Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Első autó vásárlás esetén mit...

Első autó vásárlás esetén mit ajánlotok?

Figyelt kérdés

Keresem első autómat, amely 5-10 évig elkísér. Az ár 2-3 millió forint.

Főbb szempont a megbízhatóság. Napi használatban volna, így ha sűrűn kellene a szerelőműhelybe vinni, az nem volna túl szerencsés.

Jellemzően városban volna használva, hétvégente 100+ km-es utakra. Így úgy gondolom a benzines választás a megfelelő.

A helykínálat 2 főnek feleljen meg. Viszont 175 cm és 186 cm magasságunkhoz mérten legyen kényelmes. (lehet kis autó is ha el lehet benne férni)

Szedán típusú autót nem szeretnék.

Ami fontos, hogy multikormány legyen benne. Nem szeretek vezetés közben a műszerfalon kotorászni.

Örömteli extra, ha van tempomat, ülésfűtés, telefon kihangosítás hívásokhoz.

Nyílván ha nincs és pótolható egy adnroidos fejegységgel is rendben van.

Eddig az alábbiakon gondolkodtam:

-Hyundai i10 1.2-es 87LE motorral, 2014-es évjárattól.

-Hyundai i20 első generációja is szóba jöhet. Igaz a hátsója az autónak

elég érdektelen. Viszont nem vagyok biztos benne, hogy az 1.2-es motor

jó döntés volna. Lehet szükség volna az 1.4-es motorra?

-Hyundai i20 2015-től, 1.25i 84LE motor vagy az 1.4-es 101LE motor a megbízhatóbb?

Ami még felmerült: Kia Picanto; Ford B-Max, Focus, Fiesta; VW Golf VI (viszont itt kevésnek van multikormánya áron belül)

Milyen autókat és azon belül melyik motorral tudják azokat javasolni? Mik az érvek mellette és ellene?

Illetve bármilyen tanács első autó vásárlásánál?

25N

2021. febr. 22. 17:12
 1/8 anonim ***** válasza:

Számtalan típus megfelelő neked. Ha zömében városban használod, akkor valóban egy kisebb autót érdemes venni. Ebben a kategóriában viszont nem túl gyakori a tempomat, és a komolyabb felszereltség. Én magyarországi autót vennék, ott könnyebb ellenőrizni a valós futást. Ennyi pénzért akár olyan kocsit is kaphatsz, amely még gyári garanciális, egyéb esetben mindenképpen nézesd át szakemberrel a kinézett modellt. Néhány kisebb méretű típus:

Seat Ibiza, Citroen C3, Peugeot 208, Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Corsa, Volkswagen Polo, Suzuki Swift, Suzuki Baleno, Skoda Fabia, Dacia Sandero, Hyundai i20, Kia Rio, Toyota Yaris.

2021. febr. 22. 17:19
 2/8 anonim ***** válasza:
34%

Ha ennyire igénytelen autót akarsz, akkor valami japánt,benzinest.

Toyota Corolla esetleg Avensis.

A Honda is jó,de ott az alkatrészek ára elég magas.

A német,francia,olasz autók belül jobbak, otthonosabbak,általában erősebbek ,modernabbak, több élményt adnak,de gyakrabban vendégei a szervizeknek.

2021. febr. 22. 17:24
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi pénzért a Volkswagen konszernen belül a Polo, és a Golf is a korai TSI motorokkal jellemző - ezeket pedig jobb elkerülnöd, főleg, hogy hosszú távra tervezel az autóval.

Jó helyen keresgélsz viszont a Hyundainál (és a Kiánál - a kettő majdnem ugyanaz).

A koreaiakról annyit kell tudni, hogy ők nem olyan régen jöttek bele az autógyártásba, de akkor nagyon. Ez azért lehet fontos, mert az első generációs Hyundai i20 és a 2015-től gyártott második között nagyon durva a különbség, ugyanez igaz a Kia Cee'd-re, Hyundai i30-ra.

Konkrétan fél éve vettünk édesanyámnak, aki pontosan hozzád hasonló célra vett autót (ugyanígy főleg város, de gyakori Bp-Balaton táv autópályán, és hosszú távra) 2015-ös Hyundai i20-at az 1,25 literes szívó benzinmotorral. Sikerült egy 49000km-es, elég jól extrázott (ülés- és kormányfűtés, tolatóradar, multikormány, tempomat, sávtartó automatika, bluetooth kihangosító, stb) példányt kifogni, és imádja. Én nagyobb autóhoz vagyok szokva, ennek ellenére én hoztam haza 200km-ről pályán, és nagyon pozitívat csalódtam benne, a tempomat hibátlan.

