Baleset után egyszeri felhasználó hogyan tudja áramtalanítani a kocsit?
Nem én tettem fel az előttem lévő kérdést.
Tehát mondjuk látok egy balesetet odamegyek és szikrázik a kocsi pl. mihez nyúljak, hogy ne legyen se megrázó élményem se ne égjen a kocsi?
Apa egyszer azt csinálta, hogy látott egy balesetet odament kivette a Wareszból az akkut majd távolabb tette majd folytatta a emberek józanításával amíg valaki hívta a mentőket mert akkor még nem volt mobilteló.
Kézzel megfogva a 12V nem ráz meg, legfeljebb ha egyszerre nyalogatod a (+) meg a (-) sarut.
A saru levételéhez villáskulcs kell, amit a mai autóban sajnos nem feltétlenül tart mindenki.
A villanyautóknál és hibrideknél kacifántosabb a helyzet, ezekben mindig vam valahol eldugott helyen egy nagy áramtalanító kapcsoló
Nem tudod kézzel levenni a sarut, azt meg kétlem, hogy villáskulccsal a kézben rohangálsz.
A tévhitekkel ellentétben nem gyulladnak ki az autók egy-egy baleset után csak úgy.
#1: hogyan veszi le? Mégis hány embernek van villáskulcs készlet az autóban?
Továbbá: nem minden autóban van ugyanott az akksi és ráadásul a motorháztetőt nyitó kar is más helyen van, sőt, még a motorháztetőn lévő biztonsági kar(ok) is máshol van(nak).
Szóval, egy éles helyzetben, mi az esélye, hogy valaki sikeresen áramtalanítja?
Ha veszélyesnek ítéled a helyzetet, de mégis úgy döntesz, hogy mented az embereket, a tanult fogásokkal eltávolíthatod őket az autóból, autó környékéről.
Vannak típusok amelyiknél egyszerűen kézzel rá kell tekerni a sarukat (pl:Peugeot 106), vagy a sarufedél felhajtásával lehet oldani. Többihez villáskulcs kell. Tűzoltók úgy áramtalanítanak, hogy simán elvágják a kábeleket.
Nálam a vezető oldali kesztyűtartóban mindig ott a villáskulcs. Akinek egyszer menet közben füstölni kezdett a műszerfal (világításkapcsoló), onnantól majd ő is készenlétben tartja a villáskulcsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!