Új autó vagy pár éves használt?
Mivel jár jobban az ember? Az új kocsi nyilván garanciás és tutira megbízható, viszont drága és ahogy kihozod a szalonból, százezreket csökken az értéke.
Ugyanakkor egy 2-3 éves használ kocsi esetén felmerül a kérdés, hogy miért adják el ilyen fiatalon? Ha cégautó volt, akkor a szervizeket megcsinálták, de valszleg nem kímélték és hajtották, mert a céges autóra senki sem szokott vigyázni (csak a kasztnira, hogy ne koccanjon).
Ha meg magánkocsi volt és pár év után eladta, akkor vagy nem tudta fizetni a hitelt (és akkor szervizre se volt rendesen pénz) vagy nyúzta és 3 év alatt belenyomott 80 ezer km-t, ami rengeteg.
"Igazad van amúgy, mert anno a Swift került 2,5 millióba, most meg ér olyan 1,2 milliót, szóval 15 év alatt épp csak megfeleződött az értéke, ami elég jó."
Sajnos ez nem így van. Az autó inflált forintban kifejezett ára feleződött meg. Az értéke ennél sokkal meredekebben csökkent. A 15 évvel ezelőtti 2,5 millió forint 4,3 millió mai forintnak felel meg. Még a hivatalos infláción számolva is.
#11, ezért írtam "abszolút értelemben vett értékvesztést".
Én 2012-ben vettem utoljára használt autót. Akkor a 7 éves kocsi került 1,3 millióba nekem. Magyarázhatjuk azzal, hogy még tartotta a válság utóhatása ezért lent voltak az árak. Ma ugyan ez a típus, ugyan ilyen évjárattal, csak 17 évesen megy szintén millió körül, a jó állapotúak kicsit fölötte. Tehát abszolút értékben nem sokat veszített az értékéből. Reálértéken, ha az inflációt is beleszámítjuk, akkor többet. Még többet ha ezt a pénzt nem autóra költöm, hanem jól befektettem volna és busszal, vonattal, gyalog járok (ha megoldható egyáltalán).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!