Az 1,25-ös motor pedig bőven elegendő pályára is, ha nem vagy heves vérmérsékletű sofőr. 130-at játszva tartja tempomattal, 140-ig is simán elmerészkedhetsz vele, még az ötfokozatú váltó ellenére is meglepően halk, és nagyon simán fut, jól tartja nagy tempónál is az utat. Fogyasztásra ~7 literből jár vele édesanyám városban, pályán amikor hazahoztam nekem 6,2 literre jött ki az átlag 120-140-es tempóval.

Szóval én kérdés nélkül ajánlanám ezt. Mi koppra 3 millióért zsákoltuk ezt be, de keresgélni kellett, ritka ez a felszereltség és a valós kevés kilométer ennyi pénzért. Ha viszont találsz, imádni fogod. A Kia Rio konkrétan ugyanez az autó Kia köntösben, csak szerintem kicsit csúnyább, de ez ízlés dolga, azt is lehet keresni.

Ezen kívül én vezettem céges autóként második generációs (2012-2018) Kia Cee'd-et is 2 évig, 1,4 literes szívómotorral. Őszintén szólva a kis i20 minőségérzete jobb, látszik, hogy már 3 évvel későbbi konstrukció, tényleg ennyire gyorsan fejlődnek a koreai márkák. Az viszont tény, hogy az 1,4 literes motor még a nagyobb Cee'd kasztniját is érezhetően jobban mozgatta, viszont többet is evett: 8 liter körül jártam vele.

Hyundai i10 / Kia Picanto már kevés lesz neked, ha ennyire sokat pályázol, ezeknek kicsi a tengelytávja, városi kis miniautók, nem jó velük pályázni. A minimum az i20 / Rio.

2021. febr. 22. 17:26
 4/8 anonim ***** válasza:
51%
Ja, és megbízhatóságra ugyanaz az 1,25 és 1,4 literes "Kappa" motor a 2. generációs i20-ban. Mindkettő elég jó, de ha rám hallgatsz, a gyári olajcsere periódust ne vedd komolyan, vidd évente vagy 10-15.000km megtétele után. Hosszú távon jót fog tenni.
2021. febr. 22. 17:32
 5/8 anonim ***** válasza:
49%

A Hyundaiok nagyon jók, én még meglesném a Toyota Yarist, esetleg a Mazda2-t meg a Suzuki Swiftet.

Végre valaki, aki nem lefingott bmw-t akar :-)

2021. febr. 22. 18:28
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

Inkább valami kicsit korábbi évjáratú, de jó állapotú autót vennék.

Pl Audi A3 (bár ezt inkább PD TDI-vel venném), Golf 6, Polo 5, BMW 118/120d

2021. febr. 22. 19:14
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Igazából szeretek kis falukon, városokon keresztül menni, így nem szoktam pályázni.

Hasznosak voltak számomra a kommentek. Főleg a kedves harmadik válaszoló.

Igen, én is szívesen furikáznék egy Merciben, Porscheban, BMWben. Egy ismerősnek az első van. Imádja. De őszintén megmondta karban is van tartva. Csak az általános cserék 60-80ezerben vannak.

És őszintén sokan elhanyagolják az autót. Aztán a visszatekert órák.

Igen az érzés mikor utánad néznek az utcán, de ez csak presztízs.

A végén mindig az a lényeg, hogy elvigyen A-ból B-be.

Több jót hallottam a Hyundaiokról, így afelé hajlanék, mintsem a Kia felé.

2021. febr. 22. 21:13
 8/8 anonim ***** válasza:

A Kia és a Hyundai "egy kutya kölyke". Ugyanazokkal a motorokkal, stb. Hyundai Kia automotive group.

Az i10 és a Picanto boltbajáráson kívül másra nem nagyon jó. A nagyobbak viszont bármire is.

Yaris, Focus szintén jó választás. Focusnál figyelni kell a rozsdára! A vw konszern (skoda, seat, vw) 1.4-es motorjai felejtősek ha tényleg megbízhatót akarsz.

A neked tetsző típusról olvass tesztet ill. népitéletet.

2021. febr. 23. 06:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!