Éjjel, lakott területen kívül mekkora sebesség biztonságos?
Erről a videóról jutott eszembe feltenni a kérdést: https://www.youtube.com/watch?v=-lvntgz_x9M&feature=youtu.be..
Látható, hogy a kamerás autó nem halad nagy sebességgel, mégsem tud megállni az útját akadályozó kidőlt fa előtt.
Két éve mikor megvettem a mostani autómat (Audi A4 B8), akkor azzal kipróbáltam, hogy éjjel távolsági fényszóróval 90km/h-s sebességnél kinéztem magamnak az úttest mellett valamilyen objektumot, visszakapcsoltam normál fényszóróra, és ha azzal megláttam, akkor vészfékezve megálltam előtte. Pontosabban csak próbáltam, mert egyszer sem jött össze. Pedig tudtam hogy ott lesz az a valami, de mire odavilágított a lámpa és felismertem azt az objektumot, az már késő volt a fékezéshez. Tehát normál fényszóróval 90km/h már nem számít biztonságosnak szerintem. Ez azt jelenti hogy aki biztonságosan akar közlekedni annak éjjel a megengedett maximális sebességhatárok alatt kell bőven autóznia? Vagy ilyen szintű állóra fékezésre nem is kellene számítani és még biztonságosnak nevezhető ez a sebesség?
Nyilván az adott körülményektől függ. Autópályán, tiszta időben nemigen kell olyan akadályra számítanod, ami nincs kivilágítva (bár gázoltam már őzsutát a belső sávban sajnos, nem volt vicces). De mondjuk egy őrségi mellékúton az erdő közepén a 60 is sok lehet, főleg a nagyvadak párzási időszakában. Ahogyan a pára, köd, eső is mind abszolút indokolják a tempó visszavételét.
A lényeg, hogy tisztán lássad az előtted lévő útszakaszt. Ha a 90 sok, nem ciki 60-70-nel menni.
Sima közúton, erős reflektorral (beleértve a LED-mátrixot) én 90-100-at biztonságosnak érzem, mert azzal jól látok, de reflektor nélkül 70-80 szerintem már a felső határ, mert nem látni túl messzire.
Ezen egy LED mátrix nagyon sokat segít, de nekem csak sima automata reflektorom van, nem mátrix projektoros. Bánom is, hogy nem kértem bele.
A megengedett maximális sebesség nem jelenti azt, hogy az a "kötelező minimum". Nyilván függ autótól, típustól, és az adott körülményektől.
Én este kényelmes "városi" tempóban is elzötyögök, főleg ha látom, hogy az egész vadvilág ott áll az út mellett.
Autópályán sötétben szakadó esőben én is ütöttem már el nyulat. Esélyem nem volt észrevenni úgy hogy meg is tudjak állni. Ha csak 100-zal megyek akkor is esélytelen lett volna. Elrántani a kormányt a vizes úton meg se kíséreltem.
Ismeretlen erdős országúton én se nagyon szoktam 70-80-nál jobban forszírozni. Ha megy előttem valaki az a jobbik eset. Tisztes távolból követem és felveszem az ő tempóját.
Hóban, ködben, rossz látási és útviszonyok mellett még a 70-80 is sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!