Amikor, alsó- vagy felső sort kapcsolok, akkor is kell kuplungot nyomni?
Pl. elindulok 4.-ből, majd kuplung nyomva és kirakom üresbe, ekkor kell a felső sort kapcsolnom, hogy 5-be tudjak váltani. Ezalatt nyomva kell tartanom a kuplungot, vagy nem szükséges? Végül is ekkor még mindig üresben van a váltó, ezért arra tippelnék, hogy ilyenkor kihagyható.
A vezetések alkalmával mindig kuplungoltam alsó-felső sor kapcsolásakor is biztos, ami biztos alapon. Oktató sosem mondott egy szót sem erről, szóval nem tudom helyes-e.
8 sebességes, pofozó váltós Iveco eurocargon tanultam, más teherautót vezetni még nem volt szerencsém.
"Bár gondolom ez sok autón más."
Az összes nem pofozós váltón ilyen, nyugodtan lehet sőt sebességben kell kapcsolni a felezőt/felsőt és kuplungozásnál már csak váltani kell.
Kinyomott kuplunggal felezni és utána kapcsolni az nagyon nagy lendület és időveszteség, főleg emelkedőn felfelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!