Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem szabad vasúti...

Miért nem szabad vasúti átjárón kuplungolni?

Figyelt kérdés
Igazából a cím adott. Tényleg nem lehet? Még anno oktató mondta ezt a tényt, viszont az okát nem mondta. Ültem egy csomó sofor mellett akik ugyanúgy váltottak a vasuti atjaronal, ugyhogy kivancsi lennek hogy tenyleg tilos e, és hogyha igen akkor miért.

2019. szept. 5. 20:00
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
tilos? KRESZ nem tiltja.. az oktató esetleg azért mondhatta, hogy nehogy előforduljon, hogy ott fullad le az autó.
2019. szept. 5. 20:10
 2/8 anonim ***** válasza:
1%

"Ültem egy csomó sofor mellett"

Én meg ültem olyan mellett, aki nem indexel sávváltáskor meg kanyarodáskor, aki túllépte a megengedett sebességet, sőt olyan mellett is, aki záróvonalon keresztül előzött.

Ez nem jelenti azt, hogy szabad is.

Azért nem szabad, mert veszélyfaktor. El tud romlani, beáll, ottragadsz, jön a vonat, meghalsz.

Nyilván nagyon kicsi az esély erre, ezért is szarja le mindenki (meg azért, mert már arra sem emlékeznek a kreszből, hogy a stop táblánál meg kell állni, nem hogy ilyenekre...).

2019. szept. 5. 20:13
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

Mellesleg - a félreértések elkerülése végett - valóban nem a kresz tiltja (vagy pontosabban: nem tiltja a kresz), ahogy egyébként sem ad vezetéstechnikai javaslatokat. A kresz mindössze annyit ír elő, hogy fokozott óvatossággal kell a vasúti átjárót megközelíteni, illetve hogy azon folyamatosan, megállás nélkül, legalább 5 km/h sebességgel kell áthaladni.

Ez viszont a gyakorlatban feleslegessé tesz bármiféle kuplungolást.

2019. szept. 5. 20:21
 4/8 anonim ***** válasza:
96%
Azért az áthaladási sebesség sem mindegy! #2 szerintem te félreértelmezted a kérdést. Mondjuk 40 km/h-s sebességgel átgurulva a vasúti átjárón fizikailag képtelenség úgy elrontani a kuplungolást/váltást hogy úgy fulladjon le az ember hogy a sínen áll meg éppen. Az viszont tény, hogy önmagában kuplungolás normál esetben nem fordulhat elő vasúti átjáróban. Viszont ha sebességváltás miatt történik a dolog, annak már van értelme, és ilyen helyzet elő is fordulhat a valóságban. Ezzel semmi gond nincs, semmi sem indokolja hogy veszélyes lenne ekkor sebességfokozatot váltani. Sőt, kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy a sínek felett kényszerül megállni. Tavaly velem is megtörtént ez, az előttem guruló biciklis a vasúti átjáró végén elesett, én meg vészfékezve az átjáró kellős közepén tudtam megállni. Ha ekkor "tiltott" lett volna a kuplungolás, akkor még mindig ott lennék, hiszen kuplungolás nélkül nem lehet elindulni az autóval. Úgy marhaság az egész "nem szabad vasúti átjárón kuplungolni" dolog, ahogy van. Egyedül a menet közbeni lefulladás jelenthet ekkor gondot, de aki kicsit is tud vezetni, az lehetetlen hogy ilyen hibát elkövessen. Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy "kanyar közben nem szabad váltani". Vagy hogy "menet közben nem szabad ki/be kapcsolni a rádiót/klímát". Mindegyiknek ugyanannyi értelme van: semennyi.
2019. szept. 5. 21:41
 5/8 anonim ***** válasza:
96%

A kérdés egy téves állítást tartalmaz.

Szabad kuplungolni. Sőt, ha se előttem se mögöttem senki, és megvan a lendület, akár kivehetem üresbe, és leállíthatom a motort, úgy gurulhatok át rajta. Nincs írott jogszabály ami ezt tiltaná.

2019. szept. 5. 21:57
 6/8 A kérdező kommentje:
Akkor eddig hazugságban éltem az életem. :D köszönöm. :) azt hittem egyébként hogy roncsolja a kuplung/váltószerkezetet ez a helyzet, de akkor tévedtem. Köszönöm!
2019. szept. 5. 22:30
 7/8 anonim ***** válasza:
68%
kinyomott kuplungnál az egész szerkezet érzékenyebb az ütésekre, márpedig vasúti átjárón abból kap bőven, főleg nagyobb sebességgel áthajtáskor. igazából nem tilos, csak lehetőség szerint kerülni kell.
2019. szept. 5. 23:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Biztosan azért hogy motorfékkel hangosabb légy mint a vonatfütty!
2019. szept. 10. 02:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!