A motorosok miért előzik minden áron a sort?
Természetesen értem,hogy a motoros elmegy az álló kocsisor között a sor elejére. A kresz szerint megteheti. Az nem szabály,hogy mindenáron segíteni is kell ebben,nem? Azt figyeltem meg,hogy az autó sorok között a gáz húzgálásával szinte rutinszerű dolog,ahogyan nyílik a sor. Ha nem veszed észre és nem húzódsz le,szemét vagy.
Amit nem értek: ez a gáz húzgálásos előretörés szabály? Utat kellene nekik biztosítani? Engem sokszor már nagyon zavar ez a gáz húzgálós takarodjon előlem mindenki lenéző hozzáállás.
Én főleg motorral szoktam közlekedni (puff, máris 0% :D), néha kocsival vagy BKK-val, még ritkábban bicajjal. Úgyhogy mindkét végéről ismerem a dolgot.
Nehéz válaszolni erre a kérdésre, mert ez valójában több kérdés, illetve számomra az sem teljesen világos, hogy pontosan mit értesz azalatt, hogy a gázt húzogatják, ezért igyekszem mindenre kitérni inkább. Van szerintem különbség aközött, amikor valaki 8 ezerig agresszívan felrántja, hogy "engedj már el", meg a 2000 alatt pötyögteti. Illetve szerintem számít a pontos helyszín is. Az előbbi a legtöbb esetben szerintem is tahóság és motoron ülve sose csinálnék ilyet, még akkor sem, ha valaki szándékosan húzódik be elém. Vannak emberek, akiket jobban zavar, amikor nem tudnak előremenni és esetleg gázkar rángatásával fejezik ki nemtetszésük. Tapasztalataim szerint szerencsére ők vannak kisebbségben.
Én abba a táborba tartozom, akik óvatosan előregurulnak, miközben picit pötyögtetik a gázt. Nem zavaróan, mindig 2500-as fordulat alatt maradva (1500 az alapjárat, 9500 a tiltás). Méghozzá azért, mert hiába 900 köbcenti, gyári kipufogó alapjáraton elég halk, ezért többször volt már, hogy gyalogos random előbukkant busz, kamion elől, illetve nyitottak már ki előttem ajtót. Miután mindig óvatosan, lassan sorolok előre, baj nem volt még belőle, de nem rajtuk múlt :) Azzal, hogy nem alapjáraton gurulok, ami ugye álló jármű egyik jellemzője, hanem változó frekvenciával, a gyalogosok, esetleg nyitott ablak mellett a kocsiban ülők hallani fogják, hogy valaki "közlekedik" a kocsik között, ezáltal sokkal biztonságosabb lesz. Ismétlem önmagam, ez egy halk motor, 2000-es fordulat egyáltalán nem zavaró, nem hangosabb, mint egy sportosabb autó alapjárata.
Nem kell nekik utat biztosítani. Ők nem kötelezhetnek rá. Én kocsiban ülve igyekszem ugyanakkor, ha megtehetem, hiszen nekem egy kormánymozdulat, neki viszont akár több perc megspórolás, én meg amúgy is ugyanott fogok üldögélni a dugóban. Motoron ülve sose várom el, hogy utat biztosítsanak, és azt végképp nem akarnám, hogy valaki megpadkázza a kocsiját miattam (vannak nagyon lelkesen segíteni próbáló emberek).
Ugyan ha nagyon szőrszálat akarnánk hasogatni, akkor van ez a KRESZ szabály:
"25. § Haladás az úton
(2)184 Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb
oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni."
Erre hivatkozva lehetne mondani, hogy nem csak udvariasság, amikor elengedsz egy motort, hanemKRESZ szerint helyesen jársz el, hogy hagysz neki helyet a vonalnál. Persze ez csak akkor igaz, ha elég széles a sáv amúgy.
Én személy szerint mindig megköszönöm valahogy, ha szándékosan utat csinálnak nekem. Van, hogy kézzel, van hogy lábbal, de olyan is gyakran van, hogy megállok a nyitott ablak mellett, rámosolygok és megköszönöm. Ha esetleg valaki nem vesz észre és nem húzódik félre, akkor sincs semmi. Megállok, üresbe teszem és addig gyönyörködök a budapesti épületekben, dobolok a tankon, vagy keresek magamnak egy másik utat, esetleg a kocsi túloldalán.
