Járnátok olyannal, akinek csak 8 általánosa van, de egyébként szörnyen intelligens ember?
A kettő nem zárja ki egymást, sokan nem azért hagyják ott a gimis/középsulit, mert buták lennének, hanem mert lelkileg nem bírják (sulis zaklatások, kiközösítés, ilyesmi)
Mielőtt azt mondanátok, nagyképű vagyok, nem rólam van szó.
Írjatok nemet és kort is :)
14: ezek nagy részéhez tanulni kell. Nem kell konkrétan papír, érettségi, diploma, de tanulni kell.
16: műkörmözni csak papírral lehet. Te is írod, hogy feketén csinálja. Nekem barátságban is kizáró ok mindenféle illegális dolog.
25# Persze, hogy tanulni kell hozzá.
A kérdésben csak az szerepel, hogy 8 általánosa van HIVATALOSAN.
Az, hogy mivel foglalkozik 10 éve, nincs oda írva.
Pontosan. Látod az iskolában nem tanulták meg a szövegértést.
26: nincs oda írva, így a te írásod is csak feltételezés.
Mondjuk, ha egy talpraesett, önálló ember lenne, akkor fel se merült volna a kérdés.
Nem.
Nem a végzettsége a probléma, jártam én szakmunkással is, sőt, olyanra is hajtottam, akinek nem volt középiskolai végzettsége. Bár egyre inkább azt mondom, hogy az értelem nagyon is számít egy kapcsolatban. Nem azért, mert valamiféle sznob lennék, hanem mert számtalan konfliktust szül az, ha a két fél nagyon eltérő értelmi szinten van. Túl azon, hogy ilyen esetekben gyakori a munkakör miatti lenézés, és nem feltétlenül a magasabb végzettségű részéről. Nem nagy boldogság úgy hazamenni, hogy egy informatikai munkakörben lehúzott agyzsibbasztó nap után egyből kapom a támadást, hogy én semmit nem csinálok, nem is dolgozok, mert egész nap csak a billentyűzetet nyomkodom. De sértődött meg már rám barátnő azért, mert nem voltam hajlandó a munkatársa Fb profilját feltörni, és hát mégis milyen informatikus vagyok én, nem is szeretem őt... amikor meg megpróbáltam elmagyarázni, hogy ezért komoly büntetést is kaphatok, akkor meg jött a vagdalkozás, és természetesen semmit nem fogott fel belőle, amit mondtam. Nem közvetlenül a végzettség, ész, és intelligencia az, aminek az eltérése problémákat szokott szülni, hanem az ebből adódó egyéb jellemvonások. Nyilván nem fogok diplomát kérni randin, de akiről lerí, hogy mentális téren kihívásokkal küzd, azt már inkább passzolom. Pont a fentebb leírtak miatt. Nyilván, ez nem törvényszerű, hogy mindenkinél így legyen, de nekem hasonló felállásból pozitív tapasztalatom eddig még nem volt.
Az meg egy óriási közhely, hogy az intelligencia, meg a karrier nem függ a végzettségtől.
Csak az a baj, hogy ez ezer sebből vérzik. Valóban, önmagában nem függ össze a kettő. De közvetetten annál inkább. Ugyanis ha valaki tényleg olyan hú, de intelligens, akkor nem fog nehezére esni egy érettségit lerakni. Igaza van #10-nek, hogy felnőttként ez nem könnyű, egyrészt mert nincs "ébren tartva" a tudás, másrészt pedig akkorra az ember már elszokik a tanulástól, és jóval engedetlenebb, makacsabb lesz. Éveken át készítettem fel embereket érettségire, és számottevő különbség volt a gyerekek, és az utólag érettségit tevő felnőttek között. Nem tudásban volt a legnagyobb különbség, hanem hozzáállásban.
De!
A kérdésben az szerepel, hogy az illető "szörnyen intelligens". Ha valaki szörnyen intelligens, akkor annak huszonévesen sem fog óriási akadályt jelenteni egy érettségi.
A másik dolog: én megértem, hogy valakinek nem fekszik az iskola. Nekem sem tartozik életem legszebb élményei közé a gimnázium, de ha valakinek tényleg annyira nem megy a beilleszkedés, léteznek alternatívák erre az esetre is. Mondjuk a magántanulói státusz. Vagy meg lehet próbálni keresni olyan iskolát, ahová nem csak gyökerek járnak.
Elhangzott, hogy "minek tegye le az ember, amikor már jóval többet tud annál a szintnél". Meg hogy "mi szükség van rá?" Nos..
Egyrészt, ha valakinek ez annyira alacsony szint, akkor nem jelentene gondot letenni. Ez nem az orvosi egyetem, hogy 5 évig kell sz*pni, meg utána még X év gyakorlat... Létezik esti tagozatos képzés, ami messze nem ró teljesíthetetlen terhet az emberre, és ha tényleg annyira penge az illető, akkor meg az érettségit rutinból leteszi. (Persze, lehet, hogy csak azt gondolja, hogy annyira okos, közben meg komoly gondjai lennének?)
A másik dolog, hogy ez sokat elmond az ember szorgalmáról és mentalitásáról. Sértődés ne essék, de az érettségi azért nem egy olyan magas szint. Jó, hogy már azon nem akarunk fenn, hogy "minek a 8 általánost elvégezni, anélkül is lehet valaki zseni". Nem 1920-at írunk, amikor az érettségi egy elég magas szintet jelentett. Ma egy középszintű érettségi gyakorlatilag egy alaptudásról ad visszajelzést. Lehet kifogásokat keresni, de akinek ezt nehezére esik letenni, annak vagy a képességeivel, vagy a szorgalmával vannak óriási problémák. Ja, hogy lehet enélkül is jól keresni? Lehet ám. Egy prosti többet keres, mint egy átlagos diplomás, mégsem gondolom, hogy ezért üdvözítőbb munkakör lenne, mint mondjuk egy pedagógus. Sőt, ha valaki apuci vállalkozását megörökli, akkor tényleg nem kell még 8 általános sem ahhoz, hogy jobban keressen, mint a legtöbbünk. (Hogy aztán hogyan igazgatja azt a vállalkozást, az már más kérdés.) De ezek abnormális helyzetek, amikre nem szabad alapozni. Lehet, hogy egy 6 általánost végzettnek is ölébe hullik egy cég, de attól ő még nem lesz okos, és szorgalmas.
Ha pedig valaki olyan hú, de intelligens, akkor azt is tudja, hogy az érettségi elég sok helyen követelmény. A legtöbb tanfolyamra sem vesznek fel, ha nincs érettségid. A munkaerőpiacon pedig közkedvelt szelekciós tényező.
"Áruld el hogy egy zenei producer, alkalmazás fejlesztő hogy veszítheti el a munkáját?"
Ezzel előhozakodni pedig egy hatalmas öngól abban az időszakban, amikor zenészek és előadóművészek szinte már könyörögnek a segélyért...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!