Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Alig látok a tompított fényszó...

Alig látok a tompított fényszóróval! Milyen izzót vegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Megmondom az őszintét, hogy nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz (mibe milyen izzó való, vagy egyáltalán jó-e hozzá stb.) de a mostani Tompított fényszóróm olyan gyengén világít, hogy este alig látok valamit vele.

Milyen izzót ajánlotok? Most sima halogén szar izzó van benne. Lehet belerakni xenon, bi xenon izzót is? Vagy az már más foglalat? Vagy hogy van ez? ^^

Olyan izzó kéne ami elég erős (Szóval jól látom az előttem lévő utat, valamint a mellettem lévő fákat stb), de nem vakítja a szembejövőt.

Vélemények/Tapasztalatok?

2020. nov. 23. 22:19
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
94%

Fényszóró beállítás, foncsor ellenőrzés után, ha azok rendben vannak, gondolkozhatsz, hogy milyen izzó legyen.

Hiába rakod be a legjobb izzót, ha a fénycsóva a nyárfák tetejét nyaldossa.

2020. nov. 23. 22:35
 2/14 anonim ***** válasza:
85%

Xenont nem lehet. Léteznek azonos típusú, emelt fényereűn izzók, azokkal kísérletezhetsz.

Számít még, hogy a reflektor tükre ne legyen bevakulva, a búra matulva. A legtöbbet meg az, hogy milyen a szemed.

2020. nov. 23. 22:35
 3/14 anonim ***** válasza:
92%

Halogén lámpába csak halogén izzót rakhatsz. Xenon, Led tilos!

Minden izzó veszít a fényerejéből idővel.

Cseréljed ki Osram Nightbreaker vagy bármilyen hasonló növelt fényerejű izzóval. Mindjárt négy darabot vegyél, mert ezek 1-2 év alatt kiégnek, ráadásul rövid időn belül mindkettő (nekem 1 hét volt a két izzó között).

További gyakori ok a lámpabúra állapota. A műanyag mattul az UV fénytől. Lehetséges lecsiszolni és UV álló lakkal lefújni. Ha úgyes vagy, jó eredmény lesz. Persze egyszerűen ki is cserélheted, csak az jóval drágább.

Gond lehet még a foncsor állapota. Tudtommal ezt nem lehet érdemben javítani, csak cserélni.

Illetve a fény nyaláb magasságán is állíthatsz.

Végül, előfordulhat, hogy a kábelek korrodáltak és kevesebb feszültség megy az izzókba a kelleténél. Ebben az esetben sokat segít az első tippem.

2020. nov. 23. 23:27
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Csak az eredeti a jó bele, vagy lámpa csere mert mert megvakult.
2020. nov. 24. 07:18
 5/14 anonim ***** válasza:
89%

Ha nem nagyon értesz hozzá, akkor kénytelen leszel szakemberhez fordulni.

Vagy autóvillamossági szerelőhöz, vagy szemorvoshoz.

2020. nov. 24. 07:26
 6/14 anonim ***** válasza:
76%

A 3-as jól leírta, nekem az a tapasztalatom, hogy a felpolírozással és lakkozással "felújított" lámpabúrák nagyon hamar bemattulnak újra, érdemesebb újat venni. Gyakoribb típusokhoz olcsón lehet kapni utángyártottat, amit én vettem (Opelhez) 5 év után még jó volt, nem kezdett el mattulni.

Ja, és ami kimaradt a listából, de a legolcsóbb, az egy jó alapos, oldószeres és alkoholos lemosás. Valamennyit ez is segít és 10 percbe kerül.

2020. nov. 24. 08:20
 7/14 anonim ***** válasza:
67%

Először is, tegyük tisztába a fogalmakat....

A fényszóróknak is vannak különböző típusai:halogén,xenon,led,lézer.

Mindegyikbe a megfelelő izzó szükséges, bár led meg lézer nem cserélhető izzós.

A kérdésben szereplő xenon és bi-xenon között csak annyi a különbség, hogy a xenonban a távolsági az normál halogén, a bi-xenonnál viszont a távolsági is projektoros xenonlámpa.

Amire nálad tudok gondolni, hogy miért nem látsz:

-be van mattulva a fényszóróburok

-nincs beállítva a fényszóró és túlságosan lefelé világít

-ha elektromosan állítható a fényszóró magassága, akkor ott lehet lefelé állítva:a világítás kapcsolónál keress egy görgő kapcsolót, és ott általában a legmagasabb pozícióba állítsd, ez általában 0.

2020. nov. 24. 08:49
 8/14 anonim ***** válasza:
56%

Elég sokan említik itt a foncsort, de azért megjegyezném, hogy kb. már 20 éve nem gyártanak foncsorozott lámpabúrájú autókat, ugyanis közben rájöttek hogy az izzó mögötti tükröt lehet simán aszimmetrikusan is csinálni, ami szükségtelenné teszi a foncsort.

Ebből kifolyólag a mai "sima izzó lámpás" autók FF (free form) tükröt használnak, itt a legnagyobb tényező a műanyagbúra mattulása, vagy ahogy már leírták, a rossz beállítás. Az izzó maga annyira nem gyengül, csak az utolsó 1-2 napban mielőtt kiégne.

Osram Nightbreaker szerintem is jó egyébként, de érdemes a lámpabúrát is kipolírozni, ha már bemattult.

2020. nov. 24. 10:17
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

XENON, HID, LED és társai nem használhatók a halogén helyett, legalábbis komoly és drága átalakítás nélkül nem.

Halogénen belül azért van válaszék. Azt érdemes számításba venni, hogy a kapható izzók széles skálájának egyik végén helyezkednek el a "long life" izzók, amik magas élettartamot ígérnek, visszafogott fényerő mellett. A másik végleg az emelt fényerejű izzó (+120%, +30% és társaik), amik sokkal jobban világítanak, de ennek az ára a magasabb hőtermelés, ami rövidebb idő alatt kinyírja a fényforrást. Általában az autókban lévő gyári standard izzó pont középen helyezkedik el: átlagos fényerő, átlagos élettartam.

Ha viszont standard izzóval alig látsz éjszaka, akkor lehet, hogy inkább a szemedet lenne érdemes megnézetni, mert erre sokszor nem az izzó pimpelése, hanem a szemüveg a megoldás.

2020. nov. 24. 13:52
 10/14 anonim ***** válasza:

Indításként talán... Milyen kocsi, milyen évjárat, milyen fajta lámpája van?

Az új fajta műanyagburkos lámpák egy kalap szarok. Bevakul, összekarcolódik, persze új korában hű meg ha. Na az ilyen jellemzően cserés lesz. Normális lámpát elég lesz beletenni amit a könyve is ír, illetve azt beállíttatni.

2020. nov. 26. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!