Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hűtővíz! Ez így normális?

Hűtővíz! Ez így normális?

Figyelt kérdés

Fontos dologgal kezdem: nő vagyok. És van egy 2007-es peugeot 207esem, 1.4, benzin.

Áprilisban egy balesetnél sorban állva elkezdett gőzölni az autóm. Átengedtek a balesetnél es fel percen belül leálltam. Arra járt pont egy jo ismerosom, aki egybol észrevette hogy eltört a hűtő..

Azonnal el is lett vontatva a szerelőhöz, új hűtőt kapott a kocsi.

Kész lett, mondta a szerelő hogy feltöltötte hütovizzel. Én sajnos ezidáig nem néztem a vizet, heti 1-200 km hajtom.

A héten mentem egy barati hazasparhoz ahol ranezett a kocsira es latta hogy a minimum alatt van a vizszint (hideg volt a motor, ugy ertem csak hozzajuk mentem 7 kmre nem voltam elotte aznal sehol).

Feltoltotte maxig. Mentunk vele kicsit megint fogyott bele picit es masnap ismet feltoltotte.

Tegnap 75 kmre utaztam ott aludtam. Ma reggel indultam es ismet a minimum alatt volt a viz. Feltoltottuk.

Hazajottem es elmentem egy szerelohoz. O azt mondta lathato baja nincs, nem vizes. Klima mukodik, a ventillator huti. A vizhofok sose magasabb 90 foknal. Azt mondta figyelgessem hidegen ontsem fel nivoig ha kell. De szerinte lehet a "rendszerben van". Szerintetek? Lehet ez hogy pont mindig mikor ranezek a minimum alatti a szint de amugy minden ok? Nem ertem igazabol...

Koszi a turelmet es a valaszokat!

2022. jún. 5. 13:26
1 2 3
 11/25 krwkco ***** válasza:

"Vagy miért nem akarja ezt?"

Azért, mert ha a tetején is van "víz" (ne kelljen mindig leírnom, hogy hűtőfolyadék) akkor valószínűleg a kupak engedi át. Abban van egy nyomáshatároló, ami jogosan engedi ki a vizet, ha a hűtőrendszerben megnő a nyomás. Szóval a tartály valószínűleg hibátlan. Ha egy hibátlan alkatrészt kicserélne, akkor pazarolná az idejét, a Te pénzedet és hátráltaná a valódi hiba felderítését.

A tartály csak akkor lehet lyukas, ha úgy lesz vizes, hogy nem a sapka alól jön a víz, hanem máshonnan. Ezért törölte le és kérte, hogy figyeljed.

Ha csak a kupakon keresztül jön ki a hűtőfolyadék, akkor valahol máshol van a rendszerben egy hiba, ami túlnyomást okoz. (Vagy a kupak nyomáshatárolója hibás, de az ritka és általában a kupak külön is kapható.)

2022. jún. 5. 15:23
 12/25 A kérdező kommentje:
Így már világos, köszi! :)
2022. jún. 5. 15:29
 13/25 A kérdező kommentje:

Na most 8 ora elteltevel ezt latom:

Ismet a minimum alatt van a hutofolyadek szintje es mintha koszos (olajos?) Lenne az also retege.

Ez mit jelent?

Olyasmit sikerult kiguglizni, hogy talan hengerfejes?

Akkor ezzel ne jarjak gondolom.

Mennyibe kerul most ennek a szervizelese?

2022. jún. 5. 20:08
 14/25 krwkco ***** válasza:

Az "alsó réteg" nem lehet olajos. Ha hengerfejes lenne, akkor az olaj a tetején úszna.

A 8 órát hogy érted? 8 órát állt egyhelyben, vagy 8 órát mentél vele?

Kipróbáltad, amit írtam, hogy az autót melegen megállítva és egy idő után arrébb állva látszik-e csöpögésnyom?

2022. jún. 5. 20:13
 15/25 A kérdező kommentje:
8 oran at nem mentem vele. Igen folyamatosan figyeltem ma es nem csepegett. A tetejen is uszott olaj, alul inkabb valami kosz vagy ilyesmi lehet. De a tetejen 2 mm vastagon olaj uszott.
2022. jún. 5. 21:29
 16/25 krwkco ***** válasza:

"De a tetejen 2 mm vastagon olaj uszott."

Az baj. Ha az tényleg motorolaj, akkor a minimum, hogy átszakadt a hengerfejtömítés. Ha csak a hengerfejet kell levenni, az is 100 ezres nagyságrend. Ha teljes motorfelújítás kell, az nagyságrendileg 300 ezer.

Vagy rábízod egy szerelőre a javítást vagy szerezned kellene egy szakértőt, aki tanácsod ad ebben a kérdésben. Pl. vannak olyan emberek, akik használtautó vételben segítenek. Egy autó hibáinak tisztázásához és a várható költségek becsléséhez is megvan a tudásuk. És anyagilag nem érdekeltek a hibák felnagyításában.

Az továbbra is rejtély számomra, hogy álló helyben hova tünt kb. 1 liter víz. Érkezéskor még normál szinten volt a hűtőfolyadék?

2022. jún. 5. 22:32
 17/25 A kérdező kommentje:
Igen. És ez nekem is nagy rejtély. Reggel ismét ránézek, most megint fel lett öntve.
2022. jún. 5. 22:34
 18/25 krwkco ***** válasza:

Lehet, hogy már útközben kiment a kupaknál és a meleg hűtőrendszerben a kitágult levegő/kipufogógáz vette át a helyét. Amikor minden lehült, a gáz összehúzódott és a csövek beszívták a vizet.

Ha nem lenne olaj a kiegyenlítőtartályban, akkor azt mondanám, hogy légteleníteni kell és megkeresni a lyukat a hűtőrendszeren.

De ha át van szakadva a hengerfejtömítés, akkor lehet hogy nem levegő, hanem kipufogógáz nyomta ki a vizet menet közben a kupakon keresztül. És amikor lehül a rendszer, akkor ugyanúgy összehúzódik.

Az olaj nem fogy? Az olajszintmérő pálca végén vagy az olajbetöltő kupak belsejében nincs majonéz-szerű lerakódás? Ezek a jelek végképp megerősítenék a hengerfejességet.

Holnap ezt is megnézhetnéd. Vagy azt, hogy amikor járatni kezded a motort, nincs-e buborékolás a kiegyenlítőtartályban a kipufogógáztól.

2022. jún. 5. 22:50
 19/25 anonim ***** válasza:
Lehet hogy amikor az első, hűtőcsere előtti gőzölgés volt, kicsi megfőzted a motort. Valahol elkezdett átereszteni a hengerfejtömítés, és most ezen keresztül eszi a vizet. Aztán ez szép lassan rosszabbodik, már az olaj is belekeveredik a vízbe. Végstádiumban "kávézaccos" lesz a víz, és "kapuccsinó-hab" lesz az olajbeöntőnél, ha kinyitod. Csináltasd meg, mert ezt nem lehet megúszni, de ha elhúzod, a vizesedő olaj miatt (barna hab) komolyabb baja is lehet a motornak.
2022. jún. 5. 22:59
 20/25 A kérdező kommentje:

Olajszint okes es az allaga szine is.

Kedden megy 10 km arrebb a szomszed varosba a szerelohoz (ahhoz, aki azt mondta figyeljem), es meglatjuk mi lesz. De elmeselesek alapjan o is hengerfej gyanusra mondta...

Koszi a sok kommentet, igy sok mindent megértettem általatok. :)

2022. jún. 5. 23:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!