Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Van igazság ebben?

Van igazság ebben?

Figyelt kérdés

Ha valaki kimegy néha kicsit száguldozni szánt szándékkal, az általa jól ismert utakra, az szerintem kevésbé veszélyes, mint amikor valaki siet, és emiatt vezet gyorsan.

Mindezt azért gondolom így, mert aki direkt megy ki, ezzel a céllal, az jó esetben tudja, hogy ő mire képes, mire a kocsija, és figyel, hogy mit csinál, ugyanis erre összpontosít.

Ellentétben egy "átlag" sofőrrel, aki mindig szabályokat betartva közlekedik, nem tapasztalja meg milyen egy kicsit a komfortzónán kívül vezetni, fogalma sincs a legtöbb vezetéstechnikai, fizikai alapszabállyal és nagy sietségében nem is figyel oda semmire, csak az jár a fejében, hogy ő elkésik a munkából, lekési a gépet, hogy indulhat így a napja stb...

Ezek pedig párosulnak azzal, hogy rutinból vezet az általa jól ismert szakaszon és nem gondol bele, hogy eddig csak 90-el autózott ott, most pedig 130-cal.

2021. jan. 26. 18:52
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
25%

Én teljesen egyetértek a kérdezővel.

Szerintem is igaz, hogy ha az ember ismeri az utat, akkor sokkal rövidebb lesz az autó fékútja, jobban fog tapadni a kanyarokban, nem fognak sem szembe jönni, sem kiszaladni elé.

2021. jan. 26. 19:49
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

De mi volt a kérdés?

Mindenesetre, a vérpistike gyorshajtó és a sietős anyuka ugyanúgy veszélyes.

2021. jan. 26. 19:49
 13/16 Beviz Elek ***** válasza:
57%

Határozottan egyetértek veled.

Ha csak az élvezetért hajtasz gyorsan úgy higgadtan tudsz vezetni, ha viszont sietsz mert pl késésben, úgy a gondolataid nagyrészt az adott probléma körül forognak, stresszhelyzetben pedig könnyebb rosszul dönteni.

A másik hogy ha rendszeresen élvezetből gyorsan hajtasz/biztonságosan feszegeted a határokat, akkor a reakciód, a koncentrációd folyamatosan karban tartod, az autó határait folyamatosan észben tartod illetve úgy összességében átlátod a közlekedést. Sok majom szerint a téli-nyári gumi, az új és a 10 éves gumi között nincs különbség. Ha egyszer kipróbálnák akkor észrevennék hogy mégis van.

Én jogsiszerzéstől 7-8 évig elég sportosan (de ésszel) közlekedtem és sosem voltam egy Hamiltom de úgy gondolom hogy egész jól éreztem az autó és a saját határaimat. Az utolsó 3-4 évben nyugger tempóra váltottam és érzem magamon hogy betompultam, olyan balfék lettem mint itt a válaszolók nagy része.

2021. jan. 26. 20:23
 14/16 anonim ***** válasza:
43%

Látom, az iróniát nem sokan értik. :)

(#11)

2021. jan. 26. 20:47
 15/16 anonim ***** válasza:
60%

Én is egyetértek bizonyos mértékig. Amikor az ember szórakozásból feszegeti a határokat, akkor csak arra figyel, hiszen azért csinálja, hogy kiélvezze a dolgot. Olyankor csak a vezetés a lényeg, nem kell más dolgokon agyalni közben, nem kell sietni stb. Dekoncentráltan nem is lehet határokat feszegetni. Viszont ennek a másik fele az, hogy azt is fel kell ismerni, hogy mikor kell visszább venni, hogy aktuálisan hol van a sofőr képességeinek a határa. Aki ezt rosszul méri fel, az könnyen beköszön az árokba, vagy hamar közelebbi ismeretségbe kerül az útszéli fával vagy oszloppal, rosszabb esetben a szembejövő autóval.

A hétköznapi átlag autós meg, aki sokszor még azt se tudja, milyen egy rendes vészfékezés, nemhogy az autója határait ismerné, az ha nagyon odalép neki, mert siet, akkor olyan új helyzetekbe kerülhet, amikben semmi tapasztalata nincs. Annak pedig könnyen hasonló vége lehet, mint annak, ha a tapasztaltabb sofőr túltolja a határok feszegetését. Főleg úgy, hogy aki siet, az általában nem is a vezetésre figyel igazán.

2021. jan. 26. 21:06
 16/16 anonim ***** válasza:

Egyetertek a kerdezővel, de par kitetellel.

1 Műszaki allapot ismert, rendben van. (guminyomás nagyon fontos)

2 Nem kepesseg-fitogtatasrol van szó, mert akkor könnyen tulvallalas lesz belőle

3 Tenyleges rutin megléte. Nem 10 000km-ről beszelünk, es az se baj, ha előtte már törten komolyabb megcsuszas bármi, de a legjobb, ha talalkozott mar az önjelölt sportolo rantopaddal, mert ott latszik milyen para ha elszalad a tapadás és bűntetlenül belathatja, hogy ez 100 felett halál lehet nagyon könnyen.

2021. febr. 25. 11:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!