Mindig mondják, hogy kisebb köbcentis gyengébb autó nem jó pályára. stb. De tényleg nem jó?
nem lesz baja a gyengébb autonak sem ha a magas sebességgel megyünk vele
csak sokat fog fogyazstani, és mivel erötartalék nincs igy előzgetni nem igen lehet vele
Csak röviden.... Mikor gyerek voltam(80-as évek) mia családdal voltunk Bulgáriában kispolszkival! Az volt:) Oda értünk, hazaértünk.
Ma már túl kényelmesek és igényesek az embrerek
A mai autok már simán bírják az autópálya sebbeséget, semmi bajuk nem lesz, az utasoknak nyilván nem annyira kényelmes ha hosszú uton egy kisautóban kell végig űlni, Az autó jobban fogja bírni mint az utasok...:)
Minden 15-20 évnél nem idősebb 60-70 lóerős autó tud tartósan 130-al menni. Közben kb. 3700-4000 a fordulatszáma, ami kb. a megengedett fordulatszám kétharmada. Nagy fordulaton jár az olajszivattyú, megfelelő az olajnyomás és jó a kenés. A motor nem kopik jobban, mint az országúton 90-el.
130-nál az autópályán nincs szükség erőre, mert nem akarsz gyorsabban menni. Legfeljebb az érdi emelkedőn vissza kell váltani 4-esbe és a sebesség lecsökken 80-90-re.
A motornak nem árt. Az utasoknak egy kicsit. Többnyire a zajtól nem lehet beszélgetni. A rádiót is felesleges bekapcsolni.
Az autó nagyjából ugyanannyit fogyaszt, mint egy nagyobb homlokfelületű autó erősebb motorral.
Van ám hülyeség.
Most láttam a Dacia joggert videó teszten és az 1000-es motor nagyon szépen vitte a nagy kasztnit.
Nyilván nem verseny autó de bizony jól megy és a fogyasztása is az.
Nem néztem meg a videót, de a Dacia oldala szerint a 999 köbcentis motor nyomatéka 200Nm. Az biztos, hogy turbós.
Márpedig egy turbófeltöltésű motornál nem az számít, hogy mennyi az üres hengertérfogat, hanem hogy mennyi levegőt nyom bele egy munkaütemhez. 1400-1600 köbcentit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!