Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 20 km/h alatt kuplung, aztán...

20 km/h alatt kuplung, aztán fék. 20 fölött fék, aztán kuplung?

Figyelt kérdés
Nagyon sok oktató így tanítja. Ti hogy tanultátok?

2021. jan. 21. 07:44
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Bele estél abba a tipikus kezdő vezető problémába, hogy egy sablont, egy számszaki megoldást akarsz ráhúzni minden esetre.

Ez nem kuglóf-sütés, hogy fixen 40 deka liszt és 20 deka porcukor.......

Így nem lehet autót vezetni!

Nincs olyan hogy csak 3200-nál kell fölváltani, mert "ott már kapcsolásért ordít a motor", ahogy olyan sincs, hogy kötelezően 950-nél kell visszaváltani mert különben "csak rángatózik, és minden szétszakad"

Az idézőjeles részek egy idős Volán-buszos sofőr megmásíthatatlan indoklása volt.

Az pedig külön érdekes, hogy amikor sebességről, vagy fordulatszámról beszélünk, a kezdő vezetők azonnal rávágják, hogy ezeket nincs idő figyelni, mert lefoglalja őket a vezetés.

Ilyenkor viszont hajszálpontosan akarnak ragaszkodni a ..... nem is tudom mihez. :(

2021. jan. 21. 13:32
 12/21 anonim ***** válasza:
doo kuglóf :D
2021. jan. 21. 13:34
 13/21 anonim ***** válasza:
Illetve külön megemlítendő a vészfékezés is, ahol berúgod a féket és tök mindegy milyen sebességről fékezel, egyszerre nyomod be a kuplungot a fék berúgásával, mert fontos pl. a kocsi manőverezhetősége szempontjából, hogy véletlen se fulladj le.
2021. jan. 21. 14:42
 14/21 anonim ***** válasza:
Röviden: ez egy nagyon jó viszonyítási alap, szerintem én is mindig így csinálom, csak nem figyelem.
2021. jan. 21. 23:29
 15/21 anonim ***** válasza:
Hyundai i30 diesel autón tanulok és az oktatóm úgy tanította, hogy kettestől (35 km/h) felfelé kell előbb a fék aztán a kuplung.
2021. jan. 22. 17:21
 16/21 A kérdező kommentje:
35-nél én már 3-asban vagyok
2021. jan. 22. 20:07
 17/21 anonim ***** válasza:
jó az, 50 nél mehet a négyes 65 felett ötös
2021. jan. 23. 09:13
 18/21 anonim ***** válasza:
82%

Sosem szoktam ezzel szarakodni. Ha lassítani szeretnék, főleg ha gyorsan, a féket használom. 20 km/h alatt is.

Pl. parkolóban, amikor helyet keresek, 10-15 km/h sebességnél általában kettesben megyek. Ha lassítanom kell, először lassítok, majd ha érzem, hogy elkezd dadogni a motor, benyomom a kuplungot is. Aztán ha már tovább tudok menni, gázt adok, és felemelem a kuplungot.

Rutin kérdése az egész, ezt nem érdemes szerintel túlgondolni. Vizsgáig kezeld úgy az autót, ahogy az oktató kéri, később meg a saját/családi autón meg úgyis rutint szerzel, kiismered, hogy neked hogyan kényelmes.

2021. jan. 23. 11:20
 19/21 anonim ***** válasza:

Na erre utaltam a #11 válaszomban.

Régen rossz, ha csak a km-órára hagyatkozol.

Tegyük föl, hogy éppen 35-öt mutat az óra és úgy gondolod váltani "kell".

(mert így mondták)

Csakhogy nagyon nem mindegy, éppen tele kocsival küzdesz fölfelé a Citadellánál és már majdnem hörög a szerencsétlen motor, vagy éppen lefelé gurulsz 50-el, de egy billegő bringás miatt satuzol egyet a fékbe, és éppen 35-re esik vissza a mutató.

Ha ilyenkor csak a mutató állására alapozod a váltást, akkor az minden csak nem dinamikus közlekedés.

Arról nem is beszélve, hogy egy kezdő vezető ilyenkor azt sem tudja melyik bolygón van, és csak meredten nézi a váltókart, hogy hányadikba is kellene kapcsolni? :(

2021. jan. 23. 17:52
 20/21 anonim ***** válasza:
Ha csak egy kicsit kell lassítani akkor csak a fékre lépek, ha nagyon kell lassítanom akkor kuplung és fék és mindig tudjam, hogy hanyadik sebességben vagyok. Természetesen megálláskor és vészfékezéskor fék és a kuplung hiszen ilyenkor az az első hogy minél hamarabb megálljak. Engem így tanítottak.
2021. jan. 23. 18:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!