Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem áll le a hűtőventilá...

Miért nem áll le a hűtőventilátor?

Figyelt kérdés

Az autó: Mondeo Mk2, '96, 1,8 Zetec, benzin

Tegnapelőtt, hazafelé egy emelkedőn elkezdett nagyon csúnyán csörögni / kopogni.

Olyasmi hang volt mint a detonációs égés csak hangosabb + folyamatosan ment a hűtőventillátor is.

Ahogy közeledtem haza, egyre tágabb fordulatszám tartományban csinálta, már pici gázadásra is,

ráadásul egy olyasmi búgó hang is lett mellé, mint a hybrid autók villanyhangja, talán kicsit tompább.

Folyamatos Miatyánk és Üdvözlégy mellett megtettem az utolsó 500 métert is, hazaértem.

Nem állt le a hűtőventillátor és a vízhőmérséklet is egy magas tartományban maradt.

A motort leállítva hallottam, hogy bugyog a hűtővíz.

Tegnap este kicsweréltem a ventillátor relét, hátha. Beindítottam a motort, alapjáraton.

A vízhőfok-mérő nagyon-nagyon soká indult el fölfelé és éppen csak araszolt felfelé.

A mutató 4-5 milliméterr mozdult, mikor bekapcsolt a ventillátor és megint nem akart leállni egyáltalán.

Normál esetben 5-6 perc után lekapcsol alapjáraton. Most 15 perc után nem kínoztam, leállítottam a motort.

A víz ismét bugyogott.

A vízpumpára gyanaxom, de nem szeretnék téves következtetést levonni.

Cca 30.000 km-el ezelőtt volt vezérlés csere, nem tudom, akkor a pumpa is volt-e cserélve.

2022. aug. 19. 08:16
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Nos, ma hozom el az autót a szerelőtől.

A hűtőrendszer volt olyan szinten elkoszolódva, hogy nem tudta magát légteleníteni. Annyira, hogy még a termosztátház is üres volt, tele túlfolyó tartály mellett.

Új tartály, rendszer átmosás, fagyállóval feltöltés, 45 papír. :-(

2022. szept. 16. 08:55
 12/13 krwkco ***** válasza:

Akkor ezt eltaláltam. :-)

"Vedd ki a hűtőt és minden irányból mosd át jó alaposan." És nem lett vízpumpa csere.

Bár, hogy a kiegyenlítőtartályt miért cserélték ki, azt nem tudom. Repedt volt?

És persze nem "főzted meg" a motort, ahogy többen mondták. És ahogy rendszeresen előjön a hozzászólásokban, ha valakinak hűtési problémák miatt túlmelegszik a rendszere.

2022. szept. 16. 09:20
 13/13 A kérdező kommentje:

Igen, igazad volt. Kár, hogy nem olvastam el elég figyelmesen, így megspórolhattam volna 45 papírt. Ez volt a tanulópénz :-/

A tartálynak a visszafolyó csonkja volt kókányolva és szétszedés után nem lehetett volna üzembiztosan visszatenni.

Köszönöm a segítséget!

2022. szept. 19. 08:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!