Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hengerfejes lehet az autó?...

Hengerfejes lehet az autó? Lyukas a hűtő?

Figyelt kérdés
A kiegyenlítő tartály szintje maximumról lement a min max közé kb 30 ezer km alatt. Ez durván 2 deci víz. Nem igazán tetszik a dolog. Pár éve volt egy nagyobb szarvas gázolásom, de a hűtő pont megúszta. Lehet, hogy mégsem úszta meg teljesen?

2022. okt. 9. 11:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát lehet hogy megkellene nézni hogy hol ereszthet.
2022. okt. 9. 11:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
30ezer km alatt 2 deci miatt felesleges aggódni. Minimális párolgási veszteség lehet. Ez olyan dolog, mint ahogy a gumi is veszít szép lassan a nyomásából, mert egyik rendszer sem tökéletesen zárt és tömör. A molekulák a legkisebb réseket is megtalálják, akár az anyag szerkezetében is.
2022. okt. 9. 11:18
 3/12 A kérdező kommentje:

Most jut eszembe, a kiegyenlítő tartályra talán érdemes gyanakodni. Az kapott egy rendeset a gázoláskor, összehorpadt, és több helyen kifehéredett az anyag, a felfogató füleinél is. Akkor azt mondta a szerelő, hogy felesleges cserélni. Azóta akár tovább gyengülhetett az anyag.

Ha esetleg ez lenne a helyzet, egy ilyen kicsi szivárgást hogyan szoktak detektálni? Valószínűleg nedvesedés sincs, hanem ahogy a második írta, "néhány molekula" távozik.

2022. okt. 9. 11:24
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ilyen minimális szivárgást nem fogsz tudni megtalálni. Lehet, hogy a tartályon lett egy hajszálrepedés valahol. A cseréje nem árthat. De ilyen mértékű szivárgás szerintem akár normális is lehet. Lehet, hogy a vízpumpás tömítésénél szökik el egy egész pici pára, vagy akármelyik csőnél, tömítésnél. Ha mondjuk 1000 km-en kérne ennyi hűtőfolyadékot, akkor gyanakodnék valamilyen hibára.
2022. okt. 9. 11:36
 5/12 anonim ***** válasza:

És ezt a 30 ezret mennyi idő alatt raktad bele?

Mert max 2 évente illene a hűtőfolyadékot is cserélni valami jobbfajtára, mert erősen korrodáló hatású lesz, ha a korróziógátló hatású úgynevezett inhibitorok lebomlanak.

Jelenlegi autómban vagy 10x átmosott hűtőrendszer van, de még mindig rozsdás a víz az előző, trehány tulaj miatt....

2022. okt. 9. 12:11
 6/12 A kérdező kommentje:
2 éve volt tisztítva a rendszer, akkor először erős folyó vízzel ki lett mosva, aztán kétszer megjáratva valami szerrel. Most ami van bent folyadék az színre épp olyan mint a flakonban volt, szép tiszta. A 30 ezer ebben a 2 évben ment bele.
2022. okt. 9. 13:18
 7/12 krwkco ***** válasza:
91%

"Ha esetleg ez lenne a helyzet, egy ilyen kicsi szivárgást hogyan szoktak detektálni?"

UV-ra fluoreszkáló festéket raknak bele és UV lámpával keresik a száradási nyomokat.

De ilyen kevés fogyásnál nem érdemes ezzel foglalkozni. Havonta vagy tankolásonként le kell ellenőrizni a szintet és maximumig utántölteni.

2022. okt. 9. 14:25
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ez semmi, teljesen normális jelenség. A hengerfejességnek meg millió más tünete is van, nem csak az, hogy eltűnik a víz, pláne nem 30.000 km-en 2 deci.
2022. okt. 9. 15:08
 9/12 A kérdező kommentje:

Megírom a fejleményeket, hátha valaki követi.

Volt egy apró hajszálrepedés a hűtőn, a csőcsonk mellett közvetlenül. Teljesen véletlenül vettem észre, kicsit rátámaszkodtam, és akkor vettem észre az apró víz csíkot.

Kicseréltettem a hűtőt, és azóta semmi víz nem fogy.

Visszakerestem a gázolás után készült fényképeket. Látni, hogy pontosan azon a helyen ahol a hajszálrepedés volt, ott nyomódott neki a zárhíd, kicsit meg is volt fehéredve a műanyag. Hát most 4 évvel később elrepedt.

Happy end.

2023. márc. 8. 16:18
 10/12 krwkco ***** válasza:
100%

Én követem. :-)

Nekem is hasonló volt. A kiegyenlítőtartály eléggé ócska műanyagból készült, ami elöregedett és hajszálrepedések képződtek rajta. De eleinte csak a meleg és a nyomás hatására szivárgott. Azután később egyre jobban. Az utángyártott már egy szerencsésebb széria volt.

Másik eset: Az autó kb. 19 éves korában elkezdte kinyomni a vizet a hűtősapkánál. Akkor meg a termosztátháznál az egyik műanyag könyökön volt egy kis repedés. Ott beszívta a levegőt, ami a következő felmelegedésnél kinyomta a vizet. A termosztátházat is kikezdte a meleg és a csatlakozócsonkjai a kezemben porladtak szét.

(Csak azért untatom a népet az egyéni eseteimmel, mert hátha valakinek hasznos. :-) )

2023. márc. 8. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!