Hengerfejes lehet az autó? Lyukas a hűtő?
Most jut eszembe, a kiegyenlítő tartályra talán érdemes gyanakodni. Az kapott egy rendeset a gázoláskor, összehorpadt, és több helyen kifehéredett az anyag, a felfogató füleinél is. Akkor azt mondta a szerelő, hogy felesleges cserélni. Azóta akár tovább gyengülhetett az anyag.
Ha esetleg ez lenne a helyzet, egy ilyen kicsi szivárgást hogyan szoktak detektálni? Valószínűleg nedvesedés sincs, hanem ahogy a második írta, "néhány molekula" távozik.
És ezt a 30 ezret mennyi idő alatt raktad bele?
Mert max 2 évente illene a hűtőfolyadékot is cserélni valami jobbfajtára, mert erősen korrodáló hatású lesz, ha a korróziógátló hatású úgynevezett inhibitorok lebomlanak.
Jelenlegi autómban vagy 10x átmosott hűtőrendszer van, de még mindig rozsdás a víz az előző, trehány tulaj miatt....
"Ha esetleg ez lenne a helyzet, egy ilyen kicsi szivárgást hogyan szoktak detektálni?"
UV-ra fluoreszkáló festéket raknak bele és UV lámpával keresik a száradási nyomokat.
De ilyen kevés fogyásnál nem érdemes ezzel foglalkozni. Havonta vagy tankolásonként le kell ellenőrizni a szintet és maximumig utántölteni.
Megírom a fejleményeket, hátha valaki követi.
Volt egy apró hajszálrepedés a hűtőn, a csőcsonk mellett közvetlenül. Teljesen véletlenül vettem észre, kicsit rátámaszkodtam, és akkor vettem észre az apró víz csíkot.
Kicseréltettem a hűtőt, és azóta semmi víz nem fogy.
Visszakerestem a gázolás után készült fényképeket. Látni, hogy pontosan azon a helyen ahol a hajszálrepedés volt, ott nyomódott neki a zárhíd, kicsit meg is volt fehéredve a műanyag. Hát most 4 évvel később elrepedt.
Happy end.
Én követem. :-)
Nekem is hasonló volt. A kiegyenlítőtartály eléggé ócska műanyagból készült, ami elöregedett és hajszálrepedések képződtek rajta. De eleinte csak a meleg és a nyomás hatására szivárgott. Azután később egyre jobban. Az utángyártott már egy szerencsésebb széria volt.
Másik eset: Az autó kb. 19 éves korában elkezdte kinyomni a vizet a hűtősapkánál. Akkor meg a termosztátháznál az egyik műanyag könyökön volt egy kis repedés. Ott beszívta a levegőt, ami a következő felmelegedésnél kinyomta a vizet. A termosztátházat is kikezdte a meleg és a csatlakozócsonkjai a kezemben porladtak szét.
(Csak azért untatom a népet az egyéni eseteimmel, mert hátha valakinek hasznos. :-) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!