Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Amikor kanyarodó sávban...

Amikor kanyarodó sávban várakozok a lámpánál, kell irányjelzőt kapcsolni, vagy elég csak a kanyarodás megkezdése előtt? Mit mond erre a KRESZ?

Figyelt kérdés

2023. febr. 6. 14:47
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
48%
20.! Ha maradsz a főúton nem kell jelezni a vele együtt kanyarodást. Viszont ha elhagyod, lehet fizikailag egyenesen haladsz, mégis indexelni kell.
2023. febr. 6. 16:17
 22/30 A kérdező kommentje:
Tehát kötelező akkor is, ha állok, mert a szándékot jelezni kell. Végülis logikus így utólag belegondolva. Én nem szoktam, hogy minél tovább tartson az izzó.
2023. febr. 6. 16:26
 23/30 anonim ***** válasza:
30%

#10 De miért beszélsz sávváltásról? Annak ehhez semmi köze. Nyilván a sávváltást is indexszel kell jelezni, de az egy különálló dolog.

Mint már írtam kétszer is, a kanyarodó sávban való lét önmagában a kanyarodási manőver része. Nem attól lesz kanyarodás a kanyarodás, hogy elfordítod a kormányt, legalábbis a KRESZ szerint. Hiszen a KRESZ azt mondja, hogy a kanyarodási SZÁNDÉKOT kell jelezni indexszel, azaz nem akkor kell kitenni az indexet, amikor már fordítod a kormányt, hanem még előtte.

Szabályosan úgy néz ki, hogy ahogy indexelsz be a kanyarodó sávba, akkor az az index az végig kint is marad egészen a kanyarodás befejezéséig. Ha a kanyarodósávban még mész 50 métert egyenesen, vagy megállít a piros 2 percre, akkor is végig kint kell lennie az indexnek, mert abban a pillanatban ahogy beléptél a kanyarodó sávba, onnantól az kanyarodási manővernek számít, azaz kint kell lennie az indexnek.

Nem is értem miért kell ezt magyarázni. Kanyarodási szándék = index. Kanyarodó sáv = kanyarodási szándék. Innen pedig egyértelmű, hogy kanyarodó sáv = index. Nektek ez hol nem világos?

2023. febr. 6. 16:49
 24/30 anonim ***** válasza:
27%

#23: mi van akkor abban az esetben, ha egy többsávos úton mondjuk a külső sáv lekanyarodik jobbra egy kereszteződésben, míg a belső megy tovább, és akkor kell megállni a lámpánál. Mert ebben az esetben, ha az elméletedhez ragaszkodunk, nem kanyarodó sávban állsz, hanem egy sima sávban, ami mellesleg éppen kanyarodik (lehet ez akár főútvonal is), de technikailag nem kezdted meg a kanyarodást, mivel a piros lámpa megakadályoz benne. Tudom, hogy nem ez volt az eredeti kérdés, de ezek alapján akkor különbséget lehetne tenni egy kanyarodósáv, és egy "átlagos" sáv között, ha meg kell állni a lámpánál, amit jogalkotói és praktikumi szempontok alapján sem tartok célszerűnek.

Éppen ezért én nem vagyok benne annyira biztos, hogy önmagában egy kanyarodósávban tartózkodni az a kanyarodás része lenne. Vagy ha az, akkor a piros lámpánál való megállás miért ne minősülhetne mondjuk a kanyarodás megszakításának? Mert hogy technikailag nem haladsz egy millimétert sem, tehát megint csak jogalkotói szemmel úgy is tekinthetném a dolgot, hogy indexeltem a sávváltáskor, ami kötelező, majd mivel láttam, hogy piros a lámpa, megszakítottam a kanyarodási folyamatot, amit ezért nem volt kötelességem két percig álló helyben való irányjelzéssel jelezni. Amint a lámpa zöldre vált, és még a jármű megmozdítása előtt bekapcsolom az irányjelzőt, tehát technikailag még mielőtt megkezdem a kanyarodást, jelzem a szándékot, ezzel eleget teszek ennek a kötelességnek, mivel semmi nem írja elő, hogy konkrétan mennyivel kell a kanyarodás előtt ezt megtenni.

De ez persze mind akkor lehet csak igaz, ha a kanyarodó sávban való tartózkodás nem minősül minden egyes esetben kanyarodásnak. Ezért is lenne jó látni erre egy forrást, ha állítólag mégis annak minősül.

2023. febr. 6. 19:20
 25/30 A kérdező kommentje:
Az is előfordulhat, hogy valaki elnézi a sávot, és a kanyarodó sávból megy egyenesen, vagy az utolsó pillanatban visszasorol. Ezért is kell irányjelzőt használni végig a kanyarodó sávban, hogy jelezzük, nem csak elnéztük a sávot. Ha így közelítjük meg a kérdést, szintén logikus.
2023. febr. 6. 19:26
 26/30 anonim ***** válasza:

A kanyarodó sávban csak szabálytalanul mehetne egyenesen. Ha még időben meggondolja magát, (záróvonal előtt) jelez az ellentétes irányba, és sávot vált.

Mivel a KRESZ annyit mond "kellő időben megkezdett irányjelzés" és nincs külön szó a kanyarodó sávos indexelésről, ezért nem kell. Szabad persze, főleg ha plusz infót adunk vele.

2023. febr. 6. 21:49
 27/30 A kérdező kommentje:
De kell, neked nem kell okoskodnod. Amíg várakozol a kanyarodó sávban, végig kell indexelni.
2023. febr. 7. 09:18
 28/30 anonim ***** válasza:
Az én apukám erősebb.
2023. febr. 7. 09:32
 29/30 A kérdező kommentje:
Most utána olvastam, és mindaddig irányjelzőzni kell a KRESZ szerint, amíg be nem fejeződik a kanyarodás. Abba kell egyébként belegondolni, hogy amikor nincs lámpa a balra kanyarodó sáv felett, akkor is ugyanezt teszi az ember. Elkezd már a sávváltáskor indexet használni, megy a kanyarodó sávban valamennyit előre, majd befordul. Végig mennie kell az irányjelzőnek. Na most, ugyanez van akkor, amikor lámpa is van. Attól, hogy meg kell állni a lámpánál, még mennie kell az indexnek egyfolytában.
2023. febr. 7. 09:58
 30/30 anonim ***** válasza:

"Most utána olvastam, és mindaddig irányjelzőzni kell a KRESZ szerint, amíg be nem fejeződik a kanyarodás."

Így van, de nem erről szólt a kérdésed.

"Abba kell egyébként belegondolni, hogy amikor nincs lámpa a balra kanyarodó sáv felett, akkor is ugyanezt teszi az ember. Elkezd már a sávváltáskor indexet használni, megy a kanyarodó sávban valamennyit előre, majd befordul. Végig mennie kell az irányjelzőnek."

Ahogy te magad írtad a 9-esnek, nem ugyanaz a szitu.

"Na most, ugyanez van akkor, amikor lámpa is van. Attól, hogy meg kell állni a lámpánál, még mennie kell az indexnek egyfolytában."

Nem ugyanez. Sárgánál elkezdesz indexelni, az épp kellő időben megkezdett.

2023. febr. 7. 10:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!