Támogatnád egy ilyen technológia beépítését minden új személy és tehergépjárműbe?
A technológai lényege az lenne hogy egy a rendőri intézkedés alól magát kivonni akaró vezető ne száguldozhasson addig amíg:
a: Balesetet nem okoz amiben mások is megsérülhetnek
b: Az autóból kifogy az üzemanyag vagy defektet kap
c: esetleg sikerül elmenekülnie.
Úgy működne hogy minden autóban van egy erre a célra kialakított vezeték nélküli vevő egység ami képes kommunikálni a rendőrautóban lévő computerrel. Amikor a delikvens nem akar megállni akkor a rendőrautóban a rendőr megnyom egy gombot amitől az üldözött autó motorvezérlő elektronikája biztonságosan leállítja az autót, lassan fékezni kezd, megfeszíti a biztonsági övet és az autó megáll és nem lehet beindítani, az ajtókat pedig belülről nem lehet kinyitni, csak a rendőrök tudják amikor odarohantok és megnyomták a távirányítón a gombot ami kinyitja az ajtót és feltartott kézzel kiszállnak a delikvensek.
Ha nem is minden részlet ilyen módon történne de az elv hasonló és a lényege hogy ne lehessen menekülni az autó elől.
Továbba csak akkor lehetséges ilyen technológiát rendszeresíteni ha a szabvány nagyon pontosan kidolgozásra kerülne hogy bűnözők ne használhassák, kizárólag a rendőrség, nav, katasztrófa védelem stb állami erők. Természetesen minden ártatlan igazoltatás közben ellenőrizni szükségeltetnék a rendszér éles működését.
Sajnos a bűnözők egyre hajmeresztőbb dolgokra képesek a menekülés közben, pl egy olyan bűnöző aki biztosan a börtönben élné le a hátralévő életét az menekülés közben bármire képes.
A szavazásban további lehetőségek közül lehet választani.
Mert a rendőröknek nem az a dolga hogy adott esetben a személyi szabadságot korlátozzák?
Pl ha egy plázában valaki kirabol egy pénzszállító embert akkor az egész plázát képesek lezárni, se ki se be alapon amíg meg nem találják az illetőt. Azt ott akkor mégis milyen jogi alapon tehetik meg és ezt milyen alapon nem?
Szerintem senkinek nem az az érdeke hogy minél tovább meneküljön valaki. Nem is biztos hogy emiatt nagyobb büntetést kap van akinek nem igazán van már veszteni valója.
Az az érdekük a rendőröknek is hogy minél előbb megálljon.
"egy a rendőri intézkedés alól magát kivonni akaró vezető ne száguldozhasson addig amíg:
a: Balesetet nem okoz amiben mások is megsérülhetnek " !!!
Te tudod hogy mit kérdeztél ??
Rakd már össze ezt és gondolkozz el.
Hm. Én ezt eddig értettem csak elég gyermeteg hozzáállásnak gondoltam és nem akartam elhinni hogy te tényleg így érted.
Jó akkor menjünk bele ebbe, igazából félre is tehetjük a kérdésem, a te analógiád mentén akkor így nézne ki a dolog: Ha valaki éppen bűncselekményt követ el akkor nyugodtan hagyjuk tovább hadd csinálja legalább több időre lehet majd börtönbe csukni.
Pl Részegen beülök az autómba és elkezdek száguldozni a belvárosban sem embert sem Istent nem tisztelek, mögöttem a rendőrök nem vagyok hajlnadó megállni. Pár kukának nekimegyek de még másik közlekedő autónak nem mentem neki, de a rendőrök nem csinálnak semmit meg kell várni amíg véletlenül megölök valakit vagy jelentősebb anyagi kárt okozok és majd akkor próbálnak meg lekapcsolni. Vagy felhajtok szembe az autópályára és az engem követő rendőröknek meg kell várniuk amíg történik is valami, mert akkor lehet csak sok időre leültetni :)
Szerinted ez így működik?
"Attól, hogy rendőrök, még nincs jogukban ilyen módon fellépni."
Mert hogyan van joguk akkor fellépni, a te olvasatodban utat lezárni azért lehet? Vagy azzal sem korlátozhatják szegény menekülő állampolgárt?
"Tessék? Ki mondta, hogy hagyni kell? A rendőrség legelőször is felszólítja megadásra, ha nem adja meg magát, akkor az az ő döntése, súlyosbító tényező, hogy menekülni kezd. Amerikában ilyenkor jön az, hogy szó nélkül lelövik az illetőt, tényleg ilyen világban akarsz élni? Nem érzed, hogy ezzel vissza is lehet élni?"
Szerinted sem kell akkor hagyni, akkor miben is nem értünk egyet, cimbora?
" A rendőrség legelőször is felszólítja megadásra, ha nem adja meg magát, akkor az az ő döntése, súlyosbító tényező, hogy menekülni kezd."
Ebben is egyet értünk, ez így van igen. Utána pedig a rendőrség azon van hogy minél előbb megállítsa, mielőtt komolyabb baj történne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!