E10 pánik? Avagy mi áll a használati útmutatóban?
Nem volna hasznos megnézni, mi áll a gépkönyvben a bulvárlapok helyett?
Ignisem van (jó, tudom az nem autó), a 2003-ban nyomtatott gépkönyv szerint a 10%-os etanol tartalmú benzin használható.
OK, ettől még a fogyasztás lehet nagyobb. Nem igaz, de mindegy.
Kérdés: a futáskilométerre vetített költség kisebb a 100-ast használva 95-ös helyett?
Nekem a fogyasztást nem az üzemanyag oktánszáma a fogyasztást egyik autónál sem. Egy időben az egyik hálózat 95-öséből kicsit kevesebbet evett, de mára már ezt sem tapasztalom. Egy időben az autópályán kicsit jobban ment az autóm, ha 1/3-ad etanolt tankoltam a benzinbe. (Sajnos az etanol előbb drága lett, később teljesen eltűnt)
Többféle autóm volt (suzuki, Skoda Octavia több darab)
Én 100-as benzint tankolok a kocsimba, de nem az e10 miatt, a kocsi 2019-es simán megy e10-zel, de sima 95 e5-t sem tankoltam már nagyon rég, akkor is nagy eséllyel csak azért, mert más nem volt a kúton.
Az előző kocsijaim is drágább benzinnel voltak tankolva, pedig régiek voltak, mondjuk csak adalékolt 95-össel, és nem 100-assal. De pl Skoda Favoritot (93-as) üzemeltettem e85tel is másfél évig, kutya baja sem volt.
Egyszerűen azért tankolok az esetek 98 %ban 100-ast, mert jobban érzem tőle magam, hogy, amikor a kocsi jelez, hogy magasabb fordulatra kéne kapcsolni, akkor tényleg el is bírja azt, annak ellenére, hogy nem feltétlen veszem figyelembe a 4–>5 kapcsolásn. Évi 15000 km-t megyek a kocsival, teljesen random, hogy a pesti dugóban vagy az autópályán, az a 10% többletköltség megéri nekem.
Ettől függetlenül kissé elszomorít, hogy a magyarországi fizika és kémia oktatás a béka segge alatt van, ráadásul az elmúlt 20 évben egyre inkább háttérbe szorul annak oktatása, hogyan kell a médiahisztit és a valódi információt megkülönböztetni.
"aztán csak annyi hír lesz, hogy E5 helyett E10 lesz kinn a kutakon akkor kb a kutya nem foglalkozna vele sőt észre sem vennék a dolgot, így meg mindenki ezen pattog."
Ez történt Romániában, itt senki nem tudott semmiről. Az emberek 99%a azt se tudja, mi az E10. Láss csodát, még mindig gurul minden roncs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!