Jól tudom e hogy a gőzhajtás nagy előnye,hogy nagyon nagy volt a hatótáv?
A vitorlások hatótávja nagyobb volt.
A gőzhajók kevésbé voltak kitéve a szeleknek, ezért olyan útvonalakon is tudtak közlekedni, ahol a vitorlások nem.
Amikor gőzhajókat használtak az alternatíva a kézi evezés, szél, ritkán állati meghajtás volt.
Az evezés és az állati hajtás inkább csak folyókon, tavakon működött.
Hol olvastad ezt? :D Egy átlag gőzmozdony 300-400km körül tudott menni azzal a pár tonna szénnel sé vízzel ami mögötte elfért.
Végül is ha egy egész tehervoantnyit rakunk mögé akkor tényleg angy lehet a hatótáv...
Kérdező, a Ford T-modellel egy korú gőzautók jobbak voltak, ez tény. Egy T-modell 40 másodperc alatt érte el a 61 km/h végsebességet, egy Doble gőzautó (Jay Leno videóban is bemutatta) 15 másodperc alatt a 97 km/h-t, és a végsebessége az akkoriban fantasztikusnak számító 140 km/h volt.
Az akkoriban szabadalmazott gőz-kondenzátor révén egy víztöltés 2400 km-re volt elegendő, szemben a korábbi, 20-30 kilométerenként szükséges víz utántöltéssel. Az üzemanyagfogyasztásáról nem találtam adatokat, de akár hihető is lehet a 800 km, egy 100 literes tankkal 12-13 liter körüli fogyasztással ( a tank mérete és a fogyasztás is csak tipp). Akkoriban a gőzautók hatásfoka még jobb volt a benzines társaikénál.
Tényleg 2400-at írtam a víz töltésre. Előtte a vizet felforralták, bement a gőzgépbe, kiengedték a szabadba, hamar elfogyott az autó vízkészlete. A kondenzátor (olyan mint egy hűtő, furán is néz ki egy gőzautón) lehűti a motorból távozó gőzt vízzé, és újra be lehet küldeni a kazánba. Csak a veszteséget (vezérlésnél, dugattyú mellett, stb) távozó gőz miatt fogyott a víz. Az üzemanyagfogyasztásra nem találtam adatot, sem a tank méretére.
Arra viszont igen, hogy nagyon jó konstrukció volt a kazánja, hidegindítás után 30 másodperccel már volt elegendő gőz, hogy el lehessen indulni.
Na, csak lett valami adat, kicsit kevesebb kilométerrel, mint amit korábban írtam.
1200 mérföld (kb. 1900 km) alatt 25 gallon vizet és 25 gallon kerozint fogyasztott. Ez kb. 95 liter, kb. 5 liter óránként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!