Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nem tudok normálisan elindulni...

Nem tudok normálisan elindulni emelkedőn. Mi lehet a baj még mindig?

Figyelt kérdés
2 hónapja vezetek és már minden egyre jobban megy, kivéve az emelkedős elindulás. Úgy érzem, hogy abban nem előre hanem visszafelé fejlődök. Az összes emelkedőt kerülöm a városban, már mindenhova megvannak a jól bevált kerülők, hogy ne találkozzak emelkedővel, viszont a munkahelyemről hazafelé van egy ami elkerülhetetlen. Már amikor indulok haza gyomoridegem van, majd ahogy azt a kereszteződést elhagytam élvezem is a vezetést. De nem akartam feladni. Általában nagy gázzal max egy lefulladassal el tudtam indulni mindig. De az se volt szép. Viszont valamelyik nap az emelkedő legmeredekebb részén kellett megallnom. Lefulladtam vagy 5x és komolyan azt hittem, hogy ottmaradok, hogy nem fogok tudni elindulni. Pörgött a motor, éreztem, hogy erőlködik az autó és valami nem engedte (kézifék nem volt behuzva, feket nem nyomtam),majd egyszer csak leállt. A kuplungot engedhettem rosszul? Nem tudom mit rontok el, mert arra már figyelni se tudok, csak imádkozok, hogy elinduljak. Kisebb emelkedőkon szoktam gyakorolni, ott megy szépen a sima fékes és a kézifékes elindulás is. Viszont meredekebbet sajnos nem ismerek a kornyeken csak olyanokat ahol még hajnalban is van forgalom így nem tudom hol gyakorolhatnék. Élesben akkora stresszben vagyok, hogy esélytelen. Kezifekkel egyszer lefulladtam és egy kicsit visszagurult az autó szóval azóta azt nem is merem megpróbálni, pedig elvileg könnyebb és biztonságosabb. Ugyan úgy kell mint egy kisebb emelkedőn csak picit több gázt adjak? A legutóbbi eset óta busszal járok dolgozni... Nyugtassatok meg, hogy meg lehet úgy tanulni, hogy olyan simán menjen mint egy sima elindulás az autóval.
2020. dec. 13. 07:27
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Meredek emelkedön kézifékkel kell elindulni, ezt gyakorold szorgalmasan.

Hiába adsz nagy gázt, anélkül nem fog menni, a kézifékes indulást meg meg kell tanulni.

2020. dec. 13. 07:55
 2/14 anonim ***** válasza:
91%

Kuplunggal jatszal.

Később enged fel

2020. dec. 13. 07:55
 3/14 A kérdező kommentje:
Olyan sokan mondják, hogy sose indulnak kézifékkel. Olyanok is akik szintén benzines autót vezetnek. De akkor lehet, hogy van amikor tényleg nem megy máshogy?! Szoktam gyakorolni a kézifékes indulást, van, hogy simán lámpánál is azzal indulok, meg kisebb lejtőkön a gyakorlas miatt, de élesben nem merem kiprobalni meredekebben. Ha érzem, hogy indul az autó akkor engedjem ki a kézifeket, ahogy amúgy is és utána adjak még több gázt? Vagy már alapból a kézifék felengedese előtt is nagyobb gázt adjak, mint ott ahol nincs emelkedő?
2020. dec. 13. 08:03
 4/14 anonim ***** válasza:
63%

Bocs, de hogy kaptad meg a jogosítványodat, ha nem tudod a kuplungot kezelni meg nem tudsz kézifékkel elindulni????

Szerintem jót tenne, ha vennél pár vezetési órát pluszban, és direkt ezeket gyakorolnád egy oktatóval, különben csak idö kérdése, mikor okozol balesetet

2020. dec. 13. 08:07
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

"Olyan sokan mondják"

Kik? Gondolom Alföldön laknak ezek az emberek, mert egy 20%-os lejtőn már nem indulsz el máshogy...

2020. dec. 13. 09:10
 6/14 anonim ***** válasza:
91%

Látatlanból nem tudhatjuk, de egy ötlet: lehet, hogy amikor indulásnál elengeded a féket, akkor túlságosan ki van engedve a kuplung. Mikor felengeded a kuplungot, akkor a fordulatszám leesik. Minél nehezebb elindulni, annál jobban leesik a fordulatszám, tehát pl. emelkedőn jobban, mint síkon. Nyilván ezért kell gázt adni, de a fék elengedése és a gáz megnyomása között eltelik egy picike idő és ezalatt az autó elindul hátra, ami még nehezebbé teszi az elindulást. Ha a kuplung fogásponton van, amikor elengeded a féket és az autó elindul hátra, akkor ez a kis extra nehézség elég lehet ahhoz, hogy a fordulatszám túl alacsonyra essen és megálljon a motor. Megoldás: ne tartsd fogásponton a kuplungot. Valamennyire felengedheted, de ne fogáspontig. Amikor elengeded a féket és gázt adsz, akkor engedd fel fogáspontig. Ez persze még nehezebb... de csak gyakorlás kérdése. Ha érzed az autót és ismered a kuplung fogáspontját, akkor gyorsan beletanulsz.

