Most akkor vissza kell váltani előzés előtt?
Észrevettem, hogy a barátom előzés előtt gyakran visszavált egy fokozatot. Például az országúton haladunk 100al, utólérünk egy kamiont ami kb 90el megy, és a párom az előzés előtt ötösből visszavált negyedik fokozatba. Ha nagy a szembejövő forgalom akkor még 10másodpercig is a kamion mögött halad negyedikben 3000es fordulaton, és majd csak az előzés befejeztével vált vissza ötödikbe.
Apám szerint ez felesleges és kicsit káros is, mert indokolatlanul túlpörgeti a motort és ő soha nem vált vissza.
Amikor 68 lóerős Swittel jártam volt, hogy 100-nál simán visszatettem 3-asba is, hogy tudjak előzni.
A mostani dízelemmel 6-osban is kényelmesen tudok 100-ról előzni, de azért akad olyan is amikor visszaváltok 5-be és úgy előzök.
A 3000 az egy benzinmotornál a ahsznos fordulatszám 1/3-a.
Alapjárat 1000 körül, leszabályozás 6-7000 körül.
Én 3-ba szoktam visszarakni, mert szívóbenzinesem van, azt meg pörgetni kell, ha menni akarok. Oszt ha 4000-et tartom ki, akkor mi van? Autópályán 150-nél folyamatosan ennyit forog.
Egyáltalán nem árt a motornak, sokkal többet ártasz, ha kis fordulaton erőlteted.
Én inkább dízelautón nőttem fel és ritkán vezettem benzinest.
6 sebességes 1.6os motorral és soha nem váltok vissza mivel úgy mérem fel az előzést hogy biztonságos legyen. Tehát van hogy 5. vagy 6. fokozatban legyorsulom.
Ha 3. vagy 4. fokozatban gyorsulok akkor olyan 2500 körül váltok.
Autópályán 160 körül forog 2900at szóval kiég rendesen
330 ezer km van benne és eddig gond nem volt
Tegyük hozzá 90-nél én kettőt is vissza váltok ha előzni akarok, 125 lovas szívó benzines.
Legrosszabb dolog a világon amikor valaki nem vált vissza, egyrészt tök értelmetlenül terheli a motort, másrészt rohadt balesetveszélyes.
Akkor kell visszaváltani, ha szükséges akkora teljesítmény az előzéshez.
A párod csinálja jól.
A 30 év semmit nem jelent, évtizedeken keresztül is lehet valamit rosszul csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!