Miért nem megy? Miért nem tudok vele normálisan elindulni?
Most lett meg a jogsim mindenem elsőre és most jön az hogy aki tud vezetni annak mindegy milyen kocsit vezet szöveg de mivel én dízelen tanultam most az itthoni benzines autóval elindulni sem tudok nemhogy így a városban vezetni..... tudom már a mérlegállás kell egyik barátom mondta de nekem ilyet sosem tanítottak.... Ez teljesen elvette az önbizalmamat hogy eddig ment minden aránylag szépen most meg még kezelni sem tudom a kocsit.. Fog ez menni valaha vagy nem illetve hogy csináljam hogy ne fulladjak le vagy 20x egy garázsból való kiálláskor vagy egy sima elindulásnál??? Annyira el vagyok keseredve mindig is vezetni akartam most meg annyira nullán vagyok hogy már félek vagy nem is félelem de van bennem valami amitől feláll a hátamon a szőr ha tudom hogy vezetni kell. Ezt le lehet győzni vagy már veszett ügy??
Normális segítő válaszokat kérnék köszönöm.
Menj el valamilyen stresszmentes környezetbe, ahol nem zavar a forgalom, és a többi türelmetlen autós, illetve van időd.
Mikor elindulnál, kezdd el felengedni a kuplungot lassan, egészen addig, amíg nem érzed, hogy az autó el akar indulni. Tartsd meg ezen a ponton, egészen addig, amíg elindul az autó. Ezt gyakorold többször, így ki fogod tapasztalni, hogy hol van az adott autón a kuplung fogáspontja.
Ha ez megvan, akkor már el tudsz indulni ugyanúgy, mint ahogy a tanulóautón is tetted, csak arra figyelj, hogy a kuplung felengedésekor máskor éred el a fogáspontot. Illetve indulás előtt ne csak nyomd a gázt, hanem halld is, hogy pörög a motor, ugyanis van egy kis késés a kettő között.
Nyugi, minden második embernek ez a gondja..nagynyomatékú dízelen tanul, aztán otthon várja a benzines..
ablakot leengeded, hogy jobban halld a motor hangját(amikor bőgeted), és próbálgatod az indulást előre, hátra...
persze először sík helyen, kiengedett kézifék mellett...
menni fog, ha a nejemnek sikerült...ő is ezzel a gonddal küszködött, csak 55 évesen..
már másnap gyönyörűen ment...előre-hátra...stb..
vettem neki egy automata autót...
Figyelj picit többet fog fogyasztani alattad, de legalább bírsz közlekedni és idővel rendesen is menni fog.
Azt csináld, hogy benyomod teljesen a kuplungpedált, beteszed üresből 1-esbe, majd ahogy picit is engeded fel, már nyomod is a gázt, nézd a fordulatszámmérőt, vagy hallgasd az autó hangját, ha nincs fordulatszámmérő, aztán már mehetsz is. Szépen dinamikusan fogsz elindulni mindig, emiatt fog többet fogyasztani és erre fogsz idővel ráérezni és majd később takarékosan is menni fog. Én is így kzzdtem benzines manuálissal. Tehát annyi a lényeg, hogy amikor picit is már engeded a kuplungot, rögtön gázt adsz, aztán nem is kell olyan nagyon lassan a gázra lépned, de a lényeg, a kuplungot nem kell óvatosan felengedni, így lefulladni biztos nem fogsz, mert felviszed a fordulatot. Csináld így párszor, aztán majd menni fog rendesen is. Bár ez is rendes igazából, van aki dinamikusan szeret elindulni.
De semmi baj ezzel. Figyelj amikor automata autó után kellett manuálisat vezetnem, hát meg se tudtam mozdulni az autóval, ott szarakodtam, azt se tudtam mit hogyan kell. Manuális dízellell tanultam, az meg manuális benzines volt.
Gyakorlás kérdése.
Én anno ugyancsak dízelen tanultam.
