Mi ez a nagy hibrid/elektromos autó vásárlási hullám?
Egy elektromos autó fogyasztása 100km-en mondjuk 20kWh. Az áram piaci ára kb. 180Ft/kWh átlagosan, tehát 100km megtétele 20x180=3600Ft-ba kerül.
Ha 700Ft-os lierenkénti üzemanyagárat tekintünk, akkor 3600/700=5,14 liter/100km átlagfogyasztást kapunk, ami egy kisebb diesel autóra még reális is.
Minek vásárolni elektromost/hibridet, ha kb. ugyanannyit vagy legfeljebb kicsit kevesebbet eszik mint a hagyományos otto motoros kocsi?
A 70Ft/kWh csak a jelenlegi lakossági piaci ár, ami feltehetően rövidtávon érvényes csak. Elektromos autó csak akkor érheti meg, ha valaki saját napelemes rendszerről tölti. Az ingyenes töltőállomások, parkolóhelyek előbb-utóbb fizetősek lesznek. A drága beruházási költségről (10+ millio) nem is beszélve.
Én úgy látom, akinek nincs saját napelemes töltőrendszere, annak tiszta ráfizetés az elektromos kocsi. Nem jól látom?
Én nem vennék, bármit is tol az e-lobbi.
12,5 millióért adnak egy elektromos Corsát. Érted? Van egy Opel Corsád 12,5 milláért, ami semmivel sem több, csak elektromos a hajtása, de attól még egy Opel Corsa.
Spórolni fogsz az üzemanyagáron? Dehogy fogsz, eleve jóval magasabb áron veszed meg a kocsit, majd az áram se annyi lesz már, mint pár éve volt. Ha az akku beszarik, azt meg legalább pár millióba fáj cserélni.
Tudod ki szórakozik a töltögetéssel is órákat, aztán tudok vele menni 200 kilométert. :D Bomba nagy vétel ez (valakinek).
Hány Paks kell?
Előbb utóbb márpedíg muszály lesz átállnunk, elektromosra, vagy nem fosszilis üzemanyagra, ha nem akarunk a saját levünkben megfőni.
A termőföld mennyisége adott. Ha kémiailag csinálunk üvemanyagot, ahoz is kell az áram/ az energia.
Na, nézzük akkor a villamos energiákat.
A Paksi atomerőmű évente kb. 17TWh (terawattóra) energiát termel. Ez havonta 1,4TWh, azaz 1400 millió kWh.
Számoljunk 1millió darab elektromos autóval, ez a jelenlegi személygépjárműveknek a negyede kb.
Tekintsünk havonta 1000km átlagos futást, ez nagyjából egy reális átlagos érték. A fogyasztást számoljuk 13kWh/100km-el, elfogadva hogy vannak ilyen alacsonyfogyasztású példányok is.
Ekkor egy ilyen autó töltéséhez havonta 10x13kWh=130kWh energia szükséges. Az 1millió darabszámmal tehát a szükséges villamos energiaigény 130 millió kWh.
Ebből látjuk, hogy ez megfelel a Paksi atomerőmű teljes kapacitásának a 10%-ának.
Namármost a Paksi atomerőművet bővíteni fogják, és 2db 1200MW-os blokkot építenek, ez a jelenlegi 4blokk teljesítményének 1,2-szerese,azaz 20% többlet, miután a régi blokkokat le fogják állítani 2032-től.
Mi lesz a probléma az elektromos autókkal?
-A 20%-os többlet csak két millió elektromos autót képes kiszolgállni a fenti számítások szerint.
-Az új blokkok építése a kevesebb importáramra való törekvés miatt történt, de ha jelentősen nő az áramigény, akkor nemhogy ezt nem fedezik majd az új blokkok, de mégtöbb importáramot tesznek szükségessé.
Megj.: Egy feloldás lenne lehetséges, ha párhuzamosan üzemelnének a régi és az új blokkok is. A régi blokkokat viszont a 2030-as években leállítják, és ha nem tudják őket pótolni, akkor komoly veszélybe kerül az elektromos autózás.
Én értelek kérdező.
Nyilvánvalóan soha nem fogjuk megtudni pontos számokkal, életszerű helyzetekben, hogy vajon a teljes életciklus alatt melyiknek kisebb az ökológiai lábnyoma.
Az autópályán sokszor mennek 160-al a lakóautó méretű hibridekkel... Ha a környezetvédelem lenne a lényeg, nem is gyártanának ilyen sebességre képes autókat.
Én már elgondolkoztam azon is, hogy ha egy régi suzuki swiftet használnak 25 évig az összességében, teljes élettartamát tekintve vajon nem környezetbarátabb-e, mint egy elektromos opel corsa (eleve elmegy-e 25 évig az utakon).
Értem én, hogy nem ugyanaz a komfort, meg, hogy a gazdagok azt vesznek,ami jó, nagy és kényelmes. Csak hát akkor ez nem környezetbarát, hanem csak szimplán kényelem.
Egyébként arról is vitatkoznék, hogy az atomenergia teljes életciklusa során mennyire környezetbarát...
"Én már elgondolkoztam azon is, hogy ha egy régi suzuki swiftet használnak 25 évig az összességében, teljes élettartamát tekintve vajon nem környezetbarátabb-e, mint egy elektromos opel corsa (eleve elmegy-e 25 évig az utakon)."
Ezt neked küldöm szeretettel:
"Budapestről kitiltanák a dízelt"
Na ezt megnézem, hogy egy Euro6-os dízelt mikor kell letenni a Budapest táblánál! Nyugat-Európában sem tömegesen elterjedt gyakorlat. Ahol van is ilyen, nem az egész városra, csak bizonyos belvárosi körzetekre érvényes.
A miénk a hónap végén érkezik! :)
Kia Niro PHEV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!