Lehet csak és kizárólag érzet alapján kezelni a váltót?
Figyelt kérdés
Elméleti a kérdés. Ha egy mindkét fülére süket embert beültetnénk egy olyan autóba, ami manuális váltós és nincsen rajta fordulatszámmutató, akkor képes lehet arra, hogy kizárólag érzés alapján kezelje a váltót a megfelelő tartományokban? Tegyük fel azt is, hogy nem ismeri rutinosan az autót, tehát azt az esetet zárjuk ki, hogy a kilométerórát nézve "csalná el".2022. okt. 21. 23:13
1/14 anonim válasza:
Lehet persze. Az érzés egy érzékszervünkre utal, pl. szem, amivel látjuk a fordulatszám mérőt. Anélkül marha nehéz lenne.
2/14 anonim válasza:
Hát igazából akkor csak a gyorsulás-érzetre hagyatkozhat.
Sok gyakorlással szerintem megtanulható.
3/14 A kérdező kommentje:
#2 Erre gondoltam én is első körben, de például hogyha emelkedőn megy felfelé és elfogy a nyomaték, akkor ez csalóka is lehet. Vajon más is, amit lehet érezni?
2022. okt. 22. 00:00
4/14 anonim válasza:
Alapból nem szimplán hang alapján kezeljük a váltót, hanem érzetre a sebesség, fordulatszám, mozgásérzet szerint.
Emelkedőre felfelé menet is érzed, hogy jobban erőlködik az autó. Vagy üvöltő rádiónál sem hallod a motort ha nem bőgeted 6 ezres fordulaton.
5/14 anonim válasza:
Teljesen süket ember jó esetben nem megy át az alkalmasságin. De egyébként igen, gyorsulás/motorfék érzése alapján is lehet váltani. Fordulatszámmérő nélküli autót vezettem éveken át, a fül kb. arra van, hogy vegye észre magát az ember, hogy már régóta bőg a motor, a francért nem váltott fel hamarabb. Leváltásnál meg egyáltalán nem a fülemre hagyatkozom.
6/14 anonim válasza:
Szerintem meglehet tanulni. Az ember érzi a rezgés, gyorsulás, lassulás alapján, hogy hol jár a motor.
A fordulatszámmérő viszont nagyon hegyes terepen hasznos dolog, hogy motorfékben ne pörgésd szét a motort és a féket is kíméld.
7/14 anonim válasza:
Mindig zenét hallgatok útközben, nem üvöltve, de a motorhangot nem hallom. Simán tudok vezetni így is.
8/14 anonim válasza:
Sok féle ember létezik, de van aki úgy se érzi és nem tud váltani hogy mindent lát és hall.
Kis gyakorlattal lehetne vezetni.
9/14 anonim válasza:
Ezer meg egy olyan autó/motor van, amin nincsen fordulatszámmérő, szóval elég fölösleges ez a kérdés.
10/14 anonim válasza:
Csak úgy lehet, nekem nincs fordulatszámmérő a suzukiban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!