Biciklist előzési szabályok? Ki volt a hibás?
#9 Igen, mint ahogy írtam is…
#10 Értő olvasás. Köszi. A kérdésemhez tartozó magyarázat első három szava. Indexeltem…
Régebben a KRESZ könyvek része volt az értelmezés, amit szintén a KPM írt meg. Aztán ez eltünt, mert azt mondták, hogy az ilyen értelmezés jogellenes. Most újra megjelent egy kiadvány: A KRESZ értelmezése a joggyakorlatban.
És abban szerepel a bizalmi elv (egy másik forrásból):
"Ennek lényege, hogy minden közlekedő joggal számíthat arra, hogy a közlekedés szabályait mások is megtartják."
"A bizalmi elv alól azonban vannak lényeges kivételek:
...
Aki tehát már látja, hogy ...
a közlekedés egy másik résztvevője megszeg – vagy meg fog szegni – valamilyen szabályt, nem bízhat tovább a másik szabályszerű magatartásában"
Szóval, ha a kerékpárosok autóuton bicikliznek, akkor érdemes nagy oldaltávolsággal előzni, mert nem számíthatsz arra, hogy pl. az előzés szabályait betartják majd. Hogy egy baleset után egy bíróság emiatt hogyan osztja ki a felelősségeket azt nem tudom.
Érdekes, de sehol nem látom az "indexeltem" kifejezést.
Akkor ez a magyarázat mégsem magyarázat? :D
Na várj, akkor részletesen: augusztus 11-én haladtam az autóúton, 21:30 körül. Percenként 18-szor vettem levegőt, beszívtam és kifújtam. A vezetőoldali ablakom le volt húzva, és éppen a Petőfi rádiót hallgattam, mert a Rádió 1-en lévő műsör nem volt számomra imponáló. Elengedtem a mellettem lévő sávban haladó autóst, majd a kellő körültekintés után teljesen lenyomva az indexet megkezdtem az előzést, miközben figyeltem a tükreimet és a bicikliseket…
Folytassam? Szeretnél még trollkodni? Vagy kezdjem ott, hogy mit reggeliztem?
Ne haragudj, számomra triviális, hogy előzéskor indexelek.
Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat mégegyszer, ment nekik a zöld pipa😊
És ha egy "béjemvés" pilóta vagy?
Abban az esetben a trivialitás kiment az ablakon.......... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!