A konkrét kérdés meg az, hogy miért előzik a sort. Mert sok időt lehet így spórolni (városon való átkelés ideje feleződik nagyjából kocsihoz képest), mert benzint is lehet vele spórolni (hamarabb érsz célba, kevesebb alapjáraton álldogálás van), mert megtehetik, ha adott rá a lehetőség és van rá hely (2010 január eleje óta), mert kocsik között nincsenek olyan biztonságban, amikor mindenki megindul, mintha a tömeg előtt lennének (gyakran figyelmetlenül sávot váltanak a sofőrök, miközben mellettük motor van), mert kocsi mögé beállni veszélyes is lehet, ha valaki hátulról belédmegy (nem egészséges, amikor egy Ford Transit nekilapít egy kamion hátuljának), mert nem kellemes teljes védőfelszerelésben 30 fokban, napsütésben álldogálni, (miközben a ventillátor is fújja az 50 fokos levegőt a lábadra), mert jó érzés kocsik között előremenni (mint gyerekként egy játszótéri akadálypálya). Szerintem ezek a főbb okok. Persze nem minden áron :) Kocsik, emberi idegek maradjanak épek a mutatvány végére is. A legtöbb motoros nem fog megpróbálni előre menni, ha látja, hogy nincsen hely. Azaz ha már egyszer elindult, akkor szinte biztos, hogy nem fogja lekoccolni a tükrödet, mivel akkor megállt volna a kocsi mögött :) Ha nem állt meg, az azt jelenti, hogy van elég helye.
Tegyük fel, hogy igaz (amúgy nem az, iletve akkor is lehet szabályos, ha mégis ott mennek, mivel nem kötelező szorosan jobbra húzódva menniük, de most ezektől tekintsünk el). És ennek mi köze a kérdéshez?
#16 én azt írtam, hogy mindig elengedem őket, mert tulajdonképpen nem tart semmiből. Erre mégis le lettem pontozva.
Úgy látszik itt az a menő, aki csak azért is feltart másokat és büntetőfékezget. Sajnos ez a pontozósdi is jól reprezentálja a közlekedési kultúrát. :(
Mármint mire gondolsz? Én elsősorban motoros vagyok (14-es választ írtam) és felpontoztam több válaszodat is. Mire gondolsz aazalatt, hogy olyanok a motorok, mint a bicajosok? Azt egyelőre nem értem, hogy az én válaszom miért lett lepontozva, konkrétan a kérdésre válaszoltam, sőt kitértem a mellesleg bedobott kérdésekre is. Igyekeztem részletesen rávilágítani. Mégis 27%, amit írtam a legeleéj, hogy valószínűleg csomóan csak azért pontoznak le, mert rámhúzzák a fejükben lévő "motoros" előítéletet. Ami persze butaság, de ez van.
Amúgy pedig a motorosok válaszait csakis akkor pontozom fel, hogyha lojálisak velem, autóssal. Ugyanis én élesben, amikor az úton közlekedek, maximálisan lojális vagyok velük, mégis idegesítő, amikor a semmiből előbukkan / hallászavart szenvedek tőle / főleg éccaka fényszóróval frenklizik / középen megy kilométereket a felezővonalon.
Ezért a motoros válaszok 99%-át, mivel a maguk meggyőződését hajtják (ami sokszor szabálytalan is) igenis lepontozom.
#19 te hogy hívod azokat akik büntetőfékeznek, pláne motorosokkal szemben, akik védtelenebbek?
#20 magyarul a fórumon kompenzálod az életben szerzett sérelmeket, olyan válaszokon, amiket úgy vélsz, hogy motorosok írtak? Szánalmas, és tegyük hozzá még életemben nem ültem még motoron. Meg az is szánalmas, hogy mindenképp oldalt kell választani, vagy a motorosokat utálod, vagy az autósokat, vagy hogy van ez? :)
Én egy friss történetet fűznék hozzá. Nem olvastam még el a válaszokat!
Ma hazafelé tartottam..
Állandó 60-as tempóval mentem,amikor elgurult mellettem egy motoros, hátán egy csomaggal,a nővel. Ezzel nem is lenne semmi probléma. Csak éppen jött a zebra,beszűkült a sáv. Úgy bejött elém,hogy hirtelen oldalra kellett rántanom az autót, konkrétan letaszított. Nem dudáltam,nem villogtam,csak magamban pofázam az autóban. A pofázásomat persze meglátta a tükrében. Enje-benjét mutogatott az ujjával. A lámpánál persze a kanyaradó sávban meg akart várni. Nem nagyon voltam kíváncsi rá,így fapofával letértem jobbra pont mellette,tudomást sem vettem róla. Persze már ugatott valamit :)
A legszebb az egészben,hogy a piroshoz sietett, de ugatni már volt ideje megállni. Akár meg is hallgathattam volna,hogy mit mond,mi az ő szemszöge,érve,magyarázta,de így utólag visszagondolva, semennyire sem érdekel,jól tettem hogy nem hallgattam meg a hisztit egy felnőtt embertől.
Erről ennyit.
Mert ők sietnek... Más nem. Meg hát a szabadság érzete...
A haj lobogását nem szabad megszüntetni egy percre sem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!