Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mire kell figyelni az autó...

Mire kell figyelni az autó akkumulátorát illetően (néhány kérdés)?

Figyelt kérdés

Spontán lemerült az akkum, nemrég vásárolt (használt) autó, semmi előjele nem volt, csak napközben beindítottam egy pillanatra és talán akkor villant fel a led.

Új akku vásárlása előtt állok.

Az új akkuk fel vannak töltve, vagy kell venni töltőt is?

Ha kell tölteni az új akkukat, akkor meddig?

Meddig bírja egy új akku?

Hogyan tudom megállapítani mennyire van feltöltve és mennyit bír még?

Akkukat töltögetni kell időnként, vagy több évig is jó egy?

Főleg a lámpákat meg a melegítőt használtam a jég miatt.

Szeretném, ha legközelebb nem érne váratlanul, hogy nem indul az autó hirtelen, így főleg tanácsokat várok, mit vegyek, mire figyeljek, stb.

2021. nov. 20. 01:08
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

az lemaradt, de honnan tudjam milyen való az autóba?

még plusz kérdés.

2021. nov. 20. 01:09
 2/15 A kérdező kommentje:
még az is lehet, hogy a generátor tölti az aksit, de nem mentem az autóval eleget hozzá? bár mennyi az annyi?
2021. nov. 20. 01:19
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Na szóval sorjában:

"Az új akkuk fel vannak töltve, vagy kell venni töltőt is?"

Fel vannak töltve, bár télen a töltő jól jöhet, nem árt ha van.

"Ha kell tölteni az új akkukat, akkor meddig?"

Újat nem kell tölteni, max ha a kocsi leszívja, ilyenkor ildomos 5-6 órát tölteni, vagy ameddig a töltő nem jelez.

"Meddig bírja egy új akku?"

Új akku használattól minőségtől függően 1-évtől 15-évig bármeddig bírhatja.

"Hogyan tudom megállapítani mennyire van feltöltve és mennyit bír még?"

Úgy tudod megnézni hogy megméred pl multival a feszültségét, 12,5 V-tól többnek kellene lenni benne, az hogy meddig bírja még az már kacifántos, házilag spec műszer nélkül enyhe túlzással sehogy.

"Akkukat töltögetni kell időnként, vagy több évig is jó egy?"

Ha jó a generátor, és nem szívja le valami hiba az autóban, és jó az akku akkor nem kell tölteni, élettartama végén vagy ha valami a kocsival nem stimm akkor kell töltögetni.

"Főleg a lámpákat meg a melegítőt használtam a jég miatt."

Az nem kis teljesítményigény.

"Szeretném, ha legközelebb nem érne váratlanul, hogy nem indul az autó hirtelen, így főleg tanácsokat várok, mit vegyek, mire figyeljek, stb."

Nekem első dolog volt venni töltőt meg egy multimétert. és rámértem van-e a kocsival valami, pl zárlat miatti rejtett fogyasztó.

Meg vettem egy szivargyújtós telefontöltőt amiben van feszültség mérő is, az a gyújtás ráadással bekapcsol, és terhelten mutatja az akkufeszt/töltőfeszt a terhelt akkufesz simán gyújtással minimum 12,5 volt kell legyen, mikor elindítod az önindító terhelésével 11voltig is eshet a feszültség, járó motorral meg 14-14,4 közt kell lennie fogyasztók fügvényében változhat.

2021. nov. 20. 02:13
 4/15 anonim ***** válasza:

"Az új akkuk fel vannak töltve, vagy kell venni töltőt is?"

Ha nem évek óta van a polcon, akkor fel vannak töltve. Az indítóakkukat nem szabad lemeríteni, mert az károsítja. Tehát érdemes normális boltban venni, mert a hipermarketek, benzinkutak polcain simán porosodhat évekig.

"Ha kell tölteni az új akkukat, akkor meddig?"

Nem kell tölteni. Beszereled az autóba és a generátor intézi.

"Meddig bírja egy új akku?"

Kb. 2-10 év.

"Hogyan tudom megállapítani mennyire van feltöltve és mennyit bír még?"

Nyugalmi állapotban egy egyszerű feszültségméréssel. 12.7-12.8 volt a 100%, olyan 12.0 V-nál már csak kb. 40%, de ekkor már gyakorlatilag üres, motorindításra nem vagy csak nehezen képes.

"Akkukat töltögetni kell időnként, vagy több évig is jó egy?"

Normál esetben nem kell tölteni, az autó generátora gondoskodik róla.

"Főleg a lámpákat meg a melegítőt használtam a jég miatt."

