Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Normális, hogy félek a vezetés...

Normális, hogy félek a vezetéstől?

Figyelt kérdés
Mindig is szerettem volna jogosítványt,szeretem az autókat is. 1 hónapja szereztem meg a jogosítványt, amikor megkaptam a kártyám, olyan boldogan ültem be az autóba, persze nem egyedül. El is mentünk rögtön kocsikázni egyet, aztán az történt velem, hogy a pirosnál lefulladtam, vagy 3szor kaptunk pirosat mire eltudtam indulni ( dízel autón tanultam vezetni és itthon egy benzines várt). Rengetegszer lefulladtam utána is, nem is vezettem többet, mert ha arra gondoltam, hogy kocsiba kell ülnöm, rettegtem. Ismerősöm ki vitt gyakorolni az elindulást, meg tanultam mennyi gázt adjak, hogy elinduljon az autó, sikerül azóta is, maximum 2 szer fulladtam le azóta de még is ha egy kereszteződéshez érek, rettegek a megállástól, félek hogy lefulladok, hogy mit szólnak a többi autósok, és inkább már nem is vezetek, csak akkor ha egy tapasztalt ül mellettem. :( pedig nagyon szeretek vezetni.. Mit tehetnék?
2021. okt. 6. 11:42
1 2 3 4
 21/36 krwkco ***** válasza:

Csak akkora lábfejhossz kell, hogy a fogáspont környékén lent tud tartani a sarkad. Ennél jobban felengedett kuplungnál nem baj, ha a levegőben van.

Tudnillik úgy kell csinálni, hogy

- levegőben levő sarokkal tövig nyomod a kuplungot

- lerakod a sarkad, miközben a pedál közepe kb. a lábujjak tövénél van

- szabályozottan engeded fel a kuplungot a fogáspontig és amíg az autó el nem indul. Közben a sarkad nem mozdul a padlón, csak a talpad eleje csúszik a pedálon

- amikor megindult az autó, teljesen felemelt sarokkal felengeded a pedált

Próbáld ki egyszer így, akár álló motorral vagy üresbe rakott váltóval. Ha így sem elég nagy a lábad, akkor bocs.

2021. okt. 7. 11:37
 22/36 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsod! Ki fogom próbálni! ☺️
2021. okt. 7. 11:40
 23/36 anonim ***** válasza:

Azzal nem kell foglalkozni, hogy mit gondolnak mások. Az ilyenek az emberek legrövidebb távú memóriájába kerülnek, tehát látják, hogy lefulladtál, de max 3 perc múlva már el is felejtik. Mint amikor elmész valaki mellett az utcán, pont olyan. Senkit nem érdekel, senki nem emlékszik, az emberek magukkal vannak elfoglalva.

Én ugyan 6 éve vezetek már, de ha átülök egy manuális autóba és épp idegen városban járok ahol kapkodom a fejem, velem is előfordul nagy ritkán, hogy lefulladok, nincs ebből semmi.

Adj egy kicsit nagyobb gázt.

2022. jan. 27. 00:30
 24/36 anonim válasza:
Én 6-7 év kihagyás után kezdtem újra vezetni, talán még rosszabb is mint friss jogsisként. Rám dudáltak tegnap, mert 5 másodpercet kellett várniuk mögöttem míg elengedtem azt akinek elsőbbsége volt és akkor is ha tudom, hogy szabályosan jártam el olyan rosszul érintett ez a ledudálás, hogy félre kellett állnom utána és közelebbi uticélra módosítottam és azóta valahogy félelem is társul az újra vezetéshez.:( Valaki nem tudna megnyugtatni?
2022. aug. 3. 14:11
 25/36 krwkco ***** válasza:

"Valaki nem tudna megnyugtatni?"

olvasd el a 4-es hozzászólásom. :-)

2022. aug. 3. 14:38
 26/36 anonim válasza:
Köszönöm szépen, igen tetszett a válaszod. Csak tudod amikor az embernek még nincs annyi önbizalma az utakon, hogy tudja jogtalanul dudálták le, addig persze hogy ideges leszek mint rutintalan és ez esetben is átgondoltam 100x, hogy vétettem-e valamit, mire tudatosítom, hogy nem. Így nem igazán tudom ezt mondogatni ilyen szituációban. A gyakorláson is rajta vagyok mióta újra az utakon vagyok, csak pont az ilyenek nagyban visszafejlesztik az elért magabiztosságot is. Így próbálnám elkerülni az ilyen helyzeteket a továbbiakban. Azért köszönöm, próbálok megnyugodni.:)
2022. aug. 3. 14:44
 27/36 krwkco ***** válasza:

Mindegy, hogy hibáztál-e vagy sem. Ha nem egy ütközést akar éppen megakadályozni, akkor senkinek sincs joga ledudálni. A duda nem büntetésre való. Úgyhogy nyugodtan nevezd magadban parasztnak.

