Ha megtudnád, hogy egy férfi magasan funkcionáló autista, akkor nem ismerkednél vele? 23
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként valahogy úgy vettem észre, hogy az emberek annyit vesznek észre, hogy introvertált vagyok nagyon, de vannak nők akiknek már ez se fér bele, mert bulizósak, de az megint más.
Hivatalosan valóban megszűnt az asperger kifejezés, erről tudok. Csak így ha valaki aspergeres/magasan funkcionáló autista, még inkább gáz módon érheti az autista címke kapcsán az általánosítás, leszólás és egyéb tévhitek. Esetleg a démonizálás, gyűlölet és rettegés. Mert sajnos láttam ilyet, sőt mintha egyre gyakoribbá válna kis hazánkban... A kigyógyulást örülök hogy idézőjelbe raktad, valójában olyankor arról van szó, hogy megtanulja kezelni és uralni az állapotát. És tényleg sokszor fel se tűnik az embereknek ha nem kifejezetten tudatosak rá, vagy nem mondja. Mert vagy ennyire a spektrum szélén helyezkedik el, vagy ennyire jól megtanulta kezelni/maszkolni. Csak sokan erről nem is tudnak hogy ilyen létezhet, hanem egyből minimum az esőemberre asszociálnak. Vagy valami artikulátlanul üvöltő, szobanövény szintjén lévő súlyosabb egyedre, akinek néha a semmiből dührohamai támadnak.
És igen, pontosan ezért kérdeztem én is ellenérveket, amit mondtok. De valószínű azt nem fogunk látni :)
23: "A kigyógyulást örülök hogy idézőjelbe raktad, valójában olyankor arról van szó, hogy megtanulja kezelni és uralni az állapotát."
Nem azért tettem idézőjelbe, hanem azért mert nem tudunk eleget a témáról, folyamatosan változik rajta az álláspont a kettőt nem is kellene egy kalap alá venni sem. Amit "tudunk" róla az csak találgatás. Meg pontosan mit is tanult meg kezelni/maszkolni? Az agy képes a fejlődésre, átalakulásra, a spektrumzavar meg elvileg a csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Ez így nagyon tág fogalom, mi az hogy csökkent mértékű társadalmi kapcsolatok, az nem kizárólag autizmus miatt lehet. Kommunikációs készségek dettó, amit nem használsz, elveszted alapon működik az agyad amúgy is, ahogy mindenkié. Nevetségesnek tartom, hogy ebbe az irányba ment el a hivatalos álláspont, amikor abban sem biztosak már, hogy mi okozza. El kellene dönteni, hogy most akkor akkor a műanyag adalékok, tárolók okoznak-e autizmust és hasonlót vagy örökletes a dolog. Mert nem mindegy, hiszen az első állításnál bárkinek a gyereke érintett lehet, a másodiknál pedig már nem.
Én személy szerint úgy gondolom, hogy nem csak azért van egyre több spektrumzavaros emberről tudomásunk, mert jobban betudjuk azonosítani miről is lehet szó, hanem valószínűleg tényleg arról van szó, hogy a gyerekek egyre nagyobb százaléka lesz érintett ebben a dologban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!