Adjam fel a vezetést? Nem való nekem jogosítvány?
40. óránál járok. Tudom nem a legszebb, de kicsit mintha az oktatóm is húzná az időt (városon kívűl szinte alig voltam, pedig elvileg az autópálya vizsgaútvonal. Az autó ellenőrzését sem mutatta még).
Nemrég kezdtünk el tanulni parkolni, vagyis igazából minden órán egyszer. Ünnepek miatt sok idő kiesett most voltam először, és nem igazán ment a parkolás, ezt inkább úgy mondanám hogy korrigálnom kellett mindet, bár csak egyszer. Sokszor nem tudtam elsőre felmérni a járdaszegély távolságát, vagy hogy milyen ívben fog beférni az autó. Aztán megoldottam, véletlenül se szólt bele pedig kértem segítséget azt mondta meg kell tudnom oldani. És utána rámzúdította hogy nekem milyen aluliskolázott agyam van hogy nem tudtam elsőre egyenesen beállni pedig egyszerű lett volna.
Gyengeségeim közé tartozik még, hogy néha hajlamos vagyok követni a sávot, még ha le is visz valamerre, mindig elfelejtem ha az oktató nem szól akkor az egyenes sávot kell keresnem. Ilyenkor az oktatóm fel tudna kb robbanni, és kiabál velem, hogy sosem megyek át a vizsgán.
Amin még felhúzta magát nagyon, hogy vannak közlekedési helyzetek, mikor el kell engedni a másikat, ki kell kerülni, stb. Én ilyenkor mindig a biztonságosabb utat választom és inkább megvárom míg mindenki elmegy, lehúzódok, de erre is csak üvöltött velem, hogy nem akar velem soha találkozni a közlekedésben ha ennyire tutyimutyi vagyok. Általában ilyenkor bele is tapos a gázba helyettem meg elrántja a kormányt, én meg az ijedtségtől utána se nagyon tudok koncentrálni.
Illetve háromszöges elsőbbségadásnál én inkább mindig megállok mert éltem már át balesetet, és bennem van ez a biztonságtudat, erre is káromkodott hogy miért nem nézem meg nagyon messziről hogy üres az út, és menjek mert a mögöttem lévő is menne már. Tehát elmondása szerint néha életveszélyesen gondolkodom. Vagy valami ilyesmi...
Annyira el vagyok keseredve hogy most is a sírás szélén állok, aludni sem bírok. Egyébként eddig imádtam vezetni, jól tudok váltani,"legyőztem" az oktatóm szőke nős sztereotípiáját hogy első 50 óra csak a kuplungkezelésről fog szólni. Én úgy érzem teljesen figyelmes vagyok már, észreveszek minden táblát, lámpáknál dinamikusan indulok el, nem fullasztom le a kocsit... Nem pörgetem túl a motort, a tükrökön van folyton a szemem, holtteret ellenőrzök... tehát ha az oktató nem kiabálna velem én a kis tudásommal azt hinném tudok vezetni.
Nem kis pénzem van már benne, és most őrlődök hogy az oktatóm reagálta-e túl, mert amúgysem a türelméről híres de a környéken ő a LEGJOBB oktato (elvileg), vagy tényleg ennyire nem nekem való. Ha már autós képet látok facebookon összerándul a gyomrom, most is aludni akartam volna és cseng a fülemben ahogy csúnyán ordibál velem az oktató. Teljesen elment a kedvem... Elfogadom azt is ha ezek a hibák tényleg olyanok hogy hanyagoljam a vezetést, csak jobban értékelnék egy higgadt őszinte véleményt, mint egy ordítozó fröcsögést. Kedden megyek legközelebb de lehet inkább feladom...
Bocsi ha hosszú lett és előre köszönöm a válaszokat.
Ha pénzed és időd van rá, akkor miért ne.
Csak egy példa, hogy jóval 30 óra után is sikerülhet:
Nekem durván 100 óra után és 3. vizsgára lett meg, bár egy nagyon türelmes oktatónál voltam, aki közeli jóbarátja is a családnak. A parkolást, minden létező, problémás városi/országúti helyzetet gyakoroltunk, vizsgák előtti egy-két órában minden óra elején az ellenőrzést is.
Nálam az "áttörés" valahol 80 óra körül jött, látványosan jobban ment a vezetés utána (nem tudom miért, lehet akkor "éreztem rá").
A leírtak alapján egyáltalán nem reménytelen a helyzet.
Gyakorolni kell még és kicsit határozottabbnak kell lenni.
Egy türelmetlen, ordibálós oktató nem jó. Teljesen szétcseszi az önbizalmadat, ezért érzed, hogy nem megy. Ha teheted, cseréld le.
"40. óránál járok. Tudom nem a legszebb, de kicsit mintha az oktatóm is húzná az időt (városon kívűl szinte alig voltam, pedig elvileg az autópálya vizsgaútvonal. Az autó ellenőrzését sem mutatta még)."
Ugyanígy jártam. Amúgy 40 óra kevés, sőt, a 60 is. Az, hogy jól tudj vezetni, rutin kérdése, az meg sokkal több idő. Oktatás alatt sosem voltam autópályán, nem mutatta meg az ellenőrzését, és ugyanazt a pár kilométeres külvárosi, 30-as táblás utakat róttam, ahol a vizsgaútvonalak voltak. Hadd ne ragozzam, ez mennyire készít fel mondjuk egy pesti belvárosi közlekedésre...
"korrigálnom kellett mindet, bár csak egyszer. Sokszor nem tudtam elsőre felmérni a járdaszegély távolságát, vagy hogy milyen ívben fog beférni az autó."
Hónapokig mentem úgy a jogsi megszerzése után, hogy csak a lehető legkönnyebb módon megoldható parkolási lehetőséget választottam éles helyzetben, és csak a legnyugodtabb területeken gyakoroltam a többit. Szintén rutin kérdése - most már annyira megszerettem hátrafelé parkolni, hogy előre kanyarodva valószínűleg nagyobb problémát okozna :D
"Amin még felhúzta magát nagyon, hogy vannak közlekedési helyzetek, mikor el kell engedni a másikat, ki kell kerülni, stb. Én ilyenkor mindig a biztonságosabb utat választom és inkább megvárom míg mindenki elmegy, lehúzódok, de erre is csak üvöltött velem, hogy nem akar velem soha találkozni a közlekedésben ha ennyire tutyimutyi vagyok."
Idézném a vizsgabiztosomat, aki elég keményen ledorongolt a vizsgám után: "maga még csak most szerez jogosítványt, még akkor is mondjon le az elsőbbségről, amikor jogosan a magáé lenne, majd ha levezetett pár tízezer kilométert, élhet vele".
Summázom: az oktatód egy idióta, és sajnos sok van belőlük. Még ennyi idő és pénz után is érdemesebb panaszt tenni, és egy ügyfél barátabb oktatóra váltani, mert akkor csak részben elveszett pénz, ha pedig feladod, vagy még rosszabb, levizsgázol, de félni fogsz a vezetéstől, akkor az összes kárba veszett.
Ne add fel!
Szia! Először is, válts minél előbb oktatót. Ez nem normális dolog amit leművel veled. Ha az oktatóm így beszélt volna velem,akkor én először jól kiosztom aztán otthagyom a francba.
Na de térjünk rá a lényegre! Semmiképp ne add fel. Én se voltam a legjobb tanuló,és én is szívem szerint sokszor feladtam volna, mert úgy éreztem sosem fog ez menni. De a második forgalmi vizsgám sikeres lett, 5 hónapja van jogsim, több mint 1000km-t levezettem már balesetmentesen. Úgyhogy fel a fejjel, keress egy normális oktatót és menni fog neked is ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!