Új autó vagy pár éves használt?
Mivel jár jobban az ember? Az új kocsi nyilván garanciás és tutira megbízható, viszont drága és ahogy kihozod a szalonból, százezreket csökken az értéke.
Ugyanakkor egy 2-3 éves használ kocsi esetén felmerül a kérdés, hogy miért adják el ilyen fiatalon? Ha cégautó volt, akkor a szervizeket megcsinálták, de valszleg nem kímélték és hajtották, mert a céges autóra senki sem szokott vigyázni (csak a kasztnira, hogy ne koccanjon).
Ha meg magánkocsi volt és pár év után eladta, akkor vagy nem tudta fizetni a hitelt (és akkor szervizre se volt rendesen pénz) vagy nyúzta és 3 év alatt belenyomott 80 ezer km-t, ami rengeteg.
Ez egy érdekes kérdés, az új autó mindig a legjobb választás ha a kereteid megengedik! Nyilván itt se mindegy, hogy 40 milliós autóról beszélünk, vagy éppen kinyögöd az 5 millás alapárat!
Én általában mindig jobb autót akartam mint ami abból az árszegmensből újból kijött volna! És sosem bántam meg... bár relatíve öreg autóm van, de oda nem adnám egy szalon Suzukiért, de még egy új VW-ért sem...
Tehát használtnál lényegesen erősebb, felszereltebb, modernebb kocsit kapsz, ha az alsóbb árszegmensű új autókat nézed! Ilyenkor én azt mondanám, hogy használt! Tény, hogy nagy a rizikó!
Új autónál nincs rizikó, de ha mondjuk új autóra áldoznék 5-6 milliót kapnék valami unalmas közlekedő edényt, ami bár új, és tök jó, de sosem ad semmit azon felül, hogy elvisz a-ból b-be! De ez megint pszichológia, ki mit akar egy kocsitól!
Mivel az árszegmenst nem lőtted be, így nem derül ki, hogy milyen a 2-3 éves autó, mert sznob körökben simán belefér, hogy egy prémium netán luxus kocsi unalmas lesz 2-3 évesen... és az nem jelenti, hogy xar, csak megteheti, hogy mást vegyen!
Sok összetevős az ég, egyenlet.
Ha most vennék, valószínű újat vennék, mert kicsi lett az értékvesztés a visszaeső termelés miatt.
Ha 10 évre venném, mindenkor újat vennék.
Eddig mindig használtat vettem, mert az érte meg jobban.
Most a jelenlegi szituációban elgondolkodnék új autón.
B szegmensről lenne szó, nem kell nagy autó, évi 10-12ekm, nagyrészt városban.
Opel Corsa, Renault Clio, Hyundai i20, Toyota Yaris, stb. Új esetén valami közepes felszereltség, nagyon max 8 millióig.
Egy 15 éves Swift helyett.
Nekem volt használt és új autóm is. Az újjal több műszaki gond volt, mint a használttal. Oké, hogy ingyen javítják garanciában. De akkor sem kellemes buszozni, vonatozni azokon a napokon, amikor a kocsi a szervizben dekkol.
Ennek ellenére, hogy nem 1-2 évente szeretsz autót cserélgetni, akkor az újat ajánlanám én is.
Ezt az értékvesztés-problémát én sem értem. Egy autó egy használati kényelmi eszköz. Soha nem befektetésnek veszi az ember. Ezzel az erővel öltözködni is a turkálóból kell, hiszen az ott vett ruháknak sokkal kisebb az értékvesztése. Enni sem étteremben szarvasgombás libamájat, hanem otthon teszkós párizsit, hiszen ha megemésztetted, a végtermék így is, úgy is a vécében köt ki. Nyaralni soha ne járj, hiszen kész pénzkidobás az egész. Aludni otthon is tudsz, nagyságrendekkel olcsóbban, mint máshol kifizetve a drága szállást. Lehet velem van a baj, de az ilyen hozzáállást soha nem fogom megérteni... Autót sem azért veszek, mert már a vételkor azon kezdek el spekulálni, hogy majd ha eladom 10 év múlva, mennyit fogok érte kapni. Hanem azért hogy a kényelmemet szolgálja és az életminőségemet jobbá tegye. Ha a végén valamennyi pénz visszajön belőle, az csak bónusz a következő árához. A mai faramuci gazdasági helyzetben pedig simán előfordul, hogy egy autónak évek alatt sincs abszolút értelemben vett értékvesztése, akár új, akár használt. Ehhez hozzájárul egyrészt az új autók legyártásának nem kevés várokozási ideje az alapanyaghiány miatt, másrészt az árak folyamatosan és meredeken elemelkednek.
#7: Bocs, de ez csak nyílt lízingre ennyi, ráadásul egy közepes felszereltség már bőven túl van a 8 millión.
#8: Igen. 15 éve a Swiftet is újként vettem. Ismerem minden porcikáját, tudom, milyen hibái vannak/voltak és tudom, hogy a kilométer valós. Viszont anno eléggé megszívtam, mert devizahitelre hoztam el és volt idő, mikor 60%-al több volt a törlesztőm, mint induláskor. Szerencsére végig tudtam fizetni, mert nem a csupasz tökömre vettem fel a hitelt.
Az mondjuk igaz, hogy nem pár évre veszek kocsit, pont ezért akarok utána járni mindennek alaposan.
#9: Igazad van amúgy, mert anno a Swift került 2,5 millióba, most meg ér olyan 1,2 milliót, szóval 15 év alatt épp csak megfeleződött az értéke, ami elég jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!