Üdv! Eladtam egy autót több,mint két hónapja.Eladáskor azt mondtam fél éve volt rajt vezérlés csere(nem tudom bizonyítani)de a vevő szereltette az autót(vezérműtengelyt cserelt) szerelés után eltörött feszítőtőcsavar motor kuka. Rám akarja kenni?
Engedd el. Engem hívtak hogy éppen a váci út végén a meki parkolóban programozzak a kocsit és azóta check engine van. :)
Mondtam neki hogy így járt oldja meg. Végülis leszállt rólam
"...kopott volt a vezérműtengely, illetve hidrotőke lyukas. Én ezekről nem tudtam..."
Az elvek:
A szavatossági kötelezettség szempontjából nem számít, hogy eladóként tudtál vagy nem tudtál a hibáról. Ez csak a tiszta lelkiismertetet érinti, a gazdasági következményeket nem.
Ha az autóban nálad keletkezett a hiba, akkor Te károsultál a hiba szempontjából nem a vevő. Emiatt kisebb érték került a vevő tulajdonába és ezt gazdaságilag rendezni kell. Ezért létezik a szavatosság.
Ami a konkrét esetet illeti:
Nem tartozik a szavatosság körébe az olyan hiba, ami az autó használtságából következik. Ha elég idős volt az autó, akkor azzal összegyeztethető, hogy a vezérműtengely kopott vagy egy hidrotőke szintén kopás miatt ereszt. Ezért olcsóbb a használt autó, mint az új.
Egyébeként, az oké hogy te már cserélted a vezérlést, de miután megbontották, már semmit sem tudnak rádkenni.
Mert ugye, olyan vezérműszíjat nem szokás visszarakni, amit már egyszer levettünk. Magyarul azóta, ha minden igaz, neki is kellett vezérlést cserélni ugyanis a vezérműtengely cseréhez mindenképp meg kell bontani.🤷♂️
Ha van olyan barbár, hogy visszarakja a régit, a feszítőt is meg kellett bontani, a szíj visszarakásához, ergo megint ugyanott vagyunk. Rozsdás volt a csavar? Miért nem cserélték ki? Ők rakták össze a "szerintük rossz" csavarral, onnantól pedig az ő felelősségük.
"hidrotőke lyukas"
Mert nem lenne szabad lyukasnak lennie? Akkor mégis hogy fogja tenni a dolgát? :D
Ez egy vicc, baleknak néznek és le akarnak húzni. Véletlenül se foglalkozz vele.
Hát pereljen, szíve joga, Ő pénze.
Eredménye nem lesz.
Még egy dolog fontos: Mielőtt a vevő bármit tenne a hiba kijavítása érdekében, az eladót bizonyítható módon (ajánlott levél, e-mail) fel kell szólítani, hogy teljesítse a szavatossági kötelezettségeit. Hogy legyen módja az autó kijavítására vagy visszavételére, esetleg bizonyításra.
Ez itt nem történt meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!