Ilyenkor ki a hibás?
Ha megyek autóval az úton ahol a megengedett sebesség 50km/óra.
És előttem hirtelen befékeznek, mert az ő előtte lévő autó is hirtelen befékez.
Erre én már nem tudok megállni és bele hajtok az előttem lévőbe.
Ebben az esetben ki a hibás?
Ezt úgy értsd hogy ha egymást követi két autó 10 méterre és az első satuzik a 2. meg tud állni még biztonságosan, akkor jó a féktáv.
De ha közéjük be tolakszik egy 3. autó és az satuzik , akkor ez már büntető fékezés. Mert akkor a 10 m helyett jó ha marad 3 méter, ez pedig kevés a megálláshoz az adott esetben.
Nem értem a megengedett sebességet miért kellett kiemelni, nem vonatkoznak más szabályok a 30-as vagy 90-es korlátozűsú útszakaszokra sem, de mindegy.
Alapvetően te vagy a hibás a balesetért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az elől haladó (adott esetben indokolatlanul vészfékező) autós nem számíthat büntetésre az indokolatlan vészfékezés miatt, de a konkrét balesetért nem ő lesz a felelős, kizárólag te. Nyilván ha a vészfékezés indokolt, akkor ez sem merülhet fel.
DE: Ha mind a három autó ütközik, akkor más lehet (feltételes módot hangsúlyozva) a helyzet.
Pálda: A-B-C sorban haladnak az autók. C (te, hátul) tart 10 m követési távolságot, ami elég ahhoz, hogy B vészfékezése esetén megállhasson.
A vészfékez, B elbambul, belemegy. Ekkor B a (már álló) A autóba ütközve a vészfékezésnél jóval gyorsabban megáll, és neked nem lesz elég a 10 m követési távolság. A kresz azt írja elő, hogy a követési távolságot úgy kell emgválasztani, hogy a vészfékező autó mögött tudj megállni, és nem a "falnak ütköző", gyakorlatialg nulla úthosszon megálló előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!