Szabályos megelőzni az előttem haladó autót ha szembe biciklis jön?
Igen, de nem illik, bármi lehet, pl. akit előzöl picit elrántja a kormányt, pont ő is biciklist előz.
Ha ezek fenn állnak te félrerántod a kormányt, jobb esetben lecentized rosszabb esetben elütöd.
Nem én vezettem, de volt már ilyenbe részem csak akkor biciklist akart előzni Apa is meg a szembe jövő is, eső miatt Apa nem látta , hogy a szembejövő is előzni akar , csak azt, hogy mi megelőzzük a bicajost, tudom, hogy az utas kussol, de én szóltam és egy szép satufékkel el lett kerülve a baleset.
Közlekedésben sem szabad másra hagyatkozni , így , hogy elözöl egy autóst rábízod magad ez megesik, de , hogy kettő közlekedőtársra hagyatkozz, nem tudom, valahogy nekem nem fekszik.
Konkrétan nem írja de vannak utalások rá, hogy nem szabad:
"A kikerülés végrehajtásához három feltételnek kell teljesülnie:
-A szemből érkező járműveket a manőver nem zavarja.
-Járművét más jármű nem kezdte el előzni. (Erről a tükrökbe pillantva bizonyosodhat meg.)
-A manőver végrehajtása közben biztonságos oldaltávolságot tud tartani."
Kikerülésre van egy kép az e-learningben: ha egy autó az úton jobbra húzódva meghibásodva áll, és szemből autó érkezik, akkor én 1 nyomvonalú járművel nem előzhetem meg (motorkerékpár). Hasonló kép az előzésnél: Motorkerékpárral nem előzhetek úgy 2 nyomvonalú járművet, hogy szemből is jön 2 nyomvonalú jármű. Azaz az előzés pillanatában nem lehet a 3 jármű egymás mellett!
"A kikerülési oldaltávolságot mindig a kikerülendő akadály jellegének és méretének figyelembevételével válassza meg. Jellemzően egy „karnyújtásnyi” távolságot javasolt tartani." motorkerékpár-autó = 0,5m, tehergépjármű- motorkerékpár=1m, motorkerékpár-motorkerékpár=75 cm, motorkerékpár-kerékpár= 0,75 m, motorkerékpár -gyalogos=1m, Kerékpár-autó=lehető legnagyobb oldaltávolság (nincs meghatározva pontosan)
Előzés:
"Előzni csak akkor szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan hosszúságban szabad, hogy – az előzni kívánó és a megelőzendő jármű közti sebességkülönbségnek köszönhetően – az előzés a szemből érkező forgalmat nem zavarja;
az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg. Nemcsak a közvetlenül Ön mögött közlekedőre kell figyelnie, hiszen előzni nemcsak egy járművet szabad, és lehetséges, hogy a kocsisorból más már megkezdte az előzést."
- 2 nyomvonalon haladó járművet nem lehet a sávon belül megelőzni 1 nyomvonalú járművel sem, mindenképpen irányváltoztatással (terelővonal átlépésével) kell végrehajtani az előzést.
- 1 nyomvonalon haladó járművet 1 nyomvonalú járművel lehet előzni, úgy ha van szemből jön a másik sávban 2 nyomvonalú jármű.
Összességében: NEM ELŐZHETED MEG AZ ELŐTTED HALADÓ AUTÓT, HA SZEMBŐL BICIKLIS ÉRKEZIK, ÉS A 3 KÖZLEKEDŐ FÉL EGY VONALBA KERÜLNE.
pl: te 100-al autóval megelőzöl egy 70-el haladó autót egy 2 sávos úton, úgy hogy közben elhaladnál egy út szélén haladó kerékpáros mellett. Jön egy széllökés/pillanatnyi egyensúlyveszés és a kerékpáros fél méterrel az út közepe felé vándorol, te pedig 100-al frontálisan elütöd. Ezzel az adott pillanatban garantáltan megölted.
"Nem találtam sehol rá szabályt a KRESZ könyvben"
Pedig benne van ez is a könyvben, csak nem úgy, ahogy azt sokan elképzelik...
A KRESZ szabályok gyűjteménye, a gyakorlati alkalmazása úgy működik, hogy ismerted a szabályokat, és az előtted lévő helyzetet felmérve, át kellene látni, hogy mi az ami biztonságos, tehát megtehető, vagy bizonytalan. A bizonytalan helyzetekbe már tilos bele menni.
A KRESZ-ben le van írva egyrészt az előzés öt feltétele, illetve a kérdésedhez szükséges még a megfelelő oldaltávolság tartása az autó, és a biciklis között is... és látod előtted milyen széles az úttest.
A biciklis nem biztos, hogy az út szélén közlekedik, nem is köteles ott közlekedni, tehát ha biciklis jön szemből, és te előzni akarsz, ahhoz jó széles úttest szükséges. Sok esetben a szemből érkező biciklis miatt tilos előzni.
Hát ha megteszed, nem csodálkoznék a helyedben, ha leköpi a szélvédőt a biciklis.
Gondolj bele, előzöd éppen a kocsit, a biciklis elfér melletted 1 méterre, de valamiért balra húz az előzött kocsi, te belerántasz kicsit a kormányba balra és már bennt is van a biciklis a szélvédőn.
Szerinted szabályos?
"Előzni csak akkor szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan hosszúságban szabad, hogy ..."
Ha biciklis jön szembe, akkor nem szabad a sáv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!