Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Villanyautók teljesítménye? Lent

Villanyautók teljesítménye? Lent

Figyelt kérdés

Találtam egy cikket, ami az elektromos autók árnyoldaláról szól

[link]

Ebben szó szerint van benne ez a mondat:

"Csócsáljuk még egy kicsit azt a 33 kilowattórát: elvileg arra elég, hogy egy órán keresztül fejtsen ki a villanymotor 33 kilowattot, azaz 45 lóerőt..."

Ez komoly? Ha mondjuk egy Tesla Model S 100D-t veszünk alapul, akkor az 100 kW (136 LE) teljesítmény 1 órán át tartó leadására képes? Mindössze? Vagy csak félreértem? Ez kicsit nem kevés? Vagy csak én kevéslem?

2021. júl. 13. 13:56
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Keveredik a kWh (kilowattóra) és a kW (kikowatt) fogalma.
2021. júl. 13. 14:02
 2/10 anonim ***** válasza:

Igen, általános iskolás fizika.

Mondjuk 100kW teljesítmennyel 200 km/h körüli a tempó, szóval ha 200-al taposod, tényleg le fog merülni 1 óra alatt a tesla (ha nem korlátoz be melegedés miatt)

Egy benzines nagy sedan lehet kitart 2.5 órát is egy tankkal ugyanebben a szituációban, a dízel meg 3-at.

Na de a villanyautó egyelőre nem a német autópályára való. Városban, országúton nagyon kevéssel beérik.

2021. júl. 13. 14:31
 3/10 anonim ***** válasza:
95%

Karlovitz vén fasz aki a petróleumlámpák és kétütemű motorok korából ragadt itt, tele van a villany-szkeptikus írásaival a világháló. Meg persze azokkal, hogy nem is volt dieselbotrány, a kínaiak elveszik a böcsületes európai autóipari munkákat és hogy az EU politikusok hülyék, amiért nem a német gyártókra hallgatnak.

Nota bene, a 33 kWh valóban azt jelenti, hogy 1 órán át képes valami 33 kW-os teljesítményt kifejteni - más kérdés, hogy a mostani autókat is kb. ebben a tartományban terheljük - a 300 lóerőes motornak a csúcsteljesítménye 300 lóerő, de mikor beállítod a tempomatot 130-ra akkor kb. 30-40 kW-os tartományban vagy még alatta pötyög, a legtöbb villanyautó fogyasztása 20 kwH/100 km alatt marad, a Tesla is kb. ennyit igényel autópályán. Meg ugye persze azt is illik beleszámolni, hogy fékezéskor valamennyi energiát visszatermel a fékrendszered (generátorüzem).

2021. júl. 13. 14:47
 4/10 anonim ***** válasza:
74%

tempomat 130-nál bőven nem kell 33kW.

A 45 LE Corsa végsebessége 145 km/h :)

Ez pont 33kW.

Mobdjuk azt hizzá kell tenni, hogy autópályán nincs visszatáplálás, ha csak nem kell fékezni. Fékez a légellenállás eleget.

2021. júl. 13. 14:53
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

alapvetően jól számolod, de gondolj bele, ez 136 LE *padlógázon* 1 órán át

egyrészt ez autótól függően egy jó kb 200-as tempó

másrészt ugye nem folyamatosan csak haladsz, hanem van hogy lassítasz, fékezel, stb

elektromos/hibrid autóknál ilyenkor visszatermeli az energiát a fékezésből

2021. júl. 13. 15:07
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szélsőséges helyzetet vettél példának. Maxinális teljesítmény egy óra alatt. Egy szintén 33 kilowattos benzinmotoros kocsival vontattam fél órán keresztül kb. 20 km távolságra egy kétszer olyan nehéz autót. Kettes, padlógáz, amit épp tud terepviszonyoktól függően. Fél óra alatt megevett fél tank (20 liter) benzint. Na most akkor mi van? Ugyanaz a szituáció, mint a villanyautónál, a matek kiadja, de nem életszerű.
2021. júl. 13. 18:15
 7/10 A kérdező kommentje:
És akkor ez alapján ha egy villanyautó 150 kW teljesítménnyel tölthető, akkor elvileg 1 óra alatt 150 kWh áram tölthető bele?
2021. júl. 16. 08:50
 8/10 anonim ***** válasza:
Igen
2021. júl. 16. 09:03
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem teljesen, a 150 kW-os töltés ugyanúgy a töltés csúcsteljesítményét adja meg, nem az átlagát. Lesz olyan időpillanat, amikor minden összeáll és tényleg 150 kW-os lesz a töltés, de tartósan egy akkumulátorcsomag sem képes ezt az ütemet tartani hűtési korlátokból és a Li-ion cellák tulajdonságaiból adódóan.
2021. júl. 16. 09:27
 10/10 A kérdező kommentje:
#9 Igen, tudom, én is úgy értem, hogy ha 0-ról 100-ig 150 kW-ot tudna, akkor menne bele 1h alatt 150 kWh
2021. júl. 16. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!