Mikor kapja a nagyobb terhelést a motor?
Egy dombon fölfelé kb 30 km/h nál tedd 5-be és padlózd le na az már jó kis terhelés
(Egyébként ne próbáld ki csak szemléltetem a dolgot)
Mechanikailag a csúcson járatva kapja a legnagyobb terhelést. Ennek egy speciális esete az, amikor hideg a motor és nem várják meg, hogy az üzemi hőmérsékletet elérje.
Egyébként a leírás zavaros: A barátod szerint teljes gázon kapja a legnagyobb terhelést, szerinted meg akkor, amikor hirtelen van felpörgetve. Mégis mi a különbség, mert szerintem ugyanazt mondjátok, csak a haverod nem mondta hozzá az elejét...?
A teljes fordulat alatt a még üzemi, nem azon túli tartományt értve.
Haver szerint önmagában az a nagyobb terhelés mikor teljes gázon, már a maximális fordulatszámán stabilan forog. Én pedig arra a köztes állapotra gondolok mikor a motor még alacsony fordulatszámon üzemel, de megkapja a " padlógázt ", tehát azt az üzemanyag mennyiséget ami a teljes terheléséhez kell, de ugye a motor még a saját tehetetlenségétől és esetleg a terheléstől kell egy kis idő míg eléri az adott fordulatot.
Egyszerűen egy példával: Motor pörög 2000-ren, teljes gáz, és pl pár másodperc alatt felpörög 7000-re.
Na én erre a pár másodpercre gondolok, hogy iylenkor kap hatalmas mechanikus terhelést, mert lényegében akkora robbanások vannak a hengerekben mint teljes gázon, de ugye a motor még lassabban forog, ellen kel állnia a hirtelen fellépő erőknek.
Tehát a kérdés az, hogy folyamatos 7000rpmen vagy 2000ről 7000-re gyorsításkor van kitéve nagyobb terhelésnek a motor, ha jól értem.
Mivel nem a túl magas fordulatra érted, így a te verziódnál nagyobb a terhelés, viszont ha a túl nagy terhelésre(piros) érted, akkor haverodnak lenne igaza, hisz minél több ideig van abban a tartományban, annál jobban használódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!