A fényszóró és az elektromos fűtés nagy teljesítményű fogyasztónak számít, érdemes járatni a motort, mialatt ezeket használod.

"Szeretném, ha legközelebb nem érne váratlanul, hogy nem indul az autó hirtelen, így főleg tanácsokat várok, mit vegyek, mire figyeljek, stb."

Méresd be az akkut terhelővillával, ha már csökkent a kapacitása, akkor cseréld le. Méresd ki, hogy az autó biztosan nem szívja az akkut lezárt állapotban. A csomagtartóban tarts egy bikakábelt vagy "zsebbikát" ha mégis valami csoda folytán lemerülne.

"az lemaradt, de honnan tudjam milyen való az autóba?"

Több dologra kell figyelni, melyik oldalt van a +, mekkora a mérete, mennyi a kapacitása (Ah), start-stoppos autókba agm akku kell, stb.

Az a biztos, ha szaküzletben veszed és megmutatod a forgalmit.

"még az is lehet, hogy a generátor tölti az aksit, de nem mentem az autóval eleget hozzá? bár mennyi az annyi?"

Lehetséges. Amelyik autót csak extra rövid távon használják, azzal gyakran megesik, hogy lemerül az akku, mert egyszerűen nincs ideje visszatölteni az indításhoz elhasznált energiát. Egy hidegindításhoz elhasznált energia visszatöltéséhez olyan 5-10 perc kell.

2021. nov. 20. 05:29
 5/15 anonim ***** válasza:

HA csak lemerült azért nem kell még újat venni.

Felkell tölteni és lehet hogy még sokáig bírja.

Akinek autója van annak jó ha van egy akku töltő is.

De ha veszel olyat vegyél méretre ami befér a helyéra.

Minden akkut úgy árulnak hogy felvan tüntetve a mérete mm-ben is.

AZ Exide nagyon jók, a legjobbak közé tartozik.

Szóval töltsd fel először és majd ha állandóan lemerül kell másik.

Persze hiába irják rá hogy gondozás mentes, azért ha bele néz az ember lehet egy kis desztillált víz kell bele és ettől is megszokott javulni.

2021. nov. 20. 07:52
 6/15 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

milyen akkutöltőt érdemes venni és honnan?

illetve feszültségmérőt?

valamint hogy kell használni ezeket?

akkutöltőben is van akkumulátor?

2021. nov. 20. 08:17
 7/15 Koaxk Ábel ***** válasza:

Amennyiben lecserélnéd és nem akarsz vele vacakolni ajánlom a Lesti Akku-t!

Odamész, kiveszik, beteszik az újat, korrekt egy cég hozzáállásban és árakban is. Én vagy 15 éve a 17. kerületi telephelyükre járok ilyen esetben, pedig pár éve már Budán lakom!

Amúgy sajnos az akku ilyen, nekem is a 6 éves akkum egy szép nyári napon úgy adta meg magát, hogy reggel még pöccre indult, melóhelyen meg már nem bírtam többet az ajtót se kinyitni!

2021. nov. 20. 08:26
 8/15 anonim ***** válasza:

"milyen akkutöltőt érdemes venni és honnan?"

Nem érdemes venni, mert normál esetben nincs rá szükség. Csak arra jó, hogy egy szar aksi cseréjét elodázd.

"illetve feszültségmérőt?"

Normál esetben erre sincs szükséged. De amúgy pár ezerért vehetsz egy multimétert bármelyik webshopból.

"valamint hogy kell használni ezeket?"

A mai töltők már teljesen automaták, csak rácsatlakoztatod az akkura és kész.

A multimétert feszültségmérő állásba kapcsolod és a mérővezetékeket csatlakoztatod.

"akkutöltőben is van akkumulátor?"

Nincs, hálózati feszültségről megy.

2021. nov. 20. 08:31
 9/15 A kérdező kommentje:

7: melóhelyen mit lehet csinálni ha netán senki nem segít bikázni?

töltőkkel fel lehet tölteni valamennyire akár áramkör nélkül is? (gondolom van a töltőkben is valami akku)

2021. nov. 20. 08:31
 10/15 anonim ***** válasza:

"melóhelyen mit lehet csinálni ha netán senki nem segít bikázni?"

Szinte kizárt, hogy senki ne segítsen (főleg ha van bikakábeled), de ha mégis, akkor vannak ilyen cégek, akiket 0-24 hívhatsz és kimennek bikázni.

"töltőkkel fel lehet tölteni valamennyire akár áramkör nélkül is? (gondolom van a töltőkben is valami akku)"

Nem, a töltőben nincs akku. Amit te keresel az az indítássegítő akkumulátor, azaz a "zsebbikázó".

2021. nov. 20. 08:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!