Ui (ez most egy biztonsági és műszaki gyorstalpaló lesz, ha esetleg érdekel): aki büszkélkedik, hogy kéziféket soha nem használ, attól ne vegyél tanácsokat. Kéziféket nem csak azok használnak, akik nem tudnak anélkül elindulni. Én is el tudok indulni anélkül, de egyszerűen felesleges balesetveszély. Szerintem magától értetődő, hogy ha emelkedőn kell megállni, akkor a fentebb említett hátragurulás miatt egy kicsivel nagyobb helyet hagyok az előttem lévő autóhoz. De azt tapasztalom, hogy sokaknak ez nem jut el az agyukig és teljesen mögéd állnak. Ha sikerül normálisan elindulni, akkor lehet, hogy ez nem okoz gondot, de hibázni bárki tud, a leggyakorlottabb, legjobb sofőrök is. Egy kicsi hiba és rögtön koccanás a mögötted lévővel, aminek ráadásul te leszel az okozója. Szóval megéri ez a kockázat? Nekem nem. El tudok indulni kézifék nélkül, de nagyobb emelkedőn behúzom, főleg ha mögöttem közel állnak.

Ráadásul műszakilag is sokkal biztonságosabb a kézifékes indulás, főleg nyáron a melegben. Az üzemi (láb) fék hidraulika olajjal működik. Amikor benyomod a féket, préseled az olajat. A préselés hatására az olaj felmelegszik. A jó állapotú olaj nem tud túlmelegedni, de egy régi, elhasználódott olaj bizony fel tud forrni, ha túl nagy igénybevételt kap (pl. emelkedőn hosszú időn át nyomod a féket a kézifék behúzása helyett). Ha felforr az olaj, felgázosodik, a gáz pedig összenyomható. Végeredmény: a fékpedál beesik padlóig, a fékhatás megszűnik és nem tudsz megállni. Nem éppen biztonságos, ha engem kérdezel, de mindez elkerülhető a kézifék használatával.

2020. dec. 13. 09:19
 7/14 anonim ***** válasza:
67%
Egyesbe rakod, húzod a kéziféket (közben nyomod a gombot rajta, hogy gyorsan ki tudd engedni), gázt adsz, hogy a fordulatszám ilyen 2 ezer körül legyen és elkezded engedni a kuplungot addig, amíg nem akar elindulni az autó (ha elsőkerekes, akkor ilyenkor leül a hátulja kicsit), ekkor kiengeded a kéziféket, a pedálokat így tartod és szép lassan elindul az autó. Amikor már eléggé felgyorsult az autó, akkor engedd fel teljesen a kuplungot, különben leégeted a kuplungot.
2020. dec. 13. 10:34
 8/14 anonim ***** válasza:
Én baromi sokat bénáztam a kézifékes indulással, pedig semmi különleges nincs benne. Csak oda kell figyelni, hogy mikor mozdul az autó a behúzott kézifék ellenére (megemelkedik az orra / leül a hátulja, ha elsőkerekes, mint már írták is). Amíg nagyon nem ment, addig csak ennyit gyakoroltatott velem az oktató a kézifék kiengedése nélkül, hogy ezt figyeljem. Ha ezt érzed/látod, akkor megtartod abban a helyzetben a pedálokat, és lehet is kiengedni a kéziféket, és utána már kb csak egy kényelmes lassú elindulás az egész. Mondjuk azért az sem árt, ha fog rendesen a kéziféked. :)
2020. dec. 13. 11:57
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Dízel autón tanultam vezetni és nekem az oktató megmutatta vagy 2x a kézifékes elindulást de azt mondta, hogy arra úgyse nagyon lesz szükségem. Nem is volt, mert a dízel autó elindult gáz nélkül emelkedőn is. Szóval így kaptam meg a jogosítványt, hogy így semmi gondom nem volt. Egyébként nem tudom egy oktató miert nem gondolt arra, hogy jó lenne tudni a kézifékes elindulást is, mert nem minden autó fog felgurulni úgy ahogy egy dízeles.

A kuplungot tudom csusztatni, érzem, hogy hol fog, pl parkolásnal semmi baj, lehet, hogy itt a stressz is nagyban ratesz a benazasomra, mert ilyen nagy emelkedőn nem volt még lehetőségem gyakorolni. Ha lenne olyan hely ahova tényleg csak gyakorlás szempontjából el tudok indulni egy párszor lehet, hogy megnyugodnek hogy megy ez nekem.

2020. dec. 13. 17:17
 10/14 Szolovjov ***** válasza:
100%
Na ezért baj hogy már nincs rutin pályás oktatás. Ott volt rámpa ahol ezt lehetett gyakorolni. Nem is engedtek forgalomba amíg ez nem ment.
2020. dec. 15. 12:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!