Baj mert mindig prémium benzint tankolok?
Egy Hyundai i40 2.0 gdi benzines autóm van 2014-es évjáratú.
A Hyundai szervizben korábban azt mondták, ha lehet akkor tankoljak mindig prémium benzint, amit eddig meg is tettem.
Múlt héten meg voltam egy gumiszervizbe, ott a várakozás közben hallgattam egy beszélgetést, hogy hosszú távon nem jó a prémium benzin használata, de ezt már mástól is hallottam.
Itthon a neten olvasgattam már mindenféléket és már csak gyalog merek majd járni. :P
Eddig mindig OMV 100-as benzint tankoltam, mert féltem az E10-es benzintől, de most már tanácstalan lettem...
Úgy nem lehetne, ha egyszer E10-est tankolok, máskor meg prémium benzint?? Ahogyan a neten irta valami szakember. :P
"Műszakilag, technikailag nincs akadálya a mixelésnek, problémát sem okozhat a motornak, de a vegyészmérnökök egyáltalán nem látják értelmét a keverésnek, azt mondják, hogy a delikvens inkább tankoljon egyszer 95-öst, utána meg tankoljon 100-ast."
Ezt meséld már el hogy mitől ROSSZ a minőségibb benzin?
Ez olyan mintha azt mondaná valaki hogy ne egyél mindig finom, és jó kaját, egyél néha romlott csirkefarhátat, és kutyaszalámit, különben bajod lesz. :D
Hát, pedig ennyi.
Modern autód van, legalább 95-ös, és maximum e10-es üzemanyag kell neki.
Ezt a sima és a prémium benzin is teljesíti.
4-es : A prémium benzin miatt nagyobb hő keletkezik a katalizátorban és tönkreteheti hosszú távon, meg aztán a motorban is cirkuszolhat.
Itt olvasgattam mindenféléket. :D
" [link]
"A prémium benzin miatt nagyobb hő keletkezik a katalizátorban"
Hülyeség. Közel ugyanannyi hő keletkezik. Az energiatartalma 1-2%-kal nagyobb csak a simánál, a kevesebb etanol miatt.
"meg aztán a motorban is cirkuszolhat."
Hülyeség. Pont hogy kevésbé "cirkuszol", mert a nagyobb oktánszám miatt kevésbé hajlamos az öngyulladásra.
Nekem Toyotám van, 2009-es évjáratú és Shellnél tankolok E5-ös benzint (V-Power Racing a fantázianeve, jelenleg csekély 540 Ft/literért vesztegetik). Mindig ezt tankolom, és előtte a Mazdámba is ezt tankoltam.
Végül is az E5 az az etanoltartalom, ami egy korábbi váltás előtt mindenfajta benzinben volt. Most már sajnos csak a prémium benzinekben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!