Sok autós miért akar a mögötte lévő vagy a tőle jobbra érkező másik autós elsőbbségéről lemondani?
https://www.youtube.com/watch?v=o2_NuLKvauc
Nem értem a kamerás autó előtti autó sofőrjét...
Miért eregeti be az autókat maga elé, mikor a sáv előtte üres?
Gyakorlatilag részese egy balesetnek.
Én is voltam már hasonló helyzetben, mint a sárga autós, csak nem buszsávban, és szerencsére figyeltem, amikor a belső sávban a lángész kicsalogatott elém az alárendelt útról egy másik autót.
Ezt hívják előzékenységnek. Látja, hogy ha tovább megy, amúgy is 5 méteren belül meg kell állnia, akkor miért ne lassítana most és engedné a másik járművet útjára?
Nem érted miért van ez? Mert javul a közlekedési morál.
"A mögötte levőnek elsőbbsége van az alárendelt útról érkezővel szemben"
Akkor, ha eljut addig a forgalmi helyzetig, hogy ő áll az alárendelt útvonalról érkező autóssal együtt a kereszteződésben. Amíg mások is vannak előtte, az ő esetére nem értelmezhető az elsőbbség fogalma.
A videoban egy speciális helyzet van. Az autós nem hajthat be a kereszteződésbe, ha forgalmi okokból nem tudja azt elhagyni. Itt nem elsőbbséget adtak, hanem betartották a KRESZ-t.Jó, mondhatjuk azt, hogy volt előttük hely, de ha nem lett volna, akkor is előállhatott volna ez a szituáció.
A kereszbe jövő autósnak meg kellett volna győződni arról, hogy nem jön senki a buszsávban. Ha felismeri a szituációt, akkor láthatta volna, hogy az a sáv a továbbiakban üres és az ottlevőre nem vonatkozik a kereszteződés szabadonhagyása.
De nem volt könnyű dolga. Egyrészt az álló autók letakarták előle a kilátást. Belógatta az orrát, hogy lásson valamit, de a megengedett sebességet szemre túllépő taxinak ez is sok volt. És az emberben megvan az a rossz feltételezés is, hogy a busszsávban csak busz jöhet, amit látna.
De a fő baj az volt, hogy a keresztező autós az utolsó pillanatban megijedt és gázt adodtt mielőtt fékezett volna.
Írtam, hogy a megfogalmazás nem a legjobb, de a kérdező ezt értette alatta.
Javítanám a 17-es hozzászólásomat:
"Itt nem elsőbbséget adtak, hanem betartották a KRESZ-t."ű
helyett
Itt nem udvariaskodtak, hanem betartották a KRESZ-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!