Mikor felengedtem a kuplungot ment is a kocsi magától.
Aztán mikor oda jutottam, hogy lett annyi pénzem, hogy egy régi, használt kocsit vegyek, akkor az benzines volt, nagyon alacsony alapjárati fordulatszámmal.
Teljesen egyedül minden segítség nélkül hoztam haza több kerületen keresztül a fővárosban.
Kb. éveket öregedtem.
Viszont megtapasztaltam, hogy a nők nem csak a szülésben vannak élen.
A barátnőm benzinesen tanult, ő utána dízellel fulladt le rendszeresen. Ha egy fiatal szőke nőnek sikerült megtanulnia, akkor neked is fog!
Gyakorold és ráérzel, jobb tanácsot nem tudok adni.
Otthon, az udvaron gyakorolj, úgy, hogy elötte bevettél egy Rubophent. Miután bevetted fél óráig mondogasd azt magadnak, hogy ez sem nehezebb, mint járni megtanulni volt. Menni fog ez nekem. Kicsit rázd le a kezeidet, mozgasd meg a lábaidat, a szemed mozgasd ide oda. Aztán vár az autó. Beülsz, nagy levegö, mosoly és mehet. Nem sikerül elsöre? Semmi baj. Járni sem egyböl tudott az ember. Meg kellett tanulni. A lábbeli sem mindegy. Olyat célszerü választani, amiben érzet a kuplungot. (Nekem ez egy másfél számmal kisebb fehér félcipö volt, lett is töle vérhólyag a körmöm alatt rendesen).
Azt kell kitapasztalnod, hogy melyik pontnál indul az autó. Ha ez megvan akkor fék, üres. Jöhet az újabb próbálkozás. Gyakarolni, gyakorolni és nem feladni. Mester is holtáig tanul. Ha semmilyen cipö nem megfelelö, akkor csak ülj be a kocsiba, ne indítsd be, csak mezítláb nyomd be a kuplungot.
De hidd el menni fog.
Várom, hogyan ment! ;)
Hajrá!
Normális segítő válasz?
Pont ugyanilyen helyzetben voltam. garázsba beállásnál kb 10x fulladtam le. Ha elindultam a városba, ahányszor meg kellett állni, annyiszor le is fulladtam.
Mindösszesen 3x próbálkoztam mielőtt feladtam, majd - akér ciki, akár nem- felhívtam az oktatómat, hogy bármit csinálok, nem megy, nem tudok menni a saját kocsimmal.
Totál kellemetlenül éreztem magam, de ő abszolút természetességgel kezelte a gondot. Nyilván nem én voltam az első és egyetlen, aki ilyen gonddal felhívta.
Eljött hozzánk, megtanított ki/beállni a garázsgapun (ami amúgy szűk, ráadásul viszonylag magas a küszöb), mentünk kb 2 utcányit, ennyi idő alatt már tudta, mivel van gondom, és kiirányított tanpályára.
A családi segítség (több gázt adj, ne hagyd lefulladni, nyomjad, ne olyan gyorsan engedd stb...) helyett teljesen pontosan meg tudta mondani, hogy mikor mit hol rontok el, most ne engedjem tovább, 2 mm-t nyomjam vissza, ha ezt hallom már késő, küzd már a motor, inkább kezdjem előről, most pont jó (valahogy az ő kocsija után a fogási pont is nagyon nehezen volt meg, egyszerűen nem hallottam), éppencsak hallható gázt...
Na, szóval nekem nagy segítség volt, és EGYÁLTALÁN NEM CIKI megkérni jogsival a kezedben, hogy még egyszer utoljára segítsen, tanítson.
Ja és azt mondta, lerí már a pedálkezelésemről is, hogy félek a lefulladástól, és amíg félek, addig nem is fog menni...
Előtte 1-1 úton 10-15x simán lefulladtam. most talán 1-2x fordul elő, nem kirívóan többször, mint a család többi tagjánál, akik évek, évtizedek óta vezetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!