Miért mondják, hogy az akkut csak a kapacitás 1/10-ének megfelelő áramerősséggel lehet tölteni, mikor a generátor annyival tölt bele, amennyi a csövön kifér?
Az 1/10 "normál" körülményekre vonatkozik - autóakkumulátonál az a "normál", ha csak egy kicsit van lemerülve (70-80%), és ilyenkor nem szabad nagy árammal tölteni.
Ha egy totál lemerült akkumulátort raksz be, azt sokkal nagyobb árammal fogja tölteni kb. 20-30 percig és aztán visszaveszi.
Ha úgy használsz egy akkumulátort, hogy hagyod elemerülni 40-50%-ra, aztán nagy terhelést adsz rá (indítózól) akkor elég hamar kinyírod az akksit akkor is, ha utána a generátor gyorsan feltölti.
3-as: azért én már láttam (nem intelligens) töltőn felejtett akkumulátort ami szétrepedt... úgy látszik az nem tudta, hogy mennyit szabad neki "benyelni".
"az autóban nincs semmiféle rendszer": már ne haragudj, de ez nettó hülyeség.
Nem értem minek kérdezel?
Gondolom a feszültség szabályzóról beszélt a kolléga :)
Minden autóban van valamilyen (a régiekben mechanikus, az újakban elektronikus) szabályzó rendszer.
Feszültség szabályzó van, de az nem korlátoz áramot!
Valóban annyi megy, ami a csövön kifér, de a generátor tekercseinek ellenállása miatt nem fér ki olyan sok a csövön....
A feszültség szabályzó, feszültséget szabályoz! 14 - 14,4V-ot próbálja tartani. Töltőáramot nem tud szabályozni!
Egy átlag generátor kb. 70-120 Amperrel tölt közepes fordulaton. Ha nincs bekapcsolva nagy fogyasztó, ennek a nagy részét benyeli egy lemerült akku. Az előírt 1/10-ed többszörösét!
Kérném, hogy olyan szóljon hozzá, aki ért is a témához!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!