Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem áll le a hűtőventilá...

Miért nem áll le a hűtőventilátor?

Figyelt kérdés

Az autó: Mondeo Mk2, '96, 1,8 Zetec, benzin

Tegnapelőtt, hazafelé egy emelkedőn elkezdett nagyon csúnyán csörögni / kopogni.

Olyasmi hang volt mint a detonációs égés csak hangosabb + folyamatosan ment a hűtőventillátor is.

Ahogy közeledtem haza, egyre tágabb fordulatszám tartományban csinálta, már pici gázadásra is,

ráadásul egy olyasmi búgó hang is lett mellé, mint a hybrid autók villanyhangja, talán kicsit tompább.

Folyamatos Miatyánk és Üdvözlégy mellett megtettem az utolsó 500 métert is, hazaértem.

Nem állt le a hűtőventillátor és a vízhőmérséklet is egy magas tartományban maradt.

A motort leállítva hallottam, hogy bugyog a hűtővíz.

Tegnap este kicsweréltem a ventillátor relét, hátha. Beindítottam a motort, alapjáraton.

A vízhőfok-mérő nagyon-nagyon soká indult el fölfelé és éppen csak araszolt felfelé.

A mutató 4-5 milliméterr mozdult, mikor bekapcsolt a ventillátor és megint nem akart leállni egyáltalán.

Normál esetben 5-6 perc után lekapcsol alapjáraton. Most 15 perc után nem kínoztam, leállítottam a motort.

A víz ismét bugyogott.

A vízpumpára gyanaxom, de nem szeretnék téves következtetést levonni.

Cca 30.000 km-el ezelőtt volt vezérlés csere, nem tudom, akkor a pumpa is volt-e cserélve.

2022. aug. 19. 08:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
52%
Hát azt a motort bizony megfőzted. Megfőzted és utána még fene tudja milyen sokáig kínoztad. Szerintem készítsd a pénztárcádat. Alapvetően lehet csak zárva maradt a termosztát vagy ilyesmi és olcsón megúsztad volna, de így... nem elég, hogy rotyogó motorral még hazamentél, de aztán másnap is még tovább főzted. Édesanyád lehet büszke lenne rád, hogy ilyen jó kis szakács vagy, de hogy neked nem fog ízleni a végeredmény, az szinte biztos.
2022. aug. 19. 08:29
 2/13 anonim ***** válasza:
84%

Lepontozhatod az 1. válaszolót, de igaza van.

Na de majd rájössz amikor komplett felkell újitani a motort.

2022. aug. 19. 09:41
 3/13 krwkco ***** válasza:

Hozd rendbe a hűtőkört! Ha ilyen öreg autóval akarsz járni, akkor feltehetően magad is meg tudsz csinálni ezt-azt.

Ereszd le a hűtőfolyadékot, de ne a földre, hanem egy kivágott oldalu 5 literes desztvizes vagy olajos kannába.

Vedd ki a hűtőt és minden irányból mosd át jó alaposan. Az én Fordom (más típus) hűtőjén a fő csatlakozások mellett az átellenes sarkokon is van két műanyag dugó. Azt is ki kell venni az átmosáshoz (ha van).

Vedd ki a termosztátot és forró vizben ellenőrizd, hogy működik-e. Úgy kell visszarakni, hogy a palástján levő lyuk felfele nézzen.

Töltsd fel és levegőztesd ki a rendszert alaposan. Ha van, akkor a hűtő felső részén levő dugót is nyisd meg.

És utána kiderül, hogy fogy-e a víz, van-e valahol lyuk.

Illetve, hgy mit szólt a hengerfejtömítés a melegítéshez. Jön-e ködfelhő a kipufogóból, olajos-e a folyadék a kiegyenlítőtartályban, van-e "majonéz" az olajbetöltőnél.

Bár, ha annyit sem tudtál, hogy ha túlmelegedett a motor, akkor nem az a baj, hogy nem kapcsol ki a ventillátor... Szóval szinte biztos, hogy feleslegesen koptattam a billentyűket.

2022. aug. 19. 10:44
 4/13 A kérdező kommentje:
Nem tudtam, hogy túlmelegedett a motor, mert a műszer nem jelezte.
2022. aug. 19. 12:41
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
#4 Oké, de egyéb elég komoly jeleket észleltél, mégis hazamentél vele. Ráadásul másnap, amikor már tudtál a túlmelegedésről, még akkor is beindítottad és újraforraltad. "A műszer nem jelezte", de ha jelezte volna, akkor is mentél volna vele tovább nyilvánvalóan.
2022. aug. 19. 16:07
 6/13 A kérdező kommentje:
Már nincs jelentősége. Vízpumpa csere lesz.
2022. aug. 25. 12:40
 7/13 krwkco ***** válasza:

"Vízpumpa csere lesz."

Csak kiváncsiságból kérdezem: miért?

Szerelő mondta? Vagy találtál valami bizonyítékot, hogy nem szállít megfelelő mennyiséget?

2022. aug. 25. 13:42
 8/13 A kérdező kommentje:
Az összes jelet összerakva egyértelmű volt + a termosztát ház, ami följebb van mint a víztartály, üres volt, így szabadon maradt a jeladó gomba, folyamatosan üzemi hőmérséklet elérése után túlmelegedést érzékelt, így hűtött a ventilátorral. Mivel nem volt víz ami hűljön, nem kapcsolt le a ventilátor. Plusz fűtés sincs, így oda sem jut el a meleg víz. :-(
2022. aug. 25. 14:00
 9/13 krwkco ***** válasza:

Érdekes gondolat.

A vízpumpa műanyag lapátos? (Pl. a Cromaxnál a gyári alkatrész fényképe alapján.)

Megírod majd, hogy mi lett az eredmény? (Pl. elforgott a lapát.)

2022. aug. 25. 14:06
 10/13 A kérdező kommentje:
Persze, jelzem.
2022. aug. 26. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!