Párhuzamos közlekedésre alkalmas úton, városon belül, erős forgalomban az autók egymás mellett és mögött sűrűn, de jó 50es tempóval haladnak. "Előzhet e" szabályosan egy motoros a mozgó egymás mellett haladó autók között a szaggatott vonalon haladva?
Városon belül 50-es tempóval haladót hogy tudsz dzabályosan megelőzni?
A gyorshajtás szabályos?
Álló kocsisor mellett előre gurulás, és mozgásban lévő járművek előzése két különböző eset, de elözni sem szabad a felezőn tartósan haladva
Köszönöm a válaszokat!
Én is úgy gondoltam, hogy amit az illető művelt az nem volt szabályos, de most első sorban a jogi része érdekelne. Tud valaki esetleg KRESZ idézetet írni?
Nem lehet.
Piros lampanal ALLO kocsisorban elore lehet haladni a lampaig.
De ha valt, akkor be kell sorolni es a sorban folytatni.
(Az mas kerdes, hogy van par szituacio, amikor en is meg lassabb 20-30-as temponal 1-2 auto kozott elmegyek, mielott besorolok kozejuk.)
"36. §
(12)228
Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti
átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás
céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros
kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű
kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad
előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák."
Akkor jó volt a sejtésem. Autósként, nekem logikusnak tűnt, hogy ez nem megengedett, sőt egyenesen veszélyes művelet. Most már a konkrét vonatkozó szabályzást is ismerem.
Az már viszont érthetetlen számomra, hogy ha már egy kedves motoron ülő embertársam veszélyes helyzetbe sodor az ő szabálytalansága miatt, miért neki áll feljebb és viselkedik paraszt módon utána. Ezek nem segítik elő az amúgy sem túl felhőtlen autós-motoros viszonyt.
Köszönöm a válaszokat!
Köszi! Egyetértünk. :)
Jó volt olvasni, hogy így látod motoros - autósként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!