Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hamarosan jönnek a tíz fokok....

Hamarosan jönnek a tíz fokok. Mehet fel a téli gumi?

Figyelt kérdés
Vagy még érdemes várni vele? Ha igen, akkor meddig?

2022. szept. 17. 08:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
61%

#8 Erre írtam én pár napja egy másik gumis vitás kérdésnél, hogy:

"A gumiba való befektetés olyan, mint az életbiztosítás: a hétköznapokban nem lesz belőle semmi hasznod, de nem is ez a lényeg/mérvadó, hanem hogy ha neadjisten beüt a baj, mert az bármikor beüthet, akkor nagyon jó, ha van."

Illetve folytattam:

"(...) hogy én betartom a szabályokat, attól más még nem fogja. Ráadásul a balesetek jelentős többségében a vétlen sérül meg jobban, ez is egy statisztikai tény, szóval ha más sodor téged bajba, akkor még fontosabbá válik a jobb teljesítményű gumi."

Örülök, ha te ésszel vezetsz és kellő biztonsággal, ráadásul ilyen régóta sikeresen, balesetmentesen, de arra alapozni, hogy más is ilyen... hát az jó nagy lutri, ha a baleseti statisztikákból indulunk ki.

2022. szept. 17. 12:43
 12/16 anonim ***** válasza:
62%

a balesetek 99%-a a vezető hibája, szabályszegése miatt következik be.

Sajnos aki szabálytalan, nem figyel az téli gumival se lesz kevésbbé balesetet előidéző tényező.

Ha valaki becsúszik az árokba nyári gumival, az nem azért csuszott be mert nyári gumija van.... Hanem mert nem az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően vezette gépkocsiját.

A felelőtlen embereknél még káros is lehet a téli gumi, mert elbizakodottá válhat tőle, azt hiszi a hülye hogy a téli gumival mehet mint a Fittipaldi.

A téli gumi amugy is főleg hóra lett kitalálva, ha van 10 fok és esik az eső akkor a nyári gumival még jobban is jársz, mert a vízes úton jobban teljesít minta téli

2022. szept. 17. 12:50
 13/16 anonim ***** válasza:
61%

Abban a napszakban lesz 7 fok, amikor közlekedsz?

Én még várnék vele, igazi telek már nincsenek.

2022. szept. 17. 13:04
 14/16 anonim ***** válasza:
57%

#12 Ennek a válasznak se eleje, se vége. Nem csak hogy köze sincs ahhoz, amit én írtam, de ráadásul még minden pontja téves is, részben vagy egészben.

1: "aki szabálytalan, nem figyel az téli gumival se lesz kevésbbé balesetet előidéző tényező (...) Ha valaki becsúszik az árokba nyári gumival, az nem azért csuszott be mert nyári gumija van.... Hanem mert nem az időjárásnak és az útviszonyoknak megfelelően vezette gépkocsiját."

Ez csak részben igaz. Nyilván aki ésszel vezet, az nem balesetezik. Viszont azt mondani, hogy a téli gumi nem segítene, az nagyon meredek. Már hogy a fenébe ne segítene, mikor jobb tapadást biztosít? Kisebb az esélye a túlvezetésnek és még ha sikerül is túlvezetni, akkor is jobb esélyt ad a korrigálásra.

2: Teljesen figyelmen kívül hagytad azt a részt, hogy a legfontosabb a történetben az nem a TE vezetési stílusod, hanem MÁSOKÉ! Én hiába vezetek ésszel, ha más meg nem és egyszer csak azt veszem észre, hogy a kanyarban kilinccsel előre közeledik felém frontálisan. Ő már elbaszta, azzal nem lehet mit tenni. De ha nekem megfelelő, jobb tapadást biztosító gumim van, akkor sokkal jobb eséllyel tudok manőverezni és elkerülni, hogy belém csapódjon 150-nel frontálisan.

3: "A téli gumi amugy is főleg hóra lett kitalálva, ha van 10 fok és esik az eső akkor a nyári gumival még jobban is jársz, mert a vízes úton jobban teljesít minta téli"

Ez egy oltári nagy marhaság, sem a hőmérsékletre vonatkozó része, sem az esőre vonatkozó része nem igaz.

A téli gumi MINDIG jobban fog tapadni, mert puhább. Ha már felhoztad Fittipaldit, akkor nézzük meg az F1-et: mindig a legpuhább gumival futják az időmérőt, mert az tapad a legjobban. Ha 10 fok van, akkor is, ha 40 fok van, akkor is. Persze ha kellően meleg van akkor a nyári gumi is megfelelő tapadást biztosít, de ez nem jelenti azt, hogy jobban tapadna a télinél. Mert nem.

Az esővel pedig pontosan ugyanaz a helyzet, mint a hőmérséklettel: lehet, hogy normál körülmények között a nyári gumi is megfelelően teljesít, de ez nem azt jelenti, hogy a téli guminál jobb lenne. Mert nem. A téli gumin két fő barázda típus található, az egyik a hosszanti mélyebb és szélesebb barázdák, amik megtalálhatók a nyári gumin is, de sokkal kevesebb számban, ezek a vízkiszorításért felelősek és mivel a téli gumin több van belőle, jobb a vízkiszorítása, kisebb eséllyel lép fel felúszás, azaz aquaplaning. A másik pedig a keresztirányú kicsi vékony barázdák, "lamellák", amik pedig a kapaszkodásért felelősek, ezek valóban inkább a hóban hasznosak, de esőben sem haszontalanok, igenis segítenek a tapadás megtartásában.

2022. szept. 17. 13:38
 15/16 anonim ***** válasza:
Ne a napközbeni hőfokot nézzétek. A 7 fokos határt ez nem érdekli. Ha AKKOR van 7 fok mikor használod (azaz reggel), akkor nem érdekli a gumit hogy délután 30 fok lesz.
2022. szept. 17. 18:47
 16/16 A kérdező kommentje:
Reggel 6-kor indulok munkába, kb. másfél órás az út. Majd délután 5 óra környékén haza.
2022. szept. 17. 18:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!