Viszont az, hogy utólag elgondolkodsz, hogy hibáztál-e, nagyon hasznos. Én is szoktam. Az ember a hibáiból tanul. Ha egy majdnem baleset alapján megváltoztatunk valamit a vezetési szokásainkon és ezzel elkerüljük a nagyobb bajt, az tiszta nyereség.

2022. aug. 3. 14:55
 28/36 anonim ***** válasza:

Jé, egy sorstárs :)

Bár nekem nem maradtak ki évek, alig vezettek valamit az évek alatt, szinte csak itt a kisvárosban, olyan útvonalon, amin már csukott szemmel is végigmennék.

Mostanában kezdtem el vezetgetni, mert a hónap végén el kéne indulnom egy 6,5 órás külföldi útra.

Én is így vagyok vele, nincs önbizalmam (de az élet többi területén se) de legalább nyugodt, türelmes vezető vagyok. Mielőtt ismeretlen útra tévedek, mindig bemagolom Google Maps-szel, utcaképpel az útvonalat, nehogy benézzek egy egyenrangú kereszteződést, amit nem jeleztek táblával.

Az a megoldás, ha minél többet megyünk. Hajrá! :)

2022. aug. 3. 15:06
 29/36 anonim válasza:

Dettó ugyanezt csinálom 28!:) Annyira jó dolog ez az útvonaltervezés utcaképpel, hogy hihetetlen.

27 pont ez az, hogy azt gondolná az ember mikor ledudálják, hogy atya ég milyen égbekiáltó marhaságot csináltam? Holott tényleg mindig körültekintő vagyok de ez az első gondolatom. Igaz "csak" kétszer fordult elő de mind a kettő kb.1 héten belül volt. 4 hónapja vagyok újra a volán mögött és épphogy már kezdett kis önbizalmam lenni, erre rá kellett jönnöm, hogy ilyen bunkóságból is képesek emberek ilyen lelki dilemmát okozni és ezzel sajnos nem sokat tudok kezdeni.

Amit fejlesztenem kell, az a kifordulás és annak felmérése milyen távoli autónál fordulhatok ki biztonságosan. Mert mindkét hülye dudálós eset ehhez kapcsolódott, hogy ilyen esetben szépen megvárom azt akinek elsőbbsége van, hát 5mp nem olyan sok, másnak mégis. Szóval ezt próbálnám fejleszteni amihez jöhet tanács és köszönöm szépen az eddigi válaszokat is!

2022. aug. 3. 15:26
 30/36 anonim válasza:
Szia, nem tudom mennyire olvasod még, vagy olvassa valaki, én most tanulok vezetni, de az eleje óta iszonyúan izgulok és stresszelek, eddig türelmes volt az oktató, a rutinpályán szórakoztunk 16 órát, mire valamennyire menni kezdett a kormányzás, a merőleges hátra parkolás még mindig mumus,mindig elmondta hogy már sokkal jobban kellene mennie és hogy ez 80 óra biztos lesz, magyarázni nemigen szokott, mert hogy ezt érezni kell. Az utolsó alkalomnál a kis utcákban mentünk, stresszeltem szokás szerint, ő meg kiakadt, teszem hozzá hogy van ami tök jól megy pl érzem mikor kell váltani, 1-2-3-ban már tudok váltani, de vhogy a kicsike önbizalmam is elvette,ezen az utolsó alkalmon, mondta hogy rossz napja volt, de hogy nagyon rossz voltam. Azóta már rettegek, mikor ír, hogy menjek, kivagyok, ha tudom hogy menni kell.Maga a vezetés tetszene, de ez a gyomorgörcs és az oktató kiakaszt.Mit csináljak,hogy megnyugodjak? Vagy hagyjam a fenébe egy időre az egészet, esetleg egy nyugisabb akár női oktatót keressek? Vagy én vagyok nehéz eset, hogy egyszer csinálunk vmi újat és én nem érzem, csak lassan, plusz az autót is?
2022. dec. 12. 22:21
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!