Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért veszélyes friss jogsival...

Miért veszélyes friss jogsival utánfutót húzni?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy ma egy átfogó közúti ellenőrzésen akadtam fenn, mivel 1,5 éves jogsival utánfutót húztam. Elkérte a rendőr a jogosítványt és amint meglátta a megszerzésének a dátumát, azon nyomban jelzett, hogy álljak félre. Végül kaptam egy 40 ezres bírságot KRESZ szabályainak megsértéséért. Megkérdeztem a járőrtől, hogy magyarázza már el azt, hogy egy 1,5 éves jogsival és nagyjából 10 ezer levezetett kilóméterrel a hátam mögött mivel veszélyeztetem a vagyonbiztonságot? Mert ugyebár elég nyilvánvaló, hogy a KRESZ - ben amit nem szabad az általában veszélyes. Ő csak annyit felelt, hogy a szabály az szabály.

Azt megértem, hogy először ismerje ki az illető az autó paramétereit és utána gondolkozzon nagyobba, de 1 év után szerintem teljesen felesleges ezért büntetni. Ti mit gondoltok erről?

2020. febr. 10. 00:12
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Azt is lemerném fogadni, hogy ez a 40 ezres összeg is csak a járőr kútfejéből pattant ki, mivelhogy leírva sehol nincs.
2020. febr. 10. 00:12
 2/15 anonim ***** válasza:
18%

Kit kútfejezel le, kiskrapek? Ha legközelebb is találkozunk, MÉGEGYSZER megbűntetlek, de 50.000Ft-al 😏

Nyugi!.... csak egy unatkozó válaszíró vagyok, nem bűntet meg senki :)

2020. febr. 10. 00:32
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Azért 10.000 km nem egy hűű de nagy tapasztalat, már nem azért. 2 évig kezdő vezetői engedélynek minősül a jogsid, akkor is, ha 1 év után 100.000 km van benned. Ez van a KRESZ-ben, ez a szabály, amit nem attól függően kell betartani és betartatni, hogy neked tetszik-e vagy sem. Akár 60.000 forintra is megbüntethetett volna, hiszen ez engedély nélküli vezetésnek minősül, mert nincs még jogosultságod utánfutót húzni. És egyébként a különböző szabálysértések miatt kiszabott lehetséges pénzbírságok összegszerűen megtalálhatóak a btk-ban.
2020. febr. 10. 01:47
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Az előző jól írja. Kezdő vezetői engedélyed van. Ennek időtartama 2 év. Addig nem lehet utánfutót húzni. Sajnos ez nem függ a levezetett km-től (amúgy sem tudnád mivel igazolni a levezetett km-t).
2020. febr. 10. 04:02
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Írhattál volna 65 ezret is, hiszen az nem ellenőrizhető, hogy ki mennyit vezetett. Éppen ezért nem ahhoz kötik a jogosultságot, hanem a megszerzés dátumhoz. Mert azt lehet ellenőrizni.
2020. febr. 10. 06:14
 6/15 anonim ***** válasza:

Na, ha megbüntetett más bajod is van, én tudom, de nem írtad le, szóval cccammu.

Nem tudom miért van ez a felesleges szabály. De friss jogsival másnap már a fél országon kizárólag 40km/h max. sebességgel és autópálya-autóút érintése nélkül vontathatnál mondjuk egy ócska kötélel bármi autót. Mondjuk egy ML Mercivel egy Ducatót vagy fordítva. Mert ügye vontatás..

2020. febr. 10. 07:10
 7/15 anonim ***** válasza:
És mégis hogyan igazolod a valós 10.000 levezetett km-t? Sehogy. Kár, hogy ennyi idő alatt elfelejtetted mit tanítottak. Remélem minden létező közlekedési helyzettel, szabállyal, táblával folyamatosan találkozol, hogy ne felejtsd el.
2020. febr. 10. 07:11
 8/15 anonim ***** válasza:
Elég hülye szabály, az igaz. Én asszem nem vezettem még 10000-et sem, amikor már megkaptam a hivatásos jogsit, és húztam nyerges pótot.
2020. febr. 10. 08:57
 9/15 A kérdező kommentje:

Azt értem, hogy kezdő vezetői engedély mellyel tisztában is vagyok és megértem, mert kb 50.000 km-nél mondható el valakiről, hogy már haladó. Itt szimplán azt nem értem, hogy mi szükség van ilyen KRESZ szabály bevezetésére. Szerintem egy alap utánfutót bárki képes elvontatni A-ból B-be biztonságosan. Annyi a különbség nagyjából, hogy szűkebb helyeken óvatosabbnak kell lenni, lakott területen kívül pedig 80-nál nagyobb sebesség nem ajánlott vele. Ezen kívül minden ugyanaz, mint futó nélkül.

Na mindegy, nem vitatkozom, de ezt a 40 ezret akkor is erősnek vélem. Még egy 15 ezret le is nyelnék, de 40!?

2020. febr. 10. 09:39
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

"Annyi a különbség nagyjából, hogy szűkebb helyeken óvatosabbnak kell lenni, lakott területen kívül pedig 80-nál nagyobb sebesség nem ajánlott vele. Ezen kívül minden ugyanaz, mint futó nélkül."

Na pont ezért van a szabály, hogy az amúgy is bizonytalanabb kezdő, a hiányos ismereteivel ne tetőzze a bajt.

2020. febr. 10. 09:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!