Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » SOS! Benzint tankoltam apám...

SOS! Benzint tankoltam apám TDI golfjába. Megjavítható úgy, hogy ne vegye észre?

Figyelt kérdés
Golf 4 1.9 TDI. 28 liter benzint tankoltam bele, és nem indúl azóta. Miután észrevettem ott a kúton, töltöttem még rá 9liter gázolajat, és már teljesen tele a tank. Még most sem indúl, és apukámnak reggel szüksége lesz az autóra.

2020. júl. 16. 15:55
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
89%
Le kell engedni a teljes tankot, hogy benzin egyáltalán ne legyen benne. De jó eséllyel nem úszod meg ennyivel
2020. júl. 16. 15:57
 2/33 A kérdező kommentje:
Illetve elindúlt, de kb 30 másodpercig kellett inditózni, és utánna csúnya hangja volt a motornak. Megállítottam, és újabb félpercnyi köszörülés után ugyanúgy rossz hangja van, és rángatózik is kicsit.
2020. júl. 16. 15:59
 3/33 anonim ***** válasza:
92%

Ne indítgasd, még nagyobb kárt csinálsz!

Tréler a szervízbe, és hívd faterodat, hogy reggel nem lesz kocsi.

2020. júl. 16. 16:01
 4/33 A kérdező kommentje:
Sajnos trélerre sincs pénzem, nemhogy szervizre. Ha kiderül, hogy ismét csináltam valamit az autóval, apám soha többé nem fogja kölcsönadni.
2020. júl. 16. 16:06
 5/33 anonim ***** válasza:
64%

Sz0ptad! 😁🤣🤣

Fatertol számíts egy csárdásra! Azon kívül nem lesz olcsó! Tréler+szervíz!

Gatyába nyúlós.. 🤣😁

Sok sikert! 👌🏻

Ügyes vagy! Máskor jobban oda figyelj! Megértem ha máskor gyalog fogsz menni mert fater nem fogja oda adni.. 🤣

2020. júl. 16. 16:06
 6/33 anonim ***** válasza:
40%
Sajnálom faterodat, hogy ilyen lánya/fia van. Azért majd írd meg mekkora pofont kaptál.
2020. júl. 16. 16:09
 7/33 A kérdező kommentje:
Még kb 20liter gázolajra maradt pénzem. Mi lenne, ha most így ahogy van kiautóznám belőle, és rátöltenék 20 litert?
2020. júl. 16. 16:12
 8/33 anonim ***** válasza:
87%

Ez bizony sokba fog kerülni, akár több százezres tétel is lesz.

Sajnos nem tudod úgy megcsinálni hogy ne vegye észre az öreg.

" Ha kiderül, hogy ismét csináltam valamit az autóval,"

TEhát már ez nem az első hülyeséged.

Én se adnám oda soha, bár eddig se adtam kölcsön soha senkinek.

2020. júl. 16. 16:12
 9/33 anonim ***** válasza:
100%
Hogyan akarok kiautózni belőlel te szerencsecsomag? El lett mondva hogy le kell engedni (nem csak a tankból, hanem az egész rendszerből!!!) az üzemanyagot. Ezután kiderül mit tett a benzin, porlasztók, adagoló hogy bírta.
2020. júl. 16. 16:18
 10/33 anonim ***** válasza:
89%

"Még kb 20liter gázolajra maradt pénzem. Mi lenne, ha most így ahogy van kiautóznám belőle, és rátöltenék 20 litert?"

Apád kinyír.

[link]

"... Ha dízel autót töltöttünk fel benzinnel, sokkal nagyobb a gond, mert ugyan el fog indulni, de csak addig megy, amíg ki nem fogy az üzemanyagrendszerből a gázolaj. Itt, ha rájöttünk, mi lehet a baj, jöhet az ima, főleg ha modern autónk van. Egyrészt a dízelmotor öngyulladásos, ami azt jelenti, hogy a gázolaj a kompresszió hatására robban be. A benzin erre nem feltétlen képes, így eleve nem fog menni az autó, és ez a jobbik eset. A rosszabb, amikor a nem odaillő üzemanyag találkozik a magasnyomású rendszerrel.

A gázolajnak van egyfajta kenőképessége, ami a dízelmotornak elengedhetetlen, a befecskendezőket és szivattyúkat is erre méretezik. Egy régi adagolóban is tehet károkat, ha nincs kenés, viszont egy modern magasnyomású – akár 1800-2000 baros – rendszert végleg el tud intézni. Az esetek nagy százalékában ezt megússzuk, de ha nagyon tovább akarunk menni, és küzdünk az autóval, akkor a pumpában a kenés megszűnése miatt a fém alkatrészekből apró fémreszelék és forgács fog leválni, ami eltömíti a rendszer apró járatait és századmilliméteres réseit.

Szerencsés esetben elég cserélni a pumpát, és ugyan bontással, de alaposan átmosni a rendszer további részeit. Légtelenítés és tiszta gázolajjal való feltankolás után mehetünk tovább, persze az autó nem fogja megköszönni. A pumpa nem olcsó játék, és a mosásnak is lesz egy komolyabb óradíja, viszont rosszabb esetben az egész rendszert cserélni, legrosszabb esetben akár a hengert is fúratni kell.

Felkerestem Denk Róbertet, a félretankolás.hu-tól, aki elmondta, hogy ebben az esetben könnyedén megúszhatjuk a kalandot, vélhetően nem károsodik az üzemanyagrendszer, ha azonnal lépünk. Viszont ha nem jövünk rá elsőre, mi a gond, az apró fémforgácsok elkezdik körbejárni az üzemanyagrendszert. Néha annyira apró darabokról van szó, hogy szabad szemmel alig észrevehető, viszont egy modern dízelmotort mégis képes elintézni.

"

2020. júl. 16. 16:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!