Mennyire nehéz elsajátítani a manuáli sebességváltó használatát?
20 éves fiú vagyok, még nincsen jogosítványom, eddig nem is igazán gondolkoztam rajta, mert eddig nem volt autónk, viszont a héten sikerült a szüleimnek venniük egy 2006-os Opel Zafirát, és hát elkezdtem érdeklődni a vezetés iránt, viszont egyedül egy dolog tart vissza a jogosítvány szerzéstől; manuális sebességváltó használata.
Valahogy nekem túl bonyolultnak tűnik az egész rendszere, mert figyelni kell a fordulatszámot, a sebességet, a kuplongot lenyomva tartva, sebességet váltani, és akkor még nem is említettem meg a forgalmat.
Taxiztam kéziváltós kocsival, műszakváltáskor átültem a saját automata kocsimba. Soha nem jelentett gondot a két kocsi más váltórendszere.
menni fog, ha több millió embernek megy..menj ki a piacra, nézd meg az idős kofákat...bő szoknya, csizma, és kéziváltós kocsival jön-megy hibátlanul.
Semennyire sem bonyolult.. van a neten pár videó ahol látszik a lábmunka, pl itt: https://www.youtube.com/watch?v=A9Pfwd2isqA
:D :D :D
A mi kocsinkban nincs is fordulatszámmérő. Szinte duplakuplungosan kell váltani, mert szar a váltó. (kuplung benyom - üresbe - kuplung kienged - gázadás - kuplung benyom - váltás)
Meg fogod szokni. Engem édesanyám kivitt egy isten háta mögötti útra, és gyakoroltunk kicsit. Egészen belejöttem pár óra alatt.
Az oktatóm is nagyon jó volt, mondhatni forradalmi módszerrel tanított, elsőre átmentem a vizsgán. Ettől függetlenül nehéz volt a vezetés tanulóvezetőként, (legalább) 5000 km-ert vezettem le anyám mellett. Ilyenekre gondolj, hogy túrázás, nyaralás, tanyára menés.. így jött össze az 5 ezer km.
Szerintem a forgalmi helyzetek megfelelő kezelése sokkal nehezebb, mint magának a gépkocsinak a kezelése. Azt egy majom is meg tudja tanulni, a megfelelő "oktatóval".
Ne parázz. Jogsi megszerzése után gyakorolj sokat.
20F, 2 éve van jogsim
Az ilyen váltáshoz azért jó autó is kell..
Nagyanyám kocsijában vajpuha a kuplung, könnyen jár a váltó. Szépen, elegánsan lehet vele közlekedni.
Azt nem tudom, rendesen kienged, de az is lehet, hogy szépen lassan tönkrevágjuk a váltót.
Nem is tudom, azt hiszem 2 éve volt a kuplungszerkezet + tárcsa cserélve. Kényelmesnek kényelmes, szóval a puha kuplung miatt nem fogok panaszkodni....
1.4 16V Opel G Astra
De ne offoljuk szét a kérdést
Az elmult 100 év alatt, emberek milliárdjainak sikerült megtanulni kezelni a manuális váltót.
Vagy annyira nagy kihívásnak tartod? :O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!