SOS! Benzint tankoltam apám TDI golfjába. Megjavítható úgy, hogy ne vegye észre?
Ne indítgasd, még nagyobb kárt csinálsz!
Tréler a szervízbe, és hívd faterodat, hogy reggel nem lesz kocsi.
Sz0ptad! 😁🤣🤣
Fatertol számíts egy csárdásra! Azon kívül nem lesz olcsó! Tréler+szervíz!
Gatyába nyúlós.. 🤣😁
Sok sikert! 👌🏻
Ügyes vagy! Máskor jobban oda figyelj! Megértem ha máskor gyalog fogsz menni mert fater nem fogja oda adni.. 🤣
Ez bizony sokba fog kerülni, akár több százezres tétel is lesz.
Sajnos nem tudod úgy megcsinálni hogy ne vegye észre az öreg.
" Ha kiderül, hogy ismét csináltam valamit az autóval,"
TEhát már ez nem az első hülyeséged.
Én se adnám oda soha, bár eddig se adtam kölcsön soha senkinek.
"Még kb 20liter gázolajra maradt pénzem. Mi lenne, ha most így ahogy van kiautóznám belőle, és rátöltenék 20 litert?"
Apád kinyír.
"... Ha dízel autót töltöttünk fel benzinnel, sokkal nagyobb a gond, mert ugyan el fog indulni, de csak addig megy, amíg ki nem fogy az üzemanyagrendszerből a gázolaj. Itt, ha rájöttünk, mi lehet a baj, jöhet az ima, főleg ha modern autónk van. Egyrészt a dízelmotor öngyulladásos, ami azt jelenti, hogy a gázolaj a kompresszió hatására robban be. A benzin erre nem feltétlen képes, így eleve nem fog menni az autó, és ez a jobbik eset. A rosszabb, amikor a nem odaillő üzemanyag találkozik a magasnyomású rendszerrel.
A gázolajnak van egyfajta kenőképessége, ami a dízelmotornak elengedhetetlen, a befecskendezőket és szivattyúkat is erre méretezik. Egy régi adagolóban is tehet károkat, ha nincs kenés, viszont egy modern magasnyomású – akár 1800-2000 baros – rendszert végleg el tud intézni. Az esetek nagy százalékában ezt megússzuk, de ha nagyon tovább akarunk menni, és küzdünk az autóval, akkor a pumpában a kenés megszűnése miatt a fém alkatrészekből apró fémreszelék és forgács fog leválni, ami eltömíti a rendszer apró járatait és századmilliméteres réseit.
Szerencsés esetben elég cserélni a pumpát, és ugyan bontással, de alaposan átmosni a rendszer további részeit. Légtelenítés és tiszta gázolajjal való feltankolás után mehetünk tovább, persze az autó nem fogja megköszönni. A pumpa nem olcsó játék, és a mosásnak is lesz egy komolyabb óradíja, viszont rosszabb esetben az egész rendszert cserélni, legrosszabb esetben akár a hengert is fúratni kell.
Felkerestem Denk Róbertet, a félretankolás.hu-tól, aki elmondta, hogy ebben az esetben könnyedén megúszhatjuk a kalandot, vélhetően nem károsodik az üzemanyagrendszer, ha azonnal lépünk. Viszont ha nem jövünk rá elsőre, mi a gond, az apró fémforgácsok elkezdik körbejárni az üzemanyagrendszert. Néha annyira apró darabokról van szó, hogy szabad szemmel alig észrevehető, viszont egy modern dízelmotort mégis képes elintézni.
"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!