Fényszórómban lévő helyzet jelző izzót, kicseréltem két led szalagos helyzetjelzőre, normál fehér ledsor. Lakot területen kívül rendesen működik a tompított fényszóróval. Ezért megbüntethet a rendőr?
Az első fele: van a ledsornak jóváhagyási jele?
Második: a tompítottal egyszerre teljes fényerővel nem működhet. A helyzetjelzővel együtt igen, de amikor tompítottra kapcsolsz akkor vagy ki kell kapcsolnia vagy lecsökkennie a fényerejének.
Itt leírtunk egy pár dolgot meg linkeltem a vonatkozó rendeleteket:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__514..
Mint a huzat!
Illegális átalakítás és ráadásul kék színű fényt bocsát ki. Ezt utálják a legjobban, mert a megkülönböztető jelzésnek a színe.
Egyébként az nem zavar, hogy elvakítasz vele szembejövőket, csak a büntetés?
Igen, de a helyzetjelzőre is vonatkozik jópár szabály, pl. akármilyen ledsor nem kerülhet az autóra, csak aminek van jóváhagyási jele. Ezt a rendőr is tudja ránézéssel ellenőrizni, így könnyen kaphatsz érte büntetést.
Azt, hogy hogyan kell működnie azt leírtam: ha fel van kapcsolva a tompított, akkor nem mehet teljes fényerőn.
Ugye nem az számít, hogy vakít-e, mert a szabályok szerint egyszerűen nem vakíthat - így arról nem is írnak, csak teljes és csökkentett fényerőről vagy kikapcsolásról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!