Van arra bármiféle jogszabály, hogy az autó rendszámát kötelező rendszámtartóra rakni, és csak úgy szerelhető fel a járműre?
Hogyne lenne. Mint minden járművek üzemeltetésével kapcsolatos szabály, ez is a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben van:
27. § Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
és
28. § Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó további műszaki feltételek
Ezt olvastam én is, de külön nem láttam megfogalmazást arra vonatkozóan, hogy csak rendszámtartóra lehet tenni a rendszámot.
#4 Te el is olvastad ezeket? Mert ezek közül egyik sem írja elő, hogy a keret kötelező lenne.
A 27/1 konkrétan írja is, hogy a rendszámot: "a járművön vagy a járműre szerelt tartószerkezeten e célra kialakított helyen" kell elhelyezni. Azaz kerettel, vagy anélkül.
A 28/1 pedig azt írja, hogy: "A gépjárművet (...) úgy kell kialakítani, hogy arra a hatósági jelzés (...) felszerelhető legyen." Ismételten, egy szót sem ír arról, hogy kötelező lenne a keret. Egy szót nem szól a keretről, bármilyen kialakítás megfelelő.
Bár azt is hozzátenném, hogy ez egy baromi elavult rendelet, mivel még olyanokat is tartalmaz, mint például a 'H' államjelzéses matrica felragasztása az autó hátuljára, ami már jópár éve nem kötelező belföldi használathoz, csak akkor, ha külföldre mész. Szóval ez a két paragrafus sehogy sem bizonyítja azt, amit te mondasz. Mert ha érvényesnek tekintjük, akkor egy szót sem ejt a keretről, ha pedig érvénytelennek, akkor meg, hát, érvénytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!