Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyi ideje van az autókeresk...

Jucus1 kérdése:

Mennyi ideje van az autókereskedőknek egy frissen vásárolt járművel kapcsolatban szavatossági igény bejelentésre reagálni?

Figyelt kérdés

Kereskedőtől vásárolt autó 10 nap és 165 km után elromlott, motorhibás.

Emailben dokumentáltam a hibát képekkel, hogy legyen nyoma, mert a telefont nem vették fel. A szervíz szerint többe kerül a javítás, mint a vételár volt (200 eFt felett), az esetleges egyéb hibákon kívül, ami csak a motor megbontása után derülhetnek ki. Milyen határidő vonatkozik a kereskedőre a hiba jelzése dátumától. Neten nem találtam.

2021. jún. 19. 18:31
 1/6 anonim ***** válasza:
20%
Először is bizonyítanod kell, hogy nem azon a 165km-en amortizáltad le és nem, az nem bizonyítás, hogy dehát ez kevés km. Egyébként ha a 200e FT javítás több, mint a vételár, akkor jobb elengedni, mert a végén csak még többe fog kerülni, kocsid meg ugyanúgy nem lesz. Ez jó tanulópénz arra, hogyha nem vagy hozzáértő a kocsikhoz, akkor nem olyan árkategóriában kell vásárolni, amiben manapság biciklit, meg mobilt vesznek.
2021. jún. 19. 18:59
 2/6 anonim ***** válasza:

Az email ebben az esetben nem jó megoldás, mert lehet, hogy nem kapják meg (vagy csak azt mondják, hogy nem kapták meg). Mondjuk az, hogy a telefont nem veszik fel, az azért árulkodó jel...

Vagy írj tértivevényes levelet (mellékelve a szerviz árajánlatát), vagy menj el személyesen a kereskedésbe és vegyetek fel jegyzőkönyvet a hiba bejelentéséről! Onnantól ketyeg az óra, javítás esetén a kereskedőnek törekednie kell a 30 napos határidő betartására.

Sajnos nem vagy jó helyzetben - ha jól értem, az autót kb. 200e Ft-ért vetted, úgyhogy ha a kereskedő nagy ívben tesz rád és perre viszed a dolgot, akkor is bele kell tenned egy, az autó értékéhez képest nem elhanyagolható összeget az eljárásba (ügyvéd, esetleg szakértő), plusz eltelik 2-3 év, míg kártérítésre kötelezik. Ha egyáltalán meglesz még akkor a cég...

Nem akarlak elkeseríteni, de ez bukónak tűnik (hacsak nem egy tisztességes kereskedőről van szó, aki azért nem veszi fel a telefont, mert kórházba került).

2021. jún. 19. 19:00
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
#1: Nem, ha tényleg kereskedőtől vette (tehát az adásvételiben az eladó nem egy magánszemély, hanem a kereskedő cég), akkor 6 hónapon belül az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn a vásárlás idején!
2021. jún. 19. 19:02
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

De erősen kétlem, hogy ez ténylegesen autókereskedés volt, legalábbis a legtöbb, amit ismerek nem kereskedik ilyen 200 ezer FT körüli autókkal. Max a tesók, de azt meg hagyjuk.

2021. jún. 19. 19:04
 5/6 anonim ***** válasza:
én nem csodálkoznék egyáltalán hogy a 200 ezer forintos autó motorhibás lett...
2021. jún. 19. 20:14
 6/6 A kérdező kommentje:

Egyes, nem vagyok laikus, a motorba viszont nem látok bele.

A hiba 13-14 km után jön elő, elkezd csattogni, erőtlen lesz a motor, gázadásra nem reagál, leállítás, 15 perc pihentetés után halkan, csendesen jár a motor. Az első 9 napban nem mentem vele 10 km távolságnál többet, annyira közel van minden (orvos, bevásárlóközpont). Az első ettől hosszabb útnál jött elő a hiba,üresben gurulva pár száz métert abbamaradt, sebességbe téve 3-4 km múlva megint előjött.

Kettes, 3 nap múlva válaszoltak az emailre, elzárkóztak a javítástól, pedig a Ptk. szerint 1 év a minimum kellékszavatosság. Fent leírtam, hogy miért emailt írtam (dokumentumtálás miatt).

Hármas teljesen jól írja le a szitut.

Többiek: több 200 eFt körüli autó volt ott, ezek beszámított autók voltak. Amit én vettem, egy tulaja volt eddig, idén márciusig vezetett szervízkönyvvel és jobban nézett ki, mint a 350-500 közti csupa rozsda A-s Merci, VW Golf és Lupo.

Iparkamara békéltető testülethez kell fordulni, amit ők döntenek, de a kereskedő nem fogadja el, a bíróság feltétel nélkül elfogadja a döntésüket, de az esetek 70 %-ában a kereskedők az első békéltető meghallgatás után döntés nélkül megegyeznek a vevővel egy tűzhöz közeli ismerősöm szerint. Ehhez sehova sem kell mennem, online panaszbejelentés is van, ahol a dokumentumokat is fel tudom tölteni.

Egyébként a folyadékszinteket ellenőriztem vétel előtt, minden rendben volt és most is normális értéken vannak. A két hátsó sárvédőn voltak hibák, ezeket javítottam, ezért is mentem vele ilyen keveset. Elő volt jegyezve átvizsgálásra az autó egy szervízbe, a holnapi napra, de azt így lemondtam,a másik autómmal jártam dolgozni, ez tartalék autó lett volna, ha a Suzuki esetleg szervízelésre kerül bármi miatt, attól tudjak járni dolgozni. Az online beadvány megírásán dolgozok jelenleg, egy ismerősöm át fogja nézni és javítja, ha kell.

2021. jún. 24. 01:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!