Hogyan vegyem rá a szüleimet, hogy vehessek egy motort?
Nem tudjuk meggyőzni helyetted a szüleid. Te ismered őket, ők ismernek téged. Mi idegenek vagyunk mindannyiotoknak. Amit motorosként javasolni tudok, több év, sok tízezer km után (amivel 15 országban is jártam már motorral), elég sok taoasztalattal mögöttem, hogy ha motorozás a célod hosszú távon, minél hamarabb kezdd el.
Egyrészt ha vársz 24 éves korodig, akkor kidobtál 6-7 év tapasztalatszerzési lehetőséget, másrészt meg nem 125-össel fogsz valószínűleg kezdeni, ha már egyből A-sat csinálsz, ami veszélyes is tud lenni. Ha mostanában kezded el, akkor szépen A1-A2-A ranglétrán végigmész, ami iszonyatosan sok tapasztalatot ad ahhoz, hogy későbbiekben biztonságosan tudj majd motorozni akármilyen motorral. Sokkal jobb így kezdeni, fokkzatosan, mint in medias res egy 500 köbcentissel, mert "annál kisebb motor az túl kicsi". Ezt például mondhatod a szüleidnek, hogy így tudod legjobban megalapozni, hogy testi épséged megőrizd hosszú távon.
Amúgy motorra van pénz, ez oké, de jogsira is meg védőfelszerelésre is?
Azért szeretnék, hogy a B-t csináld meg először mert abból több hasznod származhat hosszabb távon de ha tégedet az autóvezetés nem vonz akkor tulajdonképpen ezek a hasznok is semmissé válnak.
Sajnos, ahogy az első is írta mi nem tudjuk meggyőzni a szüleidet. Elsősorban próbáld meg racionális úton meggyőzni őket. Érvelj mellette. Szerintem nagyon sok pro-kontra érvet lehet felhozni. Mint írtad ők már elmondták róla a véleményüket, próbálj ezen vélemények ellen érvelni.
Nyugodtan vigyél bele zsarolást is, például esküdj meg rá, hogy hetente 2x elvégzel bizonyos házi munkákat (tapasztalatból mondom ezt imádják a szülők)
Esetleg fordulj más családtagokhoz segítségül, kérd meg, hogy odaadod nekik a pénzt rá és vegyétek meg közösen a számodra megfelelő motort de ne vidd haza hanem őrizzék meg és tegyenek úgy, mintha ajándék lenne amibe ők is pótoltak és szeretetből vagy ha van nyáron szülinapod, névnapod akkor amiatt kaptad ajándékba.
Vagy légy kockázatos és a "te pénzed, azt csinálsz vele amit szeretnél" alapon engedélyük nélkül vegyél egy mocit.
Ennél több opció nincsen.
Igen majd ha meglesz a jogosítványod csak utána kell motort venni.
Az hogy vezettél már nagyon kevés.
Először egy segédmotort kellene akkor is , azzal még ha elesel is nem lenne akkor anagy bajod mint egy komolyabb motorral.
Én is végig mentem a ranglétrán és még így utólag is azt mondom hogy jobb először egy kis robogó.
Nagyon sok ismerősöm aki kapott egyből nagy motort borzasztó nagyokat estek és volt aki meg is halt.
Szóval maradj nyugton még.
Én inkább téged győznélek meg, hogy ne vegyél. Hiába vigyázol, bárki hibájából fordulhat elő baleset, ha egy autóban ülsz, behorpad a lökhárító, eltörik egy lámpa és ennyi. Egy ilyen koccanásnak motoron ülve nagyon súlyos következményei lehetnek. Hetekre, hónapokra lesérülhetsz, lebénulhatsz, meghalhatsz. Persze ez autóval is fennáll, de ugye egyértelmű, hogy motoron mennyivel nagyobb az esélye.
Ha esetleg mégis venni akarsz, esetleg azt próbáld meg, hogy a jogosítvány, motor megszerzésével egyidőben elmész motoros tanpályára. Van pl. a Motoros Akadémia. Ahol technikákat gyakorolhatsz különböző szituációkban. Ennek a költségeit is gyűjtsd össze, meg egy komoly védőfelszerelést is meg tudj venni és így beszélj a szüleiddel.
Teljesen érthető, hogy nem támogatják a motor vásárlást, még jogosítványod sincs.
Első a jogosítvány szerzés, csak utána a motor.
Az sem rossz, ha a B kategóriához kapott AM kategóriával, segédmotoros kerékpáron tanulod a motorozást, vagy lépsz egyet, és B125 után A1 kategóriás motorral kezded.
Közben azért múlnak a hónapok is, nem árt a türelem sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!