Mi egy olajcsere helyes menete?
Egyik ismerősömnek van egy Hyundai i30 2.0 CVVT (2007) autója. Elvitte egy olajcserére nem márkaszervizbe, de ismert szervizbe a környéken. Nem ócskavas autókat szervizelnek ott, azért is vitte oda.
Ő vitte az olajcseréhez szükséges dolgokat olaj, szürők stb.
A gond az olajmennyiség.
Eddig mindig 4 liter olaj ment bele olajcserénél ill. a gyár is ennyi mennyiséget ir elő.
A szervizben kb. 3,6 liter olajat öntöttek bele.
Többször is ellenőrizték az olajszintet az ismerősöm otthon is reggeli inditás előtt. Az olajszint mindenkinél rendben volt.
Szerintünk ott lett a próbléma, hogy nem megfelelő sorrendben történt az olajcsere és benne maradhatott a féliter használt olaj a motorban.
Az ismerősöm elmondása szerint igy történt az olajcsere mert jelen volt:
- motorháztetőt kinyitották
- olajbeöntő sapkát kicsavarták
- motorháztetőt lezárták és felemelték egy kétoszlopos csápos emelővel az autót
- leengedték az olajat aztán visszacsavarták az olajleeresztő csavart
- leengedték az emelővel az autót és akkor cserélték ki az olajszürőt!!!
Szerintem itt lett elrontva minden, mert a szürőt amikor elkezdték megengedni, benne a használt olaj ami kb. 0,4 liter lehet, hirtelen kizúdult és beömlött a motorba.
- Aztán új szürő bele + az új olaj 3,6 liter és kész is a történet!
Az ismerősöm mindvégig az autónál állt. Hogy miért nem vette észre? Talán mert megbizott bennük, meg mobilozott stb.
Szerintem amikor leengedték az olajat, akkor utána kellett volna az olajszürőt is kicserélni, igy szépen kifojt volna alul és úgy visszacsavarni a csavart!
Most bosszankodik hogy mit csináljon, hagyja igy az egészet? A benne maradt kb. 0,4 liter használt olaj miatt nem megy tönkre a motor??
Bocsi a hosszú történetért! :)
Az olajszűrőből nem tud a motorba folyni csak úgy az olaj, mert általában alulról felfele van becsavarva a helyére. Inkább az lehet,hogy ti otthon rendesen kifolyatjátok, de a szervízben erre nincs idő.
Nem lesz semmi baja ,ha maradt benne egy kicsi a régiből.
“leengedték az emelővel az autót és akkor cserélték ki az olajszürőt”
Igen, itt a gond, de amúgy baja nem lesz
Egyértelműen az olajszűrő rossz sorrendben lévő leszerelése volt az oka. Gondolom oldalról van a szűrő rajta.
Én mindig leeresztem az olajat, leveszem az olajszűrőt, vissza a csavar és fel az új olajszűrő sorrendet tartom be. Ettől függetlenül nem lesz semmi baja ennyi benne maradt fáradtolajtól, csak bosszantó az ilyen kókány munka.
1,3: Köszi! :)
4: Na ilyen magyarázatra voltam kiváncsi! :)
Mindenkit felpontoztm! :)
Simán lehet, hogy ott ahol 4 liter ment bele, a maradékot eltették.
10 cseréből megvan az olaj plusz egy ügyfélnek. Egy olajszűrőbe nem fér 4 deci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!