Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért használnak ködlámpát az...

Miért használnak ködlámpát az emberek még akkor is ha nincs köd?

Figyelt kérdés

Nem a bunkóparasztbéjemvésre gondolok. Aki csak azért bunkóparaszt, mert béjemvé van a segge alatt :D

láttam én már szitrojent, rönót, nisszánt is ködlámpával menni.

DEMINEK????

2020. szept. 30. 10:03
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%
Nem értettem én se soha. A minap mikor még hétágra sütött a nap, jött szembe egy néni reflektorral. Gondolom, nem képesek felmérni a környezeti viszonyokat rendesen. Ami előfordulhat, nem hibáztathatja senki, de nem értem hogy akkor minek kell erőltetni az autóvezetést.
2020. szept. 30. 10:09
 2/27 anonim ***** válasza:
100%

Több okból is lehet:

-elfelejti, azt sem veszi észre ha a műszerfalon jelzi neki

-azt sem tudja mi az a ködlámpa

-azt hiszi helyettesíti a menetfényt vagy a tompítottat

-azt hiszi menő

2020. szept. 30. 10:21
 3/27 anonim ***** válasza:
100%
#1, a kék lámpa a műszerfalon majd kiégeti a szemét, mégsem veszi észre, vagy fogalma sincs miért világít, ha rávillantok azt gondolja, hogy mérés van, hát nem.
2020. szept. 30. 10:23
 4/27 anonim ***** válasza:
75%

Én akkor szoktam, ha pl. rossz úton megyek vaksötétben. Jobban látni vele az úthibákat, meg az út széleit. Oké, hogy a fényszóró világít (világíthatna jobban is), de a ködlámpa közvetlenül az autó előtti részt világítja erősebben. Tehát lefelé és jobban oldalra világít, mint a sima tompított (egyébként már csak ezért se kellene, hogy zavarjon, hiszen nem a szemedbe világít, mint a reflektor). Szoktam még beláthatatlan ívű kanyarok előtt felkapcsolni, hogy egyfajta kanyarfényszóróként funkcionáljon (mivel oldalra jobban világít). Sok autóban gyárilag be is kapcsol a megfelelő oldali ködlámpa kanyarodáskor, hogy jobban bevilágítsa az utat.

Egyedül esőben lehet zavaró a szembejövőnek, mert akkor visszaverődik a fénye a vizes útról. Szóval ha úgy érzem, hogy több fényre van szükségem a biztonságos vezetéshez, én felkapcsolom, de esőben pl. mindig kikapcsolom, ha jön szembe valaki. Tapasztalatom szerint villogni senki nem szokott érte, hogy vakítaná.

A hátsó ködlámpa, na azt kizárólag nagyon erős ködben használom, és ha mögém ért valaki, kapcsolom lefelé.

2020. szept. 30. 10:35
 5/27 anonim ***** válasza:
75%
#4 voltam, hozzátenném még, hogy amikor ködlámpát használok, az az esetek kb 5%-a. De olyankor nem azt nézem, hogy köd van-e, vagy sem. És nem gondolom menőnek. :)
2020. szept. 30. 10:37
 6/27 Beviz Elek ***** válasza:
65%

Frissjogsis suttyóként azt hittem hogy menő, de azóta felnőttem és rájöttem hogy nem az. Ettől függetlenül nem rinyálok mindenért mint egy bszatlan szuka, soha az életben egy ködlámpa sem vakított és nem zavar ha más felkapcsolja.

A ködzáró, na az zavaró tud lenni.

2020. szept. 30. 10:57
 7/27 anonim ***** válasza:
100%
Én még soha nem kapcsoltam be igaz azt se tudtam sokaig hol van a műszerfalon...de nekem szerintem már sok-sok éve kiégett.
2020. szept. 30. 11:22
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

Én se értem. A "kedvencem" mikor enyhe párásságban, vagy csepergő esőben városban felnyomja a hátsó ködlámpát, miközben 5 méterre jövök mögötte és azt hiszi, hogy nem látom. Nekem meg kifolyik a szemem a ledes ködlámpájától. És hiába villantok rá, semmi reakció...

Az első ködlámpa annyira engem nem zavar. Inkább csak a hátsó. Pl a fenti szituációban. Vagy mikor már rég nincs ködfolt, de úgy hagyja a lámpát. Én még ködben is, ha látom, hogy valaki közvetlenül mögöttem van, lekapcsolom. Vagy ha előzök, amíg el nem távolodok az előzöttől lekapcsolom, hogy nem süljön ki szerencsétlennek a szeme. De a többség erre sajnos nem képes odafigyelni.

2020. szept. 30. 11:26
 9/27 anonim ***** válasza:
#4 a kanyarfényes ködlámpa részben más, mint a sima. És igen, tud vakítani a ködlámpa pláne a hepe-hupás úton, ahol ugrál a kocsi.
2020. szept. 30. 11:31
 10/27 anonim ***** válasza:
9: a kanyarfényes is sok esetben a klasszikus ködlámpa. Oldalra világít, és lefelé. Soha nem vakít szembe. Hepehupás úton a hagyományos tompított villan bele a szemedbe, nem a ködlámpa. De komolyan, nézd már meg, hova világít a ködlámpa! 1,5 méterrel a kocsi elé. 10-15 fokos szögben kellene felfelé állnia az autónak az úthoz képest, hogy az téged vakítson.
2020. szept. 30